Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Turk

2020-2021-2022-2023

Merhaba sevgili dostlarım. Yazımın başlığı futbol sezonlarını, okul takvimlerini sizlere hatırlatmasın. O yıllar hep birlikte yaşadık, zorlu geçen yıllardı ve hala etkisini yaşıyoruz.

Hepimizin hayatından koskoca bir yıl daha geçiyor sevinçleri üzüntüleri ile birlikte. Hızına yetişmek mümkün değil, bunu hepimiz biliyoruz.

2023 yılı içerisinde yaşadığımız deprem hepimize acı ve anılar bıraktı. Ağladık, gözyaşlarımıza boğulduk istesek de istemesek de. Unuttuk gülmeyi, eğlenmeyi çünkü canımız yanarken bunları yapamazdık.

Bu acıları yaşarken bazen istemeden birbirimizi kırdık ama çok güzel bir dayanışma örneği gösterdik tüm dünyaya.

Aslında 2020 yılından bu yana sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir tarafında yaşanan felaketlerden dolayı bir türlü kendimize gelemedik. Önce pandemi sonra savaşlar ve depremler hepimizi çok üzdü. Bunun altında kalkmaya çalışırken seçim sürecini yaşadık hep birlikte. Sonra ekonomik açıdan hepimiz zorlandık ve hala bunun etkisini hep birlikte yaşıyoruz.

Elbette yaşadığımız bu süreç içerisinde bir çocuğumuz pandemi ve deprem sonrası sağlığımızı kaybetti. Hayatın boşa geçirilmeyecek kadar kısa olduğunu bir kez daha anlamış olduk.

Sevdiklerimize zaman ayırmayı az da olsa öğrendik. Elimizden uçup gitmeden bu yılların kıymetini bilerek yaşamayı öğrenmeye çalıştık.

Bazen anılarımıza döndük, takvimden dökülen her sayfanın anılarını yaşadık, özlem ve hasretle sarıldık duygularımıza sımsıcak. Duygularımızdaki fotoğrafların büyülü dünyasında kendimizi kaybettik. Fotoğraflarımız duygularımızda çoğalmaya başlayınca, çocukluğumuzun güzellikleri ortaya çıkmaya başladı sisler arasında.

Biliyor musunuz, bazen düşünmek bile içimizi ısıtıyor o bulanık sisler içerisindeki hatırladıklarımız.

Biz mi şanslıydık, yoksa sizler mi, bazen düşünüyorum da işin içinden çıkmakta zorlanıyorum. Her türlü ihtiyacımız olanları bugünün gençleri ya da çocukları bulmakta zorlanmadan elde edebiliyorlar. Bizler ise yaşadığımız o yetmişli yıllarda bırakın kendimiz için lazım olanları bulmayı, tam tersine ailelerimiz bile kendilerinin yaşamları için temel maddeleri bulmakta zorlanıyordu.

Çocukluğumuz ya da gençliğimizde hangi oyunları oynardık, nasıl vakit geçirirdik bir bir hatırlamaya çalıştım, bakın ortaya neler çıktı.

En büyük etkinliğimiz tabiî ki futbol oynamaktı sonra istop, yakan top, mahalle arasında karşılıklı iki pencereye bağlanmış bir ip, sonra karşılıklı mahalle arkadaşlarımız ile voleybol, misket, isim şehir, polis radyosu, arkası yarın, Kıbrıs barış harekatında pencerelere siyah perdeler çekilmesi gaz lambası ile uzun yaz gecelerini geçirmek, televizyonlu yıllara girdiğimizde tele kutu, tele spor, Tolgahan Dans Grubu, Zafer Celesun, kaset doldurmak, kırkbeşlikler, long playler, sağ sol olayları mahallerin bölünmesi zincirler, bıçaklar, silahlar, solcu sağcı marşları, türküleri, filmleri, evlerimizde giderek azalan piyanolar, utlar, ses sanatçıları, hatıra defterleri, hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan Güzin abla köşesi, cep fotoromanları, yabancı ülkeden arkadaşlıklar edinme, kız mı olacak oğlan mı olacak gibi uzun bekleyişler, bayram kartları, hasret gideren uzun uzun mektuplar, pazar sabahları ailece fırından çıkmış keşkek çömleğinden çıkan mis gibi kokuları içimize çekmek bir an önce onu yeme isteği, uzun yaz gecelerinde bazen sokakta bazen evlerde misafirlikler, kış gecelerinde patlamış mısır seslerini beklediğimiz anlar, rüzgarların durumuna göre evimizde bulunan sobalardan çıkan dumanların hayatımızı zehir ettiğini, sevdiklerimize ulaşmak için telefon maceralarımız ne güzelmiş şimdi daha iyi anlıyorum.

Hepimiz biliyoruz ki bunlarda takılı kalmayıp hayatımıza yön vermek adına her anlamda farklılıklar katmak zorundayız. Gelişen teknoloji ile hiçbir şey yerinde durmuyor hızlı adımlarla koşarken bizlerde onun peşine düşüp tempomuzu artırmalıyız ki yaşamın içerisinde yer alabilelim.

Yeni yıla girmeye çok az bir zaman kaldı artık, umarım 2024 yılına girmeden hepimiz üzerimize düşen dersleri almışızdır. 2024 yılı hem ekonomik açıdan hem de yerel seçimlerden dolayı bir hayli hızlı ve zorlu başlayacaktır.

2024 yılının hepimize ve tüm insanlık adına hayırlara vesile olmasını yüce rabbimden diliyorum. Her şey gönlünüzce olsun 2024 yılında buluşmak umudu ile Allah’ıma emanetsiniz sevgili okurlarım.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER