Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

Kendini gerçekleştirmek

 

 

Yaşlılıkta bağımsızlığa katkıda bulunurken bunak sakatlığının azaltılması, sosyal ve profesyonel yaşama veya favori boş zaman etkinliklerine (belirlenmiş bir hedefle) katılımdan duyulan memnuniyet gibi yaşam kalitesini de açıkça etkiler. Hem bireysel hem de toplu olarak böyle bir aktivitenin bir örneği, fiziksel rekreasyonda, özellikle sağlık eğitiminde bulunabilir ve bu aktivite alanında en yüksek düzeyde gelişmişliğe yol açabilir – eğlence sporları.

Bireylerin emeklilik yaşının ötesinde etkinleştirilmesi, sosyal politika ve çeşitli medyanın giderek daha önemli bir konusu haline geliyor. Gittikçe daha sık tartışılan bir sorun, yaşamın daha da uzatılması endişesi değil, yaşam aktivitesinin güçlendirilmesi, zihinsel keskinliğin ve fiziksel uygunluğun tatmin edici bir düzeyde korunması anlamına gelen başarılı yaşlanmaya özen gösterilmesidir.

Son yıllarda spor-boş zaman etkinliklerinin önemli ölçüde artması, tüm yaş kategorilerinde yarışma imkanı sunmaktadır. Birçok spor çeşidi arasında, özellikle yaşlılar arasında artan boş zaman bağlamında amatör sporlara – rekreasyonel sporlara özel dikkat gösterilmelidir. Rekreasyonel spor aktiviteleri, modern profesyonel sporun birçok çarpıklığından ve kusurundan muaftır. Rekreasyonel sporlar eşitlikçidir, dışlayıcı değildir. Hedonizm üzerinde güçlü bir vurgu ile birlikte sağlık paradigması her zaman bunun merkezinde yer alır. Sportif faaliyetler, kendini gerçekleştirmeyi en yüksek ihtiyaçlar olarak ortaya koyar, tatmin ve tatmin sağlar. Bir spor hedefinin seçimindeki kolaylık, amatör sporu kişilerin yaşamının ve sağlığının şekillenmesinde önemli bir araç haline getirmektedir. Spor etkinliklerine katılan bir spor hedefi, sistematik çalışma için güçlü bir motivasyon sağlar. İhlal için çabalamak, güçlü bir duygu ve tatmin kaynağıdır. Yaşlılıkla birlikte kişinin kendi bedeniyle mücadele etmesi, psikososyal açıdan refahı olumlu yönde etkileyecek değerli bir mücadele olabilir. Aynı zamanda, genel refah için birçok faydanın yanı sıra, spor rekabetine mesafe eksikliğinin, arkasında sürekli bir amaç arayışının (spor sonucu) sağlık zararına yol açabileceği çizgiyi aştığında neden olabileceği potansiyel tehditler sunar. Rekreasyon ve spor arasındaki çizgi incedir ve ayırt edilmesi zordur.

Biyolojik adaptasyon mekanizmaları nedeniyle, aktivitenin uygunluğun bir belirleyicisi olduğu iyi bilinmektedir. Sadece fiziksel uygunluğun gelişimini teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda bir bütün olarak insan refahı üzerinde (psikolojik, sosyal ve ruhsal) önemli bir etkiye sahiptir.

Düzenli egzersiz yapan yaşlı insanlar, daha fit ve dinginlikleri ve iyimserlikleri ile öne çıkarken hastalanma olasılıkları daha düşüktür. Yaşlıların sağlığı ve fiziksel aktivitesi arasında güçlü bir ilişki vardır. Bilim adamları, yaşlılara yönelik fiziksel aktivite programlarının sayısız sağlık yararını kanıtladılar.

Çalışmalar, fiziksel aktivite eksikliğinin yaşlanma sürecini hızlandırdığını doğrulamaktadır. Bununla birlikte, yetişkin popülasyonun fiziksel aktivitesi zayıftır, yetersizdir ve yaşla birlikte daha da azalır. Ülkemizde bu faaliyete karşı yetersiz tutum, tüm yaş gruplarını etkileyen karmaşık ve önceden var olan bir sorundur.

Yaşlıların yaşam tarzı, ne profilaksi (koruyucu sağlık) ne de hedonistik (haz) nedenlerle -boş zaman geçirmenin bir yolu olarak- nadiren fiziksel aktiviteleri içerir. Bu esas olarak kırsal alanlarda bir sorundur.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER