Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

HUZUR

 

Huzur, insanın içinde hissettiği rahatlık duygusu, gönül rahatlığı, kafasının rahatlığı, iç rahatlığı içinde bulunma durumu ve dingin olma halidir.

İlimiz, vatandaşın huzurlu yaşadığı bir yer mi? Bunu anlamak için bazı başlıklarda konuyu incelememiz gerekir.

Huzurumuzu bozan şeyleri sıralamak gerekirse, geçim sıkıntısı, trafik, diğer gürültü kaynakları, asayiş olayları, iş stresi, sosyal hayat ve yetersiz dinlenme alanları başı çekmektedir

Geçim sıkıntısı huzursuzluğun ana sebeplerinden biridir. Bir aileyi ele alalım. Aile geliri sağlıklı beslenmeye yetmiyor. Ev kiralarken aileye uygun olan değil de bütçeye uygun sağlıksız bir ev seçiliyor.  Birde çocuklarının temel ihtiyaçları ve eğitim masraflarını karşılamada güçlük çekiliyor. Böyle bir ailenin mutlu ve huzurlu olması düşünülebilir mi?

Trafikte, seyahat sırasında akış hızının yavaş oluşu, sürücülerin gereksiz korna çalmaları huzursuzluğa sebep oluyor. Kornaların gereksiz çalınması sonucu ortaya çıkan ses kirliliği çevredeki insanları strese sokmaktadır. Bunun sonucunda istenmeyen birçok olay meydana gelmektedir. Bunlardan bazıları araçların kazaya sebep vermesi,  yaralanma veya ölümle sonuçlanan kavgalardır.

Gürültü stresin sebeplerinden biridir. Trafik dışındaki gürültü kaynakları, aşırı gürültülü müzik ve konut alanlarındaki tamir işi yapan işyerleridir. Gürültü kaynakları, meskûn mahalde seyir eden araçlardan gelen yüksek volümlü müzik,  Konut alanlarının içindeki ya da yakınındaki düğün salonları, müzikhol ve iş yerlerinden gelen yüksek volümlü müzik, araçların egzoz ve motor sesleri huzursuzluğa sebep olmaktadır

Asayiş olayları, toplumun huzurunun kaçmasına sebep olmaktadır.

İş stresi, sağlıksız işyerlerinde çalışmaktan kaynaklanabilir. Bunun yanında düşük ücretle çalışmak bir huzursuzluk kaynağıdır. Bulunduğu iş yerinde personeli çalıştıramayan, ayrım yapan ve kendi egolarını tatmin eden başarısız yöneticiler de huzursuzluk kaynağıdır.

Sosyal hayat, insanların negatif enerjiyi atıp rahatlamasını sağlar. Birçok nedenden dolayı stresi artan insanlar sosyal hayatın getirdiği değişiklerle deşarj olur. Bu değişiklikler tiyatro, sinema, müzik, açık veya kapalı spor alanları, bisiklet yolları ve değişik hobilerin hayata geçirildiği kültür merkezleri vasıtasıyla huzuru sağlar.

Dinlenme alanları, yeşil alanlar, orman alanları ve değişik aktivitelerin yapıldığı park ve bahçelerdir. Dinlenme alanları dinginliği ile huzuru sağlayan yerlerdir. İnsanlar burada, çeşitli aktivelerle ve sessizlik içinde üzerlerindeki stresi ve negatif enerjiyi atarak huzuru bulurlar.

İnsanların huzurlu bir ortamda yaşamalarını sağlamak merkezi ve yerel yönetimin görevleri içerisindedir.

Merkezi yönetim, çalışanların asgari ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelire sahip olmalarını sağlayarak, sağlıklı gıdaya, konuta ve zorunlu ihtiyaçlarına ulaşımın yolunu açmalıdır.

Merkezi ve yerel yönetim, trafikte oluşan stresi asgariye düşürmek için yasal mevzuatı düzenlemeli. Trafikteki düzensizliğin ve kargaşanın ana sebeplerinden biri toplu taşıma araçlarıdır. Toplu taşıma araçlarını kullananların eğitilmesi ile trafik akışını hızlandırarak, trafikteki gürültü dahil tüm olumsuzluklar ortadan kaldırılabilir.  Gürültü için yasal mevzuatta değişiklik yaparak,  ehliyet veya iş yeri ruhsatı iptaline kadar giden cezaların verilmesi sağlanmalıdır.

Asayiş olaylarını engellemek için kolluk kuvvetlerinin gerekli tedbirleri almasıyla, huzuru kaçıran bazı olaylar engellenebilir

İş stresi için ise, kamu ve özel sektörde ki iş yerlerini sağlıklı hale getirip, doğru yöneticilerle çalışarak, iş yerlerinde huzurlu bir çalışma ortamı sağlanmış olur.

Mahalli yöneticiler,   insanların iş ve okul saatleri dışında, sosyal faaliyetlerini ve hobilerini yapabilecekleri kültür merkezlerine ulaşmalarını sağlamalıdır.

Mahalli yöneticiler bulundukları yerlerde açık ve kapalı spor alanları, geniş ağaçlık alanlar ve değişik aktivitelerin yapıldığı park ve bahçeler yaparak huzuru sağlamaya yardımcı olmalıdırlar.

Bu konuları değerlendirerek huzurlu bir toplum olup olmadığımızı görebiliriz. İlimizde huzurun tesisi ve kalıcı olması için, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek bizim vatandaşlık görevimizdir.

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER