Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Faruk Bangir

YÜRÜYEN KÖŞK   

 

Mustafa Kemal Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul’dan Bursa’ya gitmek üzere yola çıkar. Ertuğrul Yatı’yla Yalova açıklarından geçerken sahilde gördüğü ulu çınar onu çok etkiler. Tekneyle kıyıya çıkıp ağacın gölgesinde oturur ve yanına kendisi için küçük bir ev yapılmasını ister. İnşa aşaması 22 gün süren iki katlı ahşap ev (köşk) 12 Eylül 1929’da tamamlanır.

“DALLAR KESİLMEYECEK, KÖŞK KAYDIRILACAK!”
Tam bir yıl sonra 1930 yılının yaz aylarında Atatürk, Millet Çiftliği’ndeki köşküne gelir. Köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvanla karşılaşır. Dalların binanın çatısına ve duvarına dayandığını öğrenince şu meşhur emri verir: “Dal kesilmeyecek, köşk kaydırılacak! ”

BİNA 4 METRE 80 SANTİMETRE DOĞUYA TAŞINIR…
8 Ağustos 1930’da Yalova’ya gelen İstanbul Fen İşleri Yollar ve Köprüler Şubesi mimar ve mühendisleri konuyla ilgili çalışma başlatır. Köşkün etrafı temel seviyesine kadar kazılır ve temelin altına tramvay rayları yerleştirilir. Öncelikle köşkün teras bölümü bir günde kaydırılır. Sonraki iki günde de ana bina raylar üzerinde yürütülür. Bina 4 metre 80 santimetre doğuya taşınır. Böylelikle köşk yıkılmaktan, çınarın dalları da kesilmekten kurtulur. Çevre bilinçlenmesi adına bir ilk niteliğindeki bu örnek olayın ardından yapının adı “Yürüyen Köşk” olur.

DEVLET ADAMLARI AĞIRLANIR, TARİHİ KARARLAR ALINIR…
Atatürk, 1930-1937 yılları arasında belirli periyotlarla gelip gittiği köşkte
dönemin önemli Türk ve yabancı devlet adamlarını ağırlamış; Türkiye’nin siyasi ve toplumsal tarihine yön verecek önemli kararları almıştır.

KORUNMASI GEREKLİ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIĞI…
Köşk, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararıyla ‘korunması gerekli kültür ve tabiat varlığı’ olarak tescillenmiştir. 2015 yılında hazırlanan raporda ‘Doğu Çınarı’ türündeki köşkün yanındaki ağacın 390 yaşında ve sağlıklı olduğu belirtilmiştir.

YILDA 50 BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR…

2006’da restore edilerek halkın ziyaretine açılan köşk bugün Yalova’nın en gözde mekanı durumundadır. Köşkü yılda yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etmektedir.

 

Bu güzel köşkü mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER