Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Polat Yılmaz

İSTANBUL’A UÇALIM MI?

Uçalım uçmasına da öncelikle, uçacağımız havalimanıyla ilgili bir iki kelam edelim.

O günleri hatırlatmak gerekir, zira bazen bir günde bile -birçok ülkeye göre- bir aylık olay olduğundan hafızalarımızı tazelemekte yarar var.

Havalimanının, toplam nüfusu 1,6 milyon olan Afyon-Kütahya ve Uşak illerinin ortasındaki Altıntaş ilçesine yapılması için karar alındı. (Dönemin AK Parti Afyon Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba’nın memleketi Kütahya’ya yapılıyor iddialarını pas geçerek) bu kararın alınması için şu gerekçeler ortaya sürüldü:

“Bir ilin nüfusu bir havalimanı için yetmez. Üç ilin ortasına yapılmalı. Avrupa’da en yoğun gurbetçi nüfusuna sahip Emirdağ da bu havalimanını kullanacak.”

Eee, daha ne!

Yolcular hazır, öyleyse vurun kazmayı.

*  *  *

İlk kazma, 22 Nisan 2011 tarihinde vuruldu. Bu sırada ihtiyaca bakılmaksızın yapıldığı gerekçesiyle tepkilerini dile getirenlere hizmete karşı oldukları için en ağır lafları söyleyip susturduk.

Havalimanı 25 Kasım 2012’de hizmete açıldı, adına ‘Zafer’ denildi.

Özellikle Afyon’da, adına Kütahya denilmedi diye ufak bir sevinç dalgası yaşandıysa da gerçek sonradan ortaya çıktı. Zafer Havalimanı’nın uçuş kodu KZR idi. Yani Kütahya Zafer.

Onu da geçtik.

Ancak bir terslik vardı, hazır denilen yolcular ortada yoktu.

Uşak’taki havalimanın hala açık olduğu, Belçika’dan gelecekler denilen Emirdağlıların da Eskişehir’deki Hasan Polat Havalimanı’na indikleri anlaşıldı.

O dönem, adı lazım değil bir bakan, Altıntaş’tan Emirdağ’a doğrudan yol yapacaklarından filan söz ettiyse de ciddiye alan olmadı.

*  *  *

Neyse, gele gele geldik 2022’ye.

Artık kamu zararı denilince ilk örneklerden birisi olan Zafer Havalimanı’nın açılışının onuncu yılında, her yıl yaklaşık 100 bin Belçikalı Türkün anavatanlarına seyahat etmesini sağlayan Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı kapatılıverdi.

Eskişehir’de tepki büyük oldu. Başta iktidar milletvekilleri, muhalefet milletvekilleri, parti yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Eskişehirliler ve havalimanını kullanan gurbetçiler ayağa kalktı.

Havalimanını kapattırmadılar, Emirdağlıları da kaptırmadılar.

Brüksel-Eskişehir seferleri Hasan Polatkan Havaalanına yeniden başladı.

Bu arada, açıldığı yıl 850 bin yolcunun garanti edildiği Zafer Havalimanı’na 2022 yılında 1 milyon 317 bin 733 yolcu garantisi verildiği, ancak sadece 24 bin 851 yolcunun kullandığı, devletin cebinden ise 138 milyon TL’nin çıktığı ortaya çıktı.

*  *  *

Peki, neden böyle oluyor?

Şundan: Havalimanı yapılırken gerekçe olarak sunulan üç ilden birisinde yaşadığınızı hayal edin ve İstanbul’a gidecek olun. Karşılıklı günde sadece bir seferin olduğu ve seferlerin bölge insanın ihtiyacına göre değil, uçakların durumlarına göre düzenlendiği Zafer Havalimanına uçuştan en az bir saat önce varacaksınız, bekleyeceksiniz, uçak gelecek, bineceksiniz, uçak sizi götürüp Karadeniz kıyısındaki İstanbul Havalimanı’na bırakacak.

Siz de oradan yola çıkıp, diyelim Boğazın karşısında bir yere gideceksiniz, siz varıncaya kadar da…

Ohhooo..

Vesaire, vesaire, vesaire…

Son söz…

Özel araç ya da otobüsle yola çıkıp, Zafer Havalimanı’nın yanından geçip, İstanbul’a gitmenin daha kaygısız olduğu gün gibi aşikarken…

Ne bileyim, İstanbul’a uçakla gitmek de bir nevi ‘uçmak’ gibi geliyor sanki!

Sizce de öyle değil mi?

Yoksa, İstanbul’a uçakla mı uçalım.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER