Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

HELE BAKIN KİM GELMİŞ? HOŞ GELMİŞ!

 

Adından çok bahsedilen yıla 31 Aralık 24.00’ten itibaren giriyoruz. 2023’te cumhuriyetimizin 100’ncü yılını kutlayacağız. 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Anlaşmasının 100’ncü yılı. Aynı zamanda ülkemiz için çok önemli bir seçim yapılacak.

Nisan, mayıs veya haziranda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi yapılacak. Bu seçim, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi için önem taşımaktadır. Kararların hızlı alınabildiği, koalisyon dönemlerine ve milletvekili transferine itibar edilmediği için bu sistemi Cumhur İttifakı savunmaktadır. Bu seçim Millet İttifakı için de önemlidir. Bu sistemi diktatörlük ve anti demokratik olarak görmektedir. Ve kazandığında Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçeceğini savunmaktadır.

Bu seçim sonucuna göre önümüzdeki dönem nasıl yönetileceğimize karar vereceğiz. Cumhur İttifakı kazanırsa, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ikinci dönemini yaşayacak. Türkiye bu sisteme sorunlu bir dönemde geçti. Covid-19 ve enflasyonun dünyada etkili olduğu bir dönemi, bu sistemle atlattık.

Geçmişteki sorunlu dönemlerde, Başbakanlık hükümet sistemi vardı ve sık sık hükümet değişiklikleri yaşardık. Karar almakta zorlanılır, milletvekilleri transfer edilerek hükümetler düşürülürdü. Bu hükümet değişikliklerinde, emperyalist ülkeler de basındaki yazarları sayesinde etkili olurdu. Gelişmiş ülkelerin bir kısmında başkanlık sistemi var ve demokratik yönetilenler de bulunmaktadır. Anayasada yapılacak değişikliklerle demokratik bir başkanlık sistemi oluşturulabilir. Yasama, yargı ve yürütmenin görev tanımları ve sınırları yeniden belirlenerek demokratik bir başkanlık sistemi oluşturulabilir.

2023 yılı 24 Temmuz’u, Lozan Barış Antlaşmasının imzalanmasının yüzüncü yıldönümüdür. Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, Beau-Rivage Palace’de imzalanmıştır.

Bu antlaşma Türkiye’de 2002’den beri tartışılır oldu. Lozan’la ilgili tarihçiler hala tartışmaktadır. Kimisine göre olumlu olan bu antlaşma sınırlarımızı belirlemiştir. Eleştiren kesim, bu antlaşmaya ek gizli maddeler olduğunu, bu gizli maddelere göre madenlerimizi, petrolü, bor madenimizi çıkaramadığımızı düşünüyorlar. 100 yıllık bu antlaşmanın süresi biteceğini ve yeraltı zenginliklerimizi çıkararak, gelişmiş ülkeler içerisinde olacağımızı iddia ediyorlar.

Lozan barış Antlaşması içinde gizli bir madde olsa, hükümet bunu açığa çıkartıp açıklardı. Gizli maddeyi açıklayamıyorsak ve madenleri çıkarmak yasaklanmışsa bunca madeni nasıl çıkarıp işletiyoruz. Lozan Antlaşması Adalar Denizi ve adaların statüsünü tartışmaya açma konusunda önem arz etmektedir. İtalya’ya verilen adaların Yunanistan’a verilmesi, adaların silahlandırılması ve Yunanistan’ın 12 mil ısrarı ile kayalıkların işgali konuları tartışılarak, Yunanistan’ın istememesine rağmen, yeniden bir anlaşma yapılması için taraflar ikna edilmeye çalışılacaktır.

2023 yılı 29 Ekim’i Cumhuriyetimizin yüzüncü yıldönümüdür. Yedi düvele karşı savaşarak, yurdumuzu kurtarıp, cumhuriyeti kurarak bağımsız bir ülke olmamızı sağlayan, başta Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyoruz. Şehitlerimizin ruhlarının şad olması için, cumhuriyetimize sahip çıkıp, gelişmesi ve güçlenmesi adına çalışmalıyız.

Hoş geldin 2023, gelişinle topluma umut veriyorsun. Kimi ülkenin gelişmesi, kimisi sistem değişikliği, kimisi de sağlık ve mutluluk beklentisi ile seni karşılayacak. Ülkemize güç, milletimize huzur ve mutluluk vermen dileğiyle hoş geldin.

Yeni yılda da sağlıklı ve mutlu kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER