Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

1999 SONRASI SAVUNMA SANAYİ

 

1985’te Savunma Sanayi Müsteşarlığı kurulduktan sonra, TÜBİTAK tarafından 1999 yılına kadar önemli projeler geliştirdi. Üretilen projelerden, ASELSAN, ASPİLSANve HAVELSANkendi alanlarıyla ilgili projeleri inceleyip uygulamaya başladılar.

1973’te kurulan Türk Uçak Sanayi Anonim Ortaklığı, Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığını azaltmak için kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamak için F 16 uçaklarının kullanılması kararı ile birlikte F 16 uçaklarının birlikte üretimi, uçuş testleri ve entegrasyonu için Tusaş tarafından 25 yıl anlaşmalı (TAİ)  Türk Amerikan ortak yatırım şirketi kurulmuştur. 25 yıllık süreç bitmeden 2005 yılında TAI’nIn yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak, şirket yeniden yapılandırılmıştır. Tusaş ve TAİ birleşerek havacılık ve uzay sanayi ile ilgili teknoloji merkezi haline gelmiştir.

Türk Savunma Sanayisi için asıl dönüm noktası,1998 Yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen ‘’Türk Savunma Sanayi Politikası Stratejisi Esasları’’ isimli belgedir. Bu belge ile yerli sanayi öne çıkarma esası benimsenmiştir.

Türkiye’de son yıllarda SSM’nin TSK ile birlikte uygulamaya çalıştığı modeller çerçevesinde savunma sistemi tedariklerinde yerli ana yüklenici kullanmaya başlamıştır. Bugün savunma sanayinde sektörün öncü kuruluşlarından olan ASELSAN, dünyadaki en büyük 100 savunma sanayi firması arasındadır. Aselsan savunma ihtiyaçlarına göre özgün modeller üretiyor ve TSK’nın ihtiyaçlarını karşılıyordu

PKK terör olaylarında kullanılmak üzere İsrail ve ABD’den insansız keşif uçakları kiralaması yapılmıştır. Ancak bu ülkeler İHA’ların kullanılmasını sınırlandırmaya başlayınca TUSAŞ ve özel sektördeki bazı firmalar araştırmalarına hız vermişlerdir.  Hava uzay sanayinde birçok özel firma ve tusaş yeni projeler yapıp üretimi gerçekleştirmek için harekete geçtiler. TUSAŞ, Vestel ve Bayraktar firmaları Türkiye’ye özgü İHA’lar üretmeye başladılar.

TUSAŞ1992 yılında ılk yerli insansı hava aracını yaptı. İHAX1’in iki adet prototipini yaptı. Seri üretimi gerçekleştirmedi, ancak 21. Yüzyılda yapacağımız sıçramaya zemin hazırlamıştır. Bayraktar havacılık alanında araştırmalara başladı ve ilk İHA Bayraktar MİN 1 ile 2005 yılında ilk uçuşunu gerçekleşti. 2007 yılında hizmet vermeye başladı. Ana kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleridir. Vestel firması Karayel ismini verdiği ilk İHA’sını 2013 yılında üretti ve 2014 yılında uçuşa başladı. Karayel’in ana kullanıcısı Suudi Arabistan’dır.

Envantere giren bu İHA’larTUSAŞ’ın geçmişte yaptığı araştırmaların, birikimleri sayesinde gerçekleşmiştir, ilk Silahlı İnsansız Hava Aracı olan Anka-B Mayıs 2013’te Cirit füzesi ile başarılı bir atış gerçekleştirmiştir. 2010 yılında ilk uçuşunu yapan ve 2013 yılında silahlanan Anka İHA ne yazık ki fetö tarafından sabote edilmiştir veproje de gecikmeler yaşanmıştır. Türkiye’nin operasyonel ilk silahlı insansız hava aracı ise 29 Nisan 2014 tarihinde silahlanan Bayraktar TB’dir.

İnsansız Hava Aracı ve Silahlı İnsansız Hava Aracı ile birlikte füze sistemleri geliştirildi. Bunun yanında radar ve radar kilitleyici araçlar yapıldı. ABD ve batılı emperyalist güçler bu teknolojik gelişmeyi engellemek için ambargo uygulamaya başladılar. Bu engellemeler Türkiye’nin bu konuda ki azmini kamçıladı.

Savunma sanayinde dünyanın sayılı ülkeleri arsına girme yolunda çalışmalara hız verildi. Gelecek yazımızda bu gelişmelere yer vereceğiz.

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER