Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

İŞ GÜVENLİĞİ

28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü, uluslararası ölçekte iş sağlığı ve güvenliği alanında ortaya çıkan, işle ilgili kaza ve yaralanmaların yüksekliğine. Önleme ve koruma gereksinimine dikkati çekmek için farkındalığı artırma amaçlı bir kampanyadır.

Her yıl 2 milyona yakın sayıda insan işle ilgili kazalar ve hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Ayrıca her yıl, dört günden fazla işe gelmemeyle sonuçlanan yaklaşık 360 milyon ölümcül olmayan iş kazası meydana gelmektedir.

Uluslararası Çalışma Örgütü  (ILO) her yıl 28 Nisan tarihinde, iş ve meslek hastalıkları ile iş kazalarının önlenmesi konusundaki çalışmaları geliştirmeye dikkat çekmektedir.

Avrupa Birliği’ne katılım sürecimizde, sosyal müktesebatın önemli bir parçası olan iş sağlığı ve güvenliği alanındaki direktiflere uyum sağlanması için önemli çalışmalar yürütülmektedir. İş sağlığı ve güvenliği alanında genel ilkeleri belirleyen 89/391/AT sayılı AB Direktifi ve bu çerçeve direktifin çeşitli alanlardaki uygulama direktiflerinin iç hukuka aktarılması noktasında ülkemizde önemli reformlar gerçekleştirilmiştir. 2012 yılından itibaren 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin olarak otuzun üzerinde ikincil düzenleme yürürlüğe girmiştir. AB müktesebatının yanı sıra ILO’nun 176 sayılı “madenlerde güvenlik ve sağlık sözleşmesi”  ve 167 sayılı “inşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi” onaylanmıştır.

Ülkemiz iş sağlığı ve güvenliği alanındaki AB mevzuatına uyum konusunda ilerleme kaydetmekte ancak uygulamada eksiklikler yaşanmaktadır. Bu çerçevede, yasal mevzuatın etkin bir şekilde uygulanması ve ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesi için ilgili tüm kurumların kapasitelerinin artırılması farkındalık düzeyinin geliştirilmesi, konuya ilişkin eğitim ve rehberlik faaliyetlerinin artırılması ve sosyal taraflarının katılımının sağlanması için geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de katılım öncesi yardım aracı (IPA) fonlarından yararlanmaya devam edilecektir.

Dünyanın birçok yerinde ulusal otoriteler, ticaret birlikleri, işveren ve çalışan örgütleri, öğretim kurumları, iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri 28 Nisan’da çeşitli etkinlikler organize etmektedir. Her yıl farklı temaların benimsendiği iş sağlığı ve güvenliği günü için toplumsal kültür oluşturulmaya çalışılmaktadır. Her yıl kabul edilen temalar kapsamında, olumlu ir iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturmak, bunu sağlamak için sosyal diyalog ve katılım konusu vurgulamak, işin geleceğinde yeni sağlık ve güvenlik sorunlarına uygun yanıt vermek, fırsatları görerek değerlendirmek amaçlandırmaktadır.

İşin geleceğindeki yeni iş sağlığı ve güvenliği risk etmenlerine yönelik gereksinimler belirlenmiştir. Bunlar, İş sağlığı ve güvenliği kapsamında multidisipliner çalışmalar yapmak. Yetkinlikleri geliştirmek ve Halk sağlığı alanına bağlantı kurmak. Uluslararası çalışma standartları ve diğer araçları geliştirmek. Hükümetlerin ve sosyal ortakların rolünün güçlendirilmesi ve ortakların geliştirilmesi yeni risklerin öngörülmesi. İnsana yakışır işin teşvik edilmesi, çalışma alanında yeni eğilimlerin, organizasyonel düzenlemelerin değerlendirilmesi ile işyerinde esenlik, güvenlik ve sağlık uygulamalarıdır.

Çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından, iş güvenliği ile ilgili kültürün oluşması ve yeni riskler için çözüm yollarının bulunması önemlidir. İş güvenliği kültürünün oluştuğu bir toplum olma dileğiyle,

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER