Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

ÇÖZÜM SÜRECİNDEN MİLLİ İTTİFAKA MHP

 

12 Haziran 2011 de yapılan genel seçimler, TBMM Kararı ile bir ay erkene alındı. Bu seçimler ilk defa dört yıllığına yapıldı ve seçim sonucuna göre, AK Parti 327, CHP 135, MHP 53 ve bağımsız adı altında bölücüler 35 vekil çıkardılar.

FETÖ Askeriye, emniyet, yargı ve diğer toplum katmanlarında bazı insanları, Ergenekon ve devrimci karargah gibi düzmece davalarla yargılamadan cezaevlerine atıyordu. Amacı yargı, askeriye ve emniyette örgütlenmekti. MHP ve CHP deki cemaate karşı direnci kırıp partileri dizayn etmek için kasetler ortaya çıkmaya başladı. MHP de aday olan vekillerden, uygunsuz kasetleri olduğu söylenenler adaylıktan ve bir kısmı partisinden istifa ettiler. CHP deki kumpas, Deniz Baykal’ın Genel başkanlıktan indirilip, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerine getirilmesiyle sonuçlandı.

4 Nisan 2013 te akiller heyeti kurularak, ülke genelinde Kürt meselesi demokratikleşme ve çözüm süreci adı altında ABD’nin Fetö ile birlikte uygulamaya koyduğu bölünme süreci devreye sokuldu. Türk Milliyetçileri her ilde bu projeyi protesto ederken, fetö etkisindeki bazı STK’lar dan destek alıyordu.

FETÖ 7 Şubat 2012 de Hakan Fidan ve bazı MİT görevlilerini ifadeye çağırarak kumpas kuracaktı. Cumhurbaşkanı yargılanma izni vermeyerek kumpası önlemiş oldu. Bu olaydan sonra AK Parti ile cemaatin arası açılmaya başladı. Cemaat AK Partiye kumpaslar kurmaya başladı. AK parti cemaati bazı yerlerden uzaklaştırdıkça cemaat üyeleri ABD den aldıkları güçle hükümeti de hedefe almaya başladılar. 2013 yılında 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile bazı kurum yöneticileri ve 4 bakana görevi kötüye kullanma ve rüşvet ile suçlandığı soruşturmalar açıldı.

30 Mart 2014 yılında yapılan mahalli seçimlerin de bazı bölgelerde AK Partiden aday adayı olan fetö yanlıları elendi. Bu şartlarda yapılan seçimlerde AK Parti 800, CHP 226, MHP 166, BDP 97, SP 27, DP 14 belediye başkanlığı kazandı.

2007 Anayasa değişikliğine göre Cumhurbaşkanını ilk defa halk seçecekti. 10 Ağustos 2014 tarihinde halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı yüzde 51,79  oyla Recep Tayip Erdoğan olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı ilk defa halkın oyuyla seçilmiş oldu.

7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde, AK Parti yüzde 40.87, CHP yüzde 24.95, MHPyüzde 16.29 oy aldı. Partiler hükümeti tek başına kuracak milletvekili sayısını çıkaramadı. Kasım seçimlerine giderken MHP içinde partide genel başkan olma hesapları ile vekil adayı olma hesapları sebebiyle, partinin başarısız olması için çalışanlar olmuştur. Bu sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini, AK Parti genel başkanı Ahmet Davutoğlu’na verdi. Davutoğlu 35 gün CHP ile koalisyon görüşmelerini uzatıp sonunda anlaşamadıklarını bildirdi. Hükümet kurma süresinin bitimine 5 gün kala MHP ile görüşme isteğini bildirdi. Devlet Bahçeli bazı yanlışları görünce, konuyu uzatmadan Davutoğlu’na olumsuz görüşü bildirdi. AK Partinin amacı koalisyon değildi. Seçim hükümeti kurarak, bu partilerle hükümet kurulamaz propagandasıyla seçime gidip tek başına iktidar olmaktı. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan seçimlerde AK Parti yüzde 49.50, CHP yüzde 25.32, MHP yüzde 11.90 oy almıştır. MHP’nin oyu haziran seçimlerine göre düşmüştür. Genel başkan adayı olmak isteyenler ve milletvekili olamayanlar, oy oranının düşmesini bahane ederek 547 delegenin imzası ile kongre kararı talebinde bulundular. En son yargı kararı ile kongre talebi kabul edilmeyen delegeler 3 genel başkan adayının önderliğinde parti kurmaya karar verdiler. İYİ Parti Meral Akşener liderliğinde kuruldu. Bu süreci daha sonra ayrıntılı olarak ele alacağız.

16 Nisan 2017 Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile birlikte, 18 yaş seçilme yaşı ve milletvekili sayısının 550 den 600 e çıkarılması yüzde 51.41 oy oranı ile kabul edildi. Bu değişikliğe AK Parti ve MHP destek vermişti.

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi seçimlerinde, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.6, Muharrem İnce yüzde 30.6, Selahattin Demirtaş yüzde 8.4, Meral Akşener yüzde 7.3 oy almıştır. Bu sonuçlara göre, Recep Tayip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi. TBMM de AK Parti 295, CHP 146, HDP 67, MHP 49, İYİ Parti 43 vekille temsil edildiler. Seçimlere AK Parti. MHP ve BBP Cumhur ittifakı, CHP, İYİ Parti, DP, SP Millet ittifakı olarak girdi. Seçimlerde Cumhur İttifakı kesin bir sonuçla Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı seçtirmenin yanında TBMM de çoğunluğu sağlamıştır.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde AK Parti 761, CHP 263, MHP 245, HDP 70, İP 70, SP 20, BBP 10, DP 8, DSP 6, TKP 2 belediye başkanlığı kazandı.

Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimde yüzde 50’nin üzerinde başarı sağlamıştır.  2023 genel seçimlerinin, Cumhur ittifakı ve Millet ittifakının yoğun bir propaganda sürecinde devam edeceği görülüyor. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

 

Sağlıklı ve mutlu kalın

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER