Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

YERLİ MALI

Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, Eski Başbakanlarımızdan İsmet İnönü, 12 Aralık 1929’da T.B.M.M ‘de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. Bu nedenle 12 Aralığı kapsayan bu konuşmanın yapıldığı tarihten itibaren ‘’Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası’’ olarak kutlanmaktadır. Topluma, tutumlu ve bilinçli tüketici olmayı, yerli malının önemini öğretmek amaçlanmaktadır.

Birinci Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutumluluk bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla 1923 yılında Atatürk başkanlığında İzmir İktisat kongresi toplandı. Bu kongrede, yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

Bu haftanın amacı, Yerli malı üretiminin artırılması ve yerli malı kullanmanın faydaları, tutumlu olmanın ülke ekonomisine yararı ve tasarrufların yatırıma dönüştürülmesi ile toplumun nasıl kalkınacağını açıklamaktır.

İnsanların parasını, malını, eşyasını, sağlığını ve zamanını gerektiği gibi korumak ve dikkatli kullanması tutumlu olmaktır. İhtiyaçlara harcadıktan sonra arta kalan para ile yatırım yapmanın önemi açıklanır. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır.

Yerli malı kullanmanın amaçları topluma kavratılırken, 1950 yılından itibaren uygulanan Marshall planı üretime ve yatırıma engel olmuştur. Yerli üretimi olan alet ve makinelerin yerine Amerika’dan hurdalar ithalat ya da hibe yoluyla bize verilerek parça tedariki de Amerika’dan yapılmıştır. Bu yardım özellikle makine sanayisinin gelişmesine engel olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk döneminde yapılan yatırım ve yerli malı kullanma alışkanlığı zamanla terk edilerek, yabancı malı kullanma özendirilmiştir. Okullarda ki kutlamalarda bile meyve, kuru yemiş yemek, tutum yatırım ve Türk malı haftası olarak öğrencilere yutturuldu.

Tutumlu olmanın para biriktirmek olduğu ve bu tasarrufların yatırıma dönüştürülerek ülkenin para kazanması ve istihdamın gelişmesi anlamına geldiği öğrencilerle birlikte tüm topluma verilmelidir.

1980 yılından sonra ülkenin yerlilik değeri olan fabrikalar satılarak daha çok dışa bağımlı hale geldik. Sadece tekstil ve ayakkabı konusunda özel sektör yerli üretimi geliştirmiştir. Savunma sanayisi, makine sanayisi ve kimya sanayisinde yeterli atılım yapılamamıştır.

Türkiye’nin özel sektör vasıtasıyla da olsa yeni yatırımlara yelken açması gerekiyor. Bunun için öncelikli olarak tasarruf alışkanlığının, öğrenciler başta olmak üzere tüm topluma verilmesi gerekmektedir. Bu tasarrufların nerelerde yatırıma dönüşeceği planlanmalıdır.

2016 yılı sonrası, özellikle savunma sanayisinde atılım yapılmaya başlanmıştır. Elektrikli otomobil yatırımı da gelecek teknolojiye yapılan bir yatırımdır.Bundan sonra kişisel veya toplumsal değerlerimizde tasarruf etmeyi, bu tasarruflarla yatırım yaparak hem para kazanmayı hem de istihdamı geliştirmeyi amaçlayarak yerli malı tüketme alışkanlığını kavratmalıyız. Haftanın amacına ulaşması dileğiyle,

Sağlıklı ve Mutlu Kalın,

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER