Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Turk

AFSÜ Hemşirelik öğrencileri oyuncak tasarım sergisi açtı

Siyasetin çok yoğun olduğu bu günlerde bu alandan sizleri dışarı çıkarıp çok anlamlı farklı bir etkinliğe götürmek istedim. Geleceğe umutla bakmaya çalıştığımız gençlerimiz hayata nasıl bakıyorlar neler yapıyorlar neler düşünüyorlar onları ne kadar anlıyoruz. Onlar yaptıklarını ya da düşündüklerini özgürce yapabiliyorlar mı bunları bilmek lazım diye düşünenlerden birisiyim.

Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrenci kulüplerini elimden geldiğince takip eden birisi olarak onların çalışmalarını gördükçe inanın gurur duyuyorum. Dün öğle saatlerinde kendimi yine Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesinde buldum.

AFSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri tarafından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Dersi kapsamında Zafer Sağlık Külliyesi A Blok’ta 11 Ocak 2024 tarihinde “Çocuklar İçin Terapötik-Eğitici Oyuncak Tasarımı Sergisi-III” gerçekleştirildi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinlikte hemşirelik öğrencilerinin tasarladığı terapötik-eğitici oyuncaklar sergilendi.

Dr. Öğr. Üyesi Hamide Nur Çevik Özdemir danışmanlığında yürütülen toplumsal katkı faaliyeti kapsamında hemşirelik öğrencileri hastanede tedavi gören, özel bakım gereksinimi olan çocuklara yönelik 115 adet terapötik-eğitici oyuncak tasarladı.

Terapötik oyuncaklar hasta çocukların hastane korku ve kaygılarını en aza indirmek, çocuklarla güvenli iletişim kurmak amacıyla tasarlanması çok güzel.

Her masayı tek tek dolaştım tüm gençlerden yaptıkları çalışmaları hakkında bilgi aldım. Düşünceleri, yaptıklarını, amaçlarını gördükçe inanın ben çok mutlu oldum. Öğrencilere yaptığı çalışmalardan sizlere kahve tadında anlatmalarını istedim.

Büşra Yar: Aliş, iyileşme yolunda oyuncağım 3 -12 yaş aralığına hitap etmektedir.  Hasta bir çocuk olan Aliş’in sağlıklı hale gelmesiyle oyunun levelini tamamlamaktadır, oyuncağımda çocukların hastane ortamında radyasyon faktöründen uzak kalarak mikroorganizmalardan uzak durması, hastanede kullanılan araçlardan korkmaması ve eğlenerek iyileşmesi amaçlanmıştır. Ayrıca oyuncağıma en sevdiğim ve şu an nerede olduğunu bilmediğim ama her zaman yanımda hissettiğim et bebeğimin ismi olan Aliş ismini vermiş bulunmaktayım.

Hanife Nur Durgun: Oyuncağımın adı FİLESKOP .3 -10 yaş grubu çocukların sağlık ekipmanı olan stetoskoptan korkmasını engellemek. Ve hasta çocuk ile hemşire arasındaki ilişkiyi eğlenceli hale getirmek için tasarlanmıştır. Aynı zamanda fleskop dönüştürülebilir özelliktedir. Arkasındaki cırt cırtlar sayesinde kedi veya köpeğe dönüşebilir. Ve steteskoptan ayrılarak normal bir oyuncak haline gelebilir. (Oyuncağı yapmamdaki asıl sebep kız kardeşimin steteskoptan korkmasıydı. Ve Fileskop küçük gelen bebek kıyafetleri artan kumaş parçalarından yapılmıştır.

Yasemin Yalçınkaya: Mevsim dilimli saatim 7-11 yaş arası çocuklar için uygun bir oyuncak olup enjeksiyon malzemeleri kullanılarak yapılan terapötik, eğitici oyuncak kategorisinde yer alır amacı çocuklara renkleri mevsimleri şekilleri pekiştirerek saati öğretmekti.

Aleyna Toprak: Hemşirelik 3. Sınıf öğrencisiyim. Oyuncağımın ismi Yaramaz Kaplumbağalar. Oyuncağım 4 yaş ve üzeri çocuklara aynı zamanda özel gereksinimli çocuklarımız için de yaptım. Oyuncağımız şu şekilde oynanıyor; kaplumbağaların baş kısmındaki halkalardan kancayı geçirerek, bariyerlere dokundurmadan çıkartmaya çalışmaktır. Buradaki amacımız; çocukların nörolojik ameliyatlardan sonra sağ, sol hemisferlerinin kontrolü, paralizi kontrolü, el-göz koordinasyonunu sağlamak, kavrama, görsel modülasyon gibi önemli konularda hemşirelere fikirler ve tespitler elde etmemizi sağlıyor.

Zeynep Rümeysa Yavuz: Oyuncağımın ismi HEM ÖĞRENİYORUM HEM EĞLENİYORUM. Oyuncağım 6-12 yaş okul çağı çocuklarına hitap etmektedir. Oyuncağım 4 işlem üzerinden hastama tedavisini uygulamaktır. Önce tedaviyi belirleyip tedaviye karşılık uygun 4 işlemi ayarladıktan sonra oltayla gerekli miktarda balığı yakalayıp doğru sonuca ulaşırız, gerekli tedaviyi hem eğlenerek hem öğrenerek uygulamış oluruz.

Hilal Ayhan: Oyuncağımın adı Gülten ve İngülten ne yesin? 6-12 yaş arasındaki çölyak hastası çocukların çölyak hastalığını tanıtmak (çölyak) hastaları gluten tüketemez Gülten ve İngülten ismi de oradan geliyor:) ve oyun oynayarak ne yiyip ne yememesi gerektiğini öğrenmesi amacıyla tasarlanmıştır. Oyunum karnı şiş üzgün olan bebeğe (gülten’e) yememesi gereken yiyecek kartlarını, karnı şiş olmayan mutlu bebeğe (İngülten’e) yemesi gereken yiyecek kartlarını atarak oynanır.

Sena Kaya ve Büşra Miyase Uysal: Oyuncağımızın ismi benim organlarım. 7-12 yaş arası çocuklarımız için hazırladığımız bu oyuncakta içini pamuklarla doldurduğumuz kumaşları organlara benzeterek önlük üzerinde vücut ile bütünleştirdik. Hem giyilebilir olması hem de cırt bantlarla takılıp çıkarılabilir olması ile çocuğun ilgisini çeken bu önlükte çocuk organların yerlerini şekillerini ve işlevlerini kolayca öğrenebilecek.

Yağmur Kaşıkçı: Hemşirelik 3.sınıf öğrencisiyim. Oyuncağım ise DİŞÇİ TİMSO. 3-6 yaş grubu çocuklar için diş fırçalamayı öğrenmeyi, nasıl fırçalaması gerektiği gibi hususları öğretmeyi amaçladım. Dişlerini eldivenin parmaklarına doldurduğum pamuktan yaptım. Üzerindeki renkli benekler ise bakterileri temsil etmekte

Sevgi Altaş: Oyuncağımın ismi Nerden geldi bu çiş. Oyuncağım 5-6 yaş gurubu çocuklar için hastane ekipmanlarını da kullanarak organlarımızı tanımaları için tasarlandı.

Oyuncağımın arka kısmında bulunan mandal gevşetilir bu sayede içinde bulunan sıvı önce böbreklerden sonrada mesaneden geçerek dışarı atılır.

Abdulkadir Şahin: Oyuncağımın ismi Kuralcı Havko. 10 hafta boyunca çalıştığım çocuk onkoloji ve hematoloji servisini düşünerek bu oyuncağı yapmaya karar verdim. Servise dışarıdan hiçbir şekilde havyan girişinin olmaması yüzünden ve çocukların genel aktivitesinin koridorda maskeli şekilde dolaşması olduğu için tekerlekli ve maskeli kuralcı bir köpek yapmak istedim. Tamamen hastane ürünleri ile yapıldığı için de hastaneyi sevdirmeyi amaçladım.

Yağmur Yiğiter: Oyuncağımın ismi ŞÜKRÜ’NÜN ORYANTASYONU. Oyuncağım 6-12 yaş grubu çocuğuna hitap ediyor. Şükrü Rotasyoplasti (Rotasyoplasti daha çok diz kanserleri ve doğuştan femur yetmezliği olan bireylere uygulanan bir işlemdir.) olmuş bacağına alışmaya çalışan bir çocuk, bu yüzden ismi Şükrü’nün oryantasyonu. Daha önce Rotasyoplasti işlemi geçirmiş bir çocuk için oyuncak olmadığını fark ettiğimden böyle bir oyuncak yapmak istedim. Oyuncağımı sosyal medyada gördüğüm bir çocuktan esinlendim. Oyuncağım çocuğun işlemi anlamasını ve yalnız olmadığını anlaması için tasarladım. Çocuğumuz Şükrü ile istediği gibi oynayabilir. Kolları, bacakları, protezleri, tekerlekli sandalyesi hareketlidir.

Şahinde Karaca: Oyuncağımın ismi Şaho’nun Zaman Evi. Oyuncağıma kendimden bir şeyler katmak istediğim için oyuncağımın isminde ismimin kısaltması olan Şahoyu kullandım. Oyuncağımı 6-10 yaş arası çocuklar için tasarladım. Hastane ortamında uzun süre kalan çocukların zaman oryantasyonunu kazanmaları için bu şekilde bir takvim yaptım.

Melike Arıkan:3. Sınıf hemşirelik öğrencisi Oyuncağımın ismi hasta panda. Oyuncağım 3-5 yaş grubu çocuklar için tasarlanmıştır. Oyuncağımın amacı hastanede yapılacak uygulamaları panda üstünde çocuğa göstererek çocuğu cesaretlendirip korku ve anksiyetesini yenmeyi amaçlıyor.

Aslı Tufan: oyunumun ismi Bil Bakalım. 6+ yaş için eğitici bir oyun tasarladım. Kullandığım yumurta viyolünün üzerine hayvanlarla ilgili ipuçları çizdim, yandaki renkli kağıtlara da bu hayvanların özelliklerini yazdım. Oyunum şöyle: Çocuk bir zar atar ve gelen sayı kadar ok işaretleri yönünde ilerler. Geldiği dairede bir ipucuyla karşılaşılır. Bu ipucunun yazılı olduğu renkli kartı alır ve orada yazılan özellikleri okuyarak bu hayvanı bilmeye çalışır. Bu oyun sayesinde çocukların hayvanları ve özelliklerini öğrenmelerini amaçladım.

Damla Uymaz: 2-6 yaş çocuklar için günlük hayattan alınmış örneklerle sayı etkinlikleri düzenledim. Cırt cırt bantlar sayesinde yerinden çıkan sayıların etkinliklerin kurallarına göre dizilmesi çocukların hem kalıcı şekilde hem de eğlenerek sayıları öğrenmesini sağlıyor.

Rumeysa Koç: Oyuncağımın adı DİŞLERİM SAĞLIKLI MI? Oyuncağım 3-6 yaş arası çocuklar için uygun bir eğitici oyuncaktır. Oyuncakta dişlerin sağlığı için hangi yiyeceklerin sağlıklı hangisinin sağlıksız olduğunu çocuğun eğlenerek öğrenmesi için tasarlanmıştır. Toplam 18 yiyecek ve her biri mıknatıslı olup sağlıklı yiyeceklerin sağlam dişteki mıknatıslara yapıştırılması sağlıksız olanlarınsa çürük dişe yapıştırılması amaçlanmıştır.

Gülçin Şevik: Bir hemşire figürü olduğu için ve robota benzediği için oyuncağımın adını Robşire koydum. Benim oyuncağım 2-5 yaş arasındaki çocuklara hitap ediyor. Kurduğum piston sistemleri sayesinde oyuncağın boyunu uzatıp kısaltabiliyoruz ve istediğimiz kolunu da uzatıp kısaltabiliyoruz. Oyuncağı yapmamda amaç uzun süre hastanede yatan çocukların bu oyuncakla oynayarak hemşire korkusunu yenmesi, hastane ortamına uyum göstermesi ve tedaviyi kabullenmesi aynı zamanda çocuk enjektörlerle yapılan piston sistemini de oynarken ince motor becerilerinin de gelişmesini sağlamak.

Furkan Köse: Hemşirelik 3. Sınıf öğrencisiyim. Oyuncağımın ismi, nebülizatör cihazından esinlendiğim için nebuli.3-6 yaş grubu çocuklar için uygundur. Solunum tedavisi gören çocuklar için tasarlanmıştır. itfaiye arabasının içindeki solunum maskesi su deposu görevini görürken maskenin hortumu da itfaiye hortumu işlevini görmektedir. Çocuklar bu oyuncakla oynarken oksijen tedavisine karşı anksiyetelerini yenecektir.

Enes Uçak: Bu dönem çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersinde, terapötik oyuncak konusu kapsamında yapmış olduğum oyuncağın adı ‘MİNİ LANGIRT’. Oyuncağımı yapma amacım daha doğrusu bu oyuncağı yapmayı seçme sebebim, hastanelerde sıkıntılı durumları olan, hastalıklarıyla mücadele etmek zorunda kalan kardeşlerimizin, bu durumlardan dolayı eğlence merkezlerine gidememelerinin üzüntüsünü aza indirmekti. Bu oyuncakla hem tatlı rekabeti hem de hastane ortamını biraz daha kalınabilir kılmayı amaçladım.

Rojda Işık: Oyuncağımın adı ELLER HAVADA ETKİNLİK KİTABIM. Aktivite kitabım 3-6 yaş arasındaki görme engelli çocuklarımıza hitap ediyor. Oyuncağıma Eller Havada Etkinlik Kitabım dedim çünkü görme engelli bireylerin dokunsal duyuları fazlaca gelişmiş ve bu sayede günlük yaşamlarını daha iyi idame ettirebilmektedirler. Benim oyuncağımdaki amaçta dokunsal etkinliklerle çocukların günlük yaşamda yaptıkları bağcık bağlama, düğme ilikleme, nesneleri yerine yerleştirme gibi faaliyetleri daha rahat kavrayıp ince motor becerileri geliştirerek onların gelişimlerine katkıda bulunmak.

İbrahim Mert Uysal: hemşirelik 3. Sınıf öğrencisiyim oyuncağımın ismi dümberlek bu oyuncağı darbukadan esinlenerek su kabağından yaptım. Oyuncağımın amacı hastanedeki çocukların tedavi süreçlerinde hastane ortamına uyumunu sağlamak anksiyetlerini gidermek ve servisteki diğer çocuklarla kaynaşmasını sağlamaktır. Aynı zamanda çocuklarda görsel işitsel duyusal fonksiyonların gelişmesi amaçlanmıştır. Oyuncağımın üstündeki beyaz renk ve hastane figürleri hastane ortamını tasvir ederken mavi ve pembe renkler de kullanmam erkek ve kız çocukların ilgisini çekmek içindir

Ezgi Uzun: Oyuncağımın adı İlk Yardım Çantam. Oyuncağımı 3-6 yaş grubu çocuklar için tasarladım. Hastanede yatan çocukların yapılan işlemlere karşı olan korkusunu yenmesini amaçlayarak böyle bir oyuncak tasarladım.

Zeliha Çağla Aşık: Oyuncağımın adı LABLAB. 6 yaş ve üzeri için uygun olan 2 kişi ile oynanan bir oyundur. Oyuncağımın kahramanları Tom ve Jerry hep izlediğimiz şekilde yine bir kovalamacanın içindeler. Tom’un olduğu topu bir oyuncu mıknatıslı bir mekanizmayla hareket ettirirken Jerry’nin olduğu topuda diğer oyuncu enjektörlerle kurulmuş olan mekanizmayla hareket ettiriyor. Jerry Tomdan kaçarken bir taraftan da labirenti çözmeye çalışıyor aynı şekilde Tomda Jerry’i yakalamaya çalışırken labirenti çözmeye çalışıyor. Oyunun asıl amacı hastanede yatan çocuk hastalarımıza yönelik terapötik bir oyuncaktır. Enjektör kullanarak çocuğun enjektör korkusunu azaltmak ortadan kaldırmak amaçlanmıştır. Ayrıca 2 kişilik olması çocuğun odasında olan diğer çocuk hastayla oynamasına zemin hazırlarken sosyalleşmesini de olumlu yönde etkiler. Hemşirelerde çocukla oynayarak çocuğun hemşire veya sağlık çalışanlarına olan korkusunu azaltmış olurlar.

Ebru Küçükcankurtaran -Sümeyye Akbulut: oyuncağımızın ismi “ilaç kutuları pistte” hitap ettiği yaş aralığı 5-8 yaş. Oyuncağımız terapötik oyuncak olarak tasarladık kullandığımız malzemelerimizi tıbbi malzemeler seçerek çocukların gözünde tıbbi malzemelerin ürkütücülüğünün azalmasını istedik ayrıca oyuncağımızı 3 çocuğun oynayabileceği şekilde tasarlayarak çocuklar arası iletişimin etkileşimin olmasını ve hastane ortamında çocukların eğlenceli vakit geçirmelerini istedik.

Ezgi Oral ve Yaren Akçalı: Kostümümüzün adı KOLOSTOMİLİ PRENSES. 5-6 yaşındaki kız çocukları için tasarladık. Kolostomiye sahip sindirim hastalığı olan çocukların kolostomi torbalarından utanıp ve sıkıldıklarını fark ettik. Amacımız kolostominin kötü bir şey olmadığını çocuklar arasında anlaşılmasını sağlamak. Bu yüzden bu çocukların kendileriyle daha barışık olmalarını, hastane ortamına/ dışarıya daha iyi uyum sağlamaları amacıyla kolostomi açıklığı olan bir elbise dikerek farkındalık yaratmak istedik.

Sena Güler: kanserli bebeği anlatmıştım size bu bebeği kendi el emeğimle ördüm, kendim de bizzat bu yollardan geçtiğim için böyle bir oyuncak yapmak istedim. Çocukların kansere, tekerlekli sandalyeye, maskeye ve servise daha kolay alışması için ve kanserli ya da bir uzvu ampute edilmiş çocukların kendini yalnız hissetmemesi amacıyla böyle bir bebek ortaya çıktı. Böyle oyuncaklar zor zamanlarda pozitif enerjisiyle birazcık da olsun insana yardım ediyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER