Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

İHMAL-YOLSUZLUK VE DEPREM

 

 

Tektonik kuvvetlerin veya volkan faaliyetlerinin etkisiyle yer kabuğunun kırılması sonucunda ortaya çıkan enerjinin sismik dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetle sarsması olayına deprem denir.

Birçok ülkenin olduğu gibi, ülkemizde deprem kuşağı içinde yer almaktadır. Depremle yaşamanın şartları belli, bunu uygulayan ülkeler hem afeti derin olarak yaşamıyor, hem de afetin zararını hesaplayınca, ekonomik olarak daha karlı oluyor.

6 Şubat günü saat 04.17’de 7.7 şiddetinde 10 ili etkileyen yüzyılın en büyük depremi ve en yıkıcısı meydana gelmiştir. Depremde ölen vatandaşlarımıza Allahtan rahmet yakınlara baş sağlığı, yaralılara acil şifalar dilerim. Bu depremde binlerce konut yıkıldı. Bu yıkılan binalardan dolayı çok sayıda ölen ve yaralı vatandaşımız bulunmaktadır.

Depremle beraber yaşayacaksak, uygulanması gereken teknik Korallara uyulacak, uymayanlara da ağır cezalar verilmeli. Uygulanacak teknik konular: İmara açılacak alanlar ile bina yüksekliklerinin zemine göre tespiti, Bina yapımında kullanılan beton ve demirin kontrolü, kamu binaları ile kamuya açık binalarda 9 şiddetine dayanıklı, konutlarda 8 şiddetine dayanıklı bina yapımı, orta ve alt gelir grubuna yapılacak binalarda devlet desteğinin verilmesi temel kurallardır.

Genel ve yerel yönetimler, köylerin. Beldelerin ve şehirlerin nüfus gelişimine göre, kentsel dönüşümle sağlam zeminlerdeki binaların yenilenmesini ve yeni yerleşim alanları için zemin etütleri yapıp, imarı ona göre planlamalıdır. Bu planlamalar yapılırken kişi ya da kurumların rantı değil, zeminin uygunluğuna bakılmalıdır. Bitişik nizama, imalat hatalarına ve zemine göre fazla yüksekliğe izin verilmemelidir. Bu konuda, kamuda çalışan ve yanlış uygulamaya izin veren yönetici ve çalışanlara ağır cezalar verilmelidir.

Binanın yapımı sırasında kullanılan beton ve demirin teknik şarta uygun olması gerekmektedir. Betonu tahlil eden laboratuvar ile beton üreticisi. uygun demiri kullanmayan müteahhit ve şantiye şefi ile kontrolü yapan yetkili görevini yaparken hata yaptığında ağır cezaya çarptırılmalıdır. Görevini yapanlar yetki ve sorumluluk anlayışı ile çalışmalı ve değerlendirilmelidir.

Kamu binaları ile kamuya hizmet veren binalar depremde yıkılmamalıdır.  Kamu binalarının projeleri, 9 şiddetindeki depreme dayanıklı şekilde yapılmalıdır. Her hangi bir afette vatandaşa bu binalar hizmet verecektir. Konut ve işyeri projeleri de 8 şiddetinde ki depreme dayanıklı şekilde planlanıp yapılmalıdır. Alt ve orta gelir grubuna konut yapımlarında devlet desteği sağlanarak depreme dayanıklı konut ve işyeri üretimi sağlanmalıdır.

Yeni imar planlamalarında, ihmale, kontrollüklerde rüşvete geçit vermemek için sorumluluk gereği ağır cezalar getirilmelidir. Projeyi yapan firma, betonu kontrol edip onay veren laboratuvar, bina zemin kontrolünü yapan kurum çalışanı, sorumluluk gereği, yaptığı hata karşılığı ağır cezalara çarptırılmalıdır.

Afetler toplumun ve devletlerin yardımlaşma kültürünün ön plana çıktığı ortamlardır. Devlet arama kurtarma konusunda çalışmalar yaparken, gönüllü kişilerden de illerde yerel arama kurtarma gurupları oluşturarak, toplumda arama kurtarma konusunda yetişmiş bir kaynağın oluşmasını sağlamış oluruz.

Depremde binaların yıkılmadığı, İnsanların ölmediği bir zamanı görmek dileğiyle.

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER