Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

BELEDİYECİLİK

Belediye Kanunu 03/07/2005 tarihinde kabul edilen 5393 sayılı kanunla belirlenen çerçevede hizmet eden yerel idarelerdir. Büyük şehirlerin yönetimi kanunla ayrılmıştır. Biz ilimiz söz konusu olduğu için 5393 sayılı kanununla yönetilmeyi ele alacağız.

5393 Sayılı kanunun amacı belediyelerin kuruluşu, organları, yönetimi, görev, yetki sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektedir. Belediye, belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliktir. Belediye meclisi, belediye encümeni ve belediye başkanı kurumun organlarıdır. Nüfusu 5.000 ve üzeri olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. 2005 yılından önce geçerli olan kanuna göre, nüfuskriteri, nüfusu 2.000 ve üzerinde olan yerleşim yerlerinde belediye kurulabilir diyordu. O kanuna göre belediye olup nüfusu 2.000 ve üzeri olan belediyeler devam etmekte olup, nüfusu 2.000’in altına düşen yerlerde belediye teşkilatları kapatılmıştır. Bu yerleşim yerleri, köy statüsünde olup özel idare vasıtasıyla hizmet almaktadırlar.

Halka Hizmet Hakka hizmet sloganıyla özdeşleşen yerel yönetimler, bu slogana ne kadar uygun hareket ederek çalışmaktadırlar. Yapması gereken zorunlu hizmetler ve sosyal projelerin halka uygun olup olmadığı, israf edilip edilmediğine bakarak yerel yönetimleri kamuoyu olarak değerlendireceğiz.

Belediyelerin zorunlu görevleri, su, imar, ulaşım ( şehir içi trafiğin düzenlenmesi) ve kanalizasyon gibi çevre ve çevre sağlığı, kentsel alt yapı; temizlik ve katı atık; itfaiye, zabıta, acil yardım, kurtarma ve ambulans; defin ve mezarlıklar yapar.

Zorunlu olmayan görevleri de, Şehir içi ağaçlandırma, konut,, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, park ve yeşil alanlar, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım, meslek ve beceri kazandırma, evlendirme, ekonomi ve ticaretin gelişmesi gibi hizmetleri yapmak ya da yaptırmak görevleri içindedir. Nüfusu 50.000’i geçen belediyeler, çocuklar kadınlar için koruma evleri açar. Belediye, kent ve coğrafi bilgi sistemlerini kurar.

Belediyeler kurdukları şirketler vasıtasıyla, ticari faaliyetler yaparlar. Bu faaliyetler kullandıkları malzemelerin üretimi, halkın ucuz gıdaya ulaşması için tanzim satış mağazaları, ekmek üretimi, emekliler için lokallerve belediye hizmet alımı için ( personel alımı, ilaçlama, temizlik, araç kiralama) faaliyetleri yerine getirir. Bu şirketlerin, belediyelerin hizmet alımlarında tekelleşmeyi önleyici görevleri de vardır.

Bu kurumların denetimini, İçişleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna göre; içişleri Teftiş Kurulu Başkanlığı yapar. Teftiş Kurulu Başkanlığı, Bakanın emri ve onayı ile mahalli idarelerle bunlara bağlı ve bunların kurdukları ve ya özel kanunlarla kurulmuş birlik işletme, müessese ve teşebbüslerin işlem ve hesaplarını teftiş eder ve denetler, inceler.

Önceki yıllarda Sayıştay denetimi de belirli sürelerde yapılırdı. Son yıllarda Sayıştay mahalli idarelerdeki denetimlerini askıya almış durumdadır. Denetimlerin en uygun şekilde yapılması TBMM adına Sayıştay’ın ve İçişleri Bakanlığı adına Teftiş Kurulunun görevleri içindedir.

Mahalli idarelerin çalışmalarını ve yaptığı hizmetleri sizin adınıza araştırıp okurlarımın ve seçmenlerin değerlendirmesine bırakacağım. Mahalli İdarelerde görevlerin ve denetimlerin doğru şekilde yapılması dileğiyle,

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER