Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Onat Kafkas

EKONOMİK KRİZLER TARİHİ

Dünyada hemen her şeyin bir tarihi vardır ve genellikle odaklanma algıda seçicilikle eşdeğerdir. Toplumsal ya da bireysel olarak içinde bulunulan konjonktür, dikkatin o yöne yoğunlaşmasına neden olmaktadır. Türkiye’de insanların ekonomik olarak düzlüğe çıkmaya gayret ettiği şu günlerde ekonomik kriz tarihine şöyle bir bakmakta fayda var…

Dünya bilinen ilk ekonomik krizini İngiltere’de yaşadı. Tarım toplumundan sanayi ve ticaret toplumuna geçiliyordu. İngiltere sömürgeciliğin getirdiği refahın zirvesindeydi. İngilizler kredi almaya bankalar da vermeye alışmıştı. 1760’ların ortalarında Britanya İmparatorluğu sömürge mülkleri ve ticareti aracılığıyla muazzam miktarda zenginlik biriktirmişti. Bu, birçok İngiliz bankasında aşırı iyimserlik havası ve hızlı kredi genişlemesi dönemi yarattı.  8 Haziran 1772’de İngiliz bankacılık şirketi Neal, James, Fordyce ve Down’ın ortaklarından biri olan Alexander Fordyce’in Fransa’ya kaçmasıyla aniden sona erdi.  Haber hızla yayıldı ve İngiltere’de bir bankacılık paniğini tetikledi. Tarihçiler, bu krizin ekonomik yansımalarının Amerikan kolonilerine borcunu ödemekten kaçmak için alacaklıların anında nakit çekme talebinde bulunmak için İngiliz bankalarının önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başlamasıyla başladığını yazar. Ardından gelen kriz hızla İskoçya’ya, Hollanda’ya, Avrupa’nın diğer bölgelerine ve Britanya yayıldı.

BÜYÜK BUHRAN

Büyük Buhran, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1929-39 tarihleri arasını kapsayan süreçte yaşandı.

Bu, 20. yüzyılın en kötü mali ve ekonomik felaketiydi. Pek çok kişi Büyük Buhran’nin Wall Street’in çökmesiyle tetiklendiğine inanıyor. 1929 ve daha sonra ABD hükümetinin kötü politika kararlarıyla daha da kötüleşti. İlk Kara Pazartesi, 28 Ekim 1929’da Wall Street’in çökmesiyle yüzde 12,82 oranında düşerek yeni bir rekor kırmasıyla gerçekleşti. Ama bu sonuncusu değildi. 19 Ekim 1987 aynı zamanda Kara Pazartesi olarak da bilinir; Wall Street’in çökmesiyle bu sefer yüzde 22,6 düştü; bu, borsa tarihinde o ana kadarki en büyük tek günlük düşüştü.

Türkiye 1929 bunalımı karşısında, kalkınmasını sağlayabilmek için ihracat ve ithalatını arttırmak zorundaydı, Türkiye Cumhuriyeti bunu sağlayabilmek için çeşitli politikalar izledi.

Türkiye 1933’te dış ödemelerde uygulamasına başlanan kliring ve takas sistemini uyguladı. Kliring sistemi malını alanın, malını alma ilkesine dayanır.  Dünya Bankası’na göre ise yakın tarihlerde dünyadaki ekonomik krizlerin tarihine yakından bakılıyor. Söz konusu Dünya Bankası raporunda yakın tarihin ilk krizinin 1975’te yaşandığına vurgu yapılıyor. Bu kriz, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) üyesi ülkelerin (çoğunlukla Arap ülkelerinden oluşan) İran’a misilleme yapmaya karar vermesiyle başladı. Sonuç olarak ekonomistler bu dönemi “stagflasyon” (durgunluk artı enflasyon) dönemi olarak adlandırdı ve üretimin toparlanması ve enflasyonun kriz öncesi seviyelere düşmesi birkaç yıl aldı.

Piyasadaki diğer bozgunların aksine, 1987’deki çöküşün spesifik nedenleri hâlâ tartışılıyor ancak faiz oranlarında beklenen artış, dijital ticaretin popülaritesi ve ortaya çıkan felaketin medyada yaygın şekilde yer almasının etkisi de yer alıyor. Neyse ki 1987’deki çöküşün uzun vadeli sonucu, 1929’daki önceki çöküşe göre çok daha hafifti.

Ne var ki birkaç yıl sonra, ABD’yi 1989’daki tasarruf ve kredi krizi vurdu.

1991 ve 2007 yılında ABD’de konut kredilerinin çökmesiyle başlayan ve 2008 yılında tüm dünyaya yayılan küresel ekonomik kriz, küresel sermaye akımlarında büyük dengesizlikleri beraberinde getirdi. Küresel sermaye akışları 1980-95 döneminde dünya GSYİH’sinin yüzde 2 ila 6’sı arasında dalgalandı, ancak o zamandan beri GSYİH’nın yüzde 15’ine yükseldi. 2006’da bu rakamın toplamı 7,2 trilyon dolara ulaştı; 1995’ten bu yana üç kattan fazla. En hızlı artış gelişmiş ekonomilerde yaşandı, ancak gelişmekte olan piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler de mali açıdan daha entegre hale geldi.

2009’da krizin yayılmasına yıllık kişi başına düşen gerçek küresel gayri safi yurt içi hasıla ve bu daralmaya diğerlerinin zayıflaması da eşlik etti. Küresel ekonomik aktivitenin temel göstergeleri. Küresel Ekonomik durgunluklar uluslararası alanda oldukça senkronizeydi. Birçok ülkede ciddi ekonomik ve finansal aksaklıklar dünya çapında. 2009’daki küresel durgunluk, Küresel mali kriz bugüne kadarki en derin ve en dört durgunluğun senkronize edilmesi. Olayların merkez üssü olarak krizin ardından gelişmiş ekonomiler durgunluğun en ağır darbesini hissetti. Daha sonraki genişleme en zayıf olanı oldu. Gelişmiş ekonomilerde savaş sonrası dönemde, birçoğunun yaptığı gibi krizin mirasını aşmak için mücadele etti. Gelişmekte olan piyasaların ve gelişmekte olan ekonomilerin çoğu 2009 küresel durgunluğunu nispeten iyi atlattı ve önceki küresel durgunluklardan sonra daha güçlü bir toparlanma sağladı.

Ve şu an Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz.

Euronews’ün 2022 tarihli haberinden: “Yöneylem Sosyal tarafından yapılan bir ankete göre, Türkiye’de insanların üçte ikisinden fazlası yiyecek ve kiralarını ödemekte zorlanıyor Araştırma Merkezi, akıl hastalıkları ve borçlarda artışa neden oluyor.

Her yıl Türkiye’ye giden herkese sorun, Türk lirasının sıkıntıda olduğunu söyleyeceklerdir. 2013’ten itibaren para biriminin değeri istikrarlı bir şekilde düştü ve son 12 ayda düşüş görüldü.

Eylül 2021’de 1 ABD doları 8 lira civarındayken, Aralık 2022’de bu rakam neredeyse 19 liraya düştü.

Bu devalüasyonun ana sonuçlarından biri enflasyondur ve daha fazlası.

Para birimlerinin değeri düştüğünde yurt dışından getirilen şeyler daha pahalı hale geliyor. Çoğu ülkenin yakıt, malzeme veya teknoloji gibi malları ithal etmesi nedeniyle, zayıf para birimleri daha yüksek fiyatlar anlamına geliyor.

Bu durum Türkiye’de Avrupa’nın en yüksek oranları arasında rekor kıran enflasyona yol açtı.”

Gerisini biliyorsunuz…

Türkiye İstatistik Kurumu Ekim ayında enflasyonun 25 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 85,5’e ulaştığını açıkladı ancak inanan kimsenin sayısında ciddi bir azalma oldu. Birçok kişi reel enflasyon oranın, bağımsız akademisyenlerin kurduğu ENAG’ın (Enflasyon Araştırma Grubu) açıkladığı sonuçlara inanmaya başladı. Buna ilişkin uluslararası haberler de yapılmadı değil. Temel görüş şöyleydi: “ENAG’daki bağımsız analistler yıllık TÜFE enflasyonunun gerçekte yüzde 176,0 olduğunu tahmin ediliyor.”

Tüm bunlara karşın, daha güvenilir bir aday olmamasından ya da gösterilmemesinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kötü durumdaki ekonomiye ve yaşam pahalılığına rağmen Mayıs 2022’deki seçimde yeniden seçildi Uzmanlar, krizin geleneksel olmayan ekonomi politikalarıyla daha da kötüleştiğini söylüyor.

Erdoğan, yeni ekonomi yönetimi olarak uluslararası alanda saygı duyulan eski bir bankacı olan Mehmet Şimşek’i Maliye ve Hazine Bakanı olarak atadı.  ABD merkezli bir bankanın eski eş CEO’su olan Hafize Gaye Erkan ise Merkez Bankası Başkanlığına getirildi.

Daha önce indirilen faizler yeni ekonomi yönetimi tarafından kademeli olarak artırılmaya başladı. Şu anda Merkez Bankası faizi yüzde 40. Halkın alım gücündeki düşüş, açlık sınırın emekli maaşının iki katına yükselmesi gibi problemler ise artarak sürüyor. Kiralar ve ev fiyatları ise artık ekonomiyle açıklanabilir değil.

Şimdilik faizi indirenlerin mi yoksa yükseltenlerin mi daha başarılı olduklarına dair halkın cebine somut şekilde yansıyan bir durum yok. Ufukta da bulutlar gri.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER