Bu güne kadar hep Afyon da esnaflık yapan çeşitli mesleklerde faaliyet göstermiş ustalarımızın bir kısmını paylaştık, elimiz kalem tuttuğu müddetçe; paylaşmaya da devam edeceğiz. Bir an aklıma Afyon sanayisine fabrikalara usta yetiştiren öğretmenlerimizi neden yâd etmiyorum sorusu geldi.
Ahmet Gündüz hocamın ismi altında eski adıyla zanaat mektebi daha sonra sanat okulu son olarak da Endüstri meslek lisesi ismiyle sanayimize usta yetiştiren öğretmenlerimizi anmak isterim.
Elektrik bölümü öğrencisi olmam hasebiyle kendi bölümümüz öğretmenlerini öne çıkardım.
Ahmet Hocam, kısa boylu yaklaşık 160 cm boylarında hafif göbekli, bilginin vermiş olduğu özgüveni ile olgun tavırlı bir öğretmenimizdi. Okuldaki ve diğer resmikurumlarda elektrikle ilgili bir arıza olursa öncelikle Ahmet hocamın haberi olur öğrencilerini arıza tespiti için gönderir, onlardan gelecek bilgiye göre bir yol çizerdi. İşte o günlerden kulaklarımda Tomtoooom, Himmeeeet dediğini duyar gibiyim.
Birinci sınıftan son sınıfa kadar gerek meslek derslerimize gerekse atölye derslerimize öğretmen ve bölüm şefi olarak refakat etmiştir. O tarihlerde Ahmet hocamdan başka Ceyhan Gençtan, Ahmet Süzme, Nevin Bulgur, Gazi Duranöz(Tipitip), Cengiz Demir öğretmenlerimizde bizleri gerçekten çok iyi yetirmişlerdi. Allah hepsinden razı olsun.
O tarihlerde Endüstri Meslek Liselerine sınavla alınırdı öğrenciler, aldıkları puana göre önce elektrik sonra tesviye sonra metal işleri son olarak ta Ağaç işleri bölümüne öğrenci yerleştirilirdi. İlerleyen yıllarda motor bölümü açıldıktan sonra ilk sıraya motor bölümü yerleşmişti.
Bizim öğretmenlerimiz kafamızda bir soru işareti olduğunda o soru işaretini kaldırmak için önce araştırmamızı salık verirler haftaya araştır gel cevabını birlikte bulalım diyerek bizleri araştırmaya yöneltirler. Kolay ulaşılan bilginin çabuk unutulacağını söylerlerdi. Bir sonraki derste sen şunu sormuştun araştırdın mı diye sorar sonra tam olarak o soru ile ilgili konuyu izah eder muğlak bilgiyi önledikleri gibi bilginin öğrencide pekişmesini sağlarlardı.
Ahmet hocama soru sorduğumuzda bize doğru bile bakmadığı gibi istifini bile bozmaz havaya mı suya mı kara tahtaya mı konuştuk zorumuza giderdi. Ancak ertesi haftaki derste çağırır senin sorduğun sorunun cevabı budur der, eğer ölçme yapma durumu varsa ölçerek deney yaparak gösterirdi. Elektrik diğer hiçbir enerji çeşidine benzemez göremezsin sadece etkilerini görürsün. O nedenle elektrik ve elektronikle uğraşan kişiler ölçme aletleri olmadan iş yapmazlar, elektrik acaba böylemi demeye gelmez metresi cetveli ölçme aleti olan avometredir.
Dersin birisinde Ceyhan hocamız barajları elektrik santrallerini ve enerji iletim ve dağıtımını anlatırken günün ihtiyacına göre santrallerin birbirine paralel bağlanmasını anlatırken santrallere özgün haberleşme sistemini anlatacaktı. Himmet (ÖZÖZEN) arkadaşım Kuranportör nedir hocam diye daha konuya girişte sorunca Portör neyse onu kuran diyerek derste espiriyi patlatmıştı ki bizler espiriyi dersin sonunda anlamıştık.
Bu gün bizim arkadaşlarımız birazcık elektronikten anlıyor ise Nafiye Bulgur hocamızın Seçmeli elektronik dersini seçmiştir.
Bizim dönem arkadaşlarımız; eğer iyi bir otomatik kumandacı, fabrika elektriğinden iyi anlıyorsa Ceyhan hocamızın, Doğru akım makinelerinden iyi anlıyorsa Ahmet Süzme hocamızın, elektrik hesaplarından iyi anlıyor ise Gazi hocamızın, bobinajdan iyi anlıyorsa Ahmet Gündüz hocamızın zayıf akımdan iyi anlıyorsa Cengiz hocamızın, teknik resmi iyi ise İbrahim Meydanoğlu hocamızın, enerji üreten makinelerden bir şeyler biliyorsa İsmail hakkı Çolaker hocamın derslerini iyi dinlemiştir diyebilirim. Bu Öğretmenlerimiz, Öğretmenlerin öğretmenleridir.
O tarihlerde Endüstri meslek liselerinden Üniversitelere gitme oranı neredeyse Afyon lisesine yakındı. Çoğu arkadaşımız ya teknik öğretmen veya mühendis olmuşlar veya fabrikaların aranan ustaları olmuşlardır.
Bu arada O tarihlerde idareci olan Müdürümüz Rahmi Köken daha sonra Mehmet yağcı. Müdür başyardımcısı İbrahim Meydanoğlu Müdür yardımcıları Ali Gökkaya , Ekrem Ulubahşi, Mehmet Dörtgöz hocalarımızda bizlerin iyi yetişmesi için ellerinden geleni yapmışlardır.
Bu memlekete bütün bölümler olarak binlerce zanaatkar yetiştirmişlerdir. İsmini sayamadığımız diğer bölmlerdeki öğretmenlerimiz kusura bakmasınlar. Metal bölümü şefi Lütfi Günay hocamı bütün demirciler tanırdı gündüzleri öğrencileriyle ilgilenirken akşamları açtığı kurslarla demircilere kaynak öğretirdi. Babam rahmetlikte Lütfi hocamın kursiyerlerinden di.
Vefat etmişlere Allah’tan rahmet hayatta olanlara sağlıkla uzun ömürler dilerim.

































YORUMLAR