Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

Kentsel altyapı giderleri

Bir ülke, milyarlarca dolarlık ekonomisini ayakta tutmak için geniş bir altyapı ağına (havaalanları, yollar, köprüler, yük demiryolu, limanlar ve elektrik şebekeleri) ihtiyaç duyar. Bu alt yapıların büyük çoğunluğunun bakımı ise belediyelerle merkezi idarenin ortaklaşa yürüteceği çalışmalarla sağlıklı olarak işletilebilir. Şu anda hizmet veren sistemlerin birçoğu on yıllar önce inşa edildi ve ekonomistler, gecikmelerin ve artan bakım ve güvenlik maliyetlerinin artık ulusumuzun ekonomik performansını engellediğini söylüyor. Altyapı modernizasyonunun çarpan etkisi vardır ve özellikle şehir içlerindeki alt yapıların bakımsızlığı oto tamirinden, trafikte geçirilen süre ve benzinden etkisini ortaya koyar. Ayrıca bunlarla da sınırlı değildir ve liste uzayıp gider.

Altyapı iş dünyası için de önemlidir. Ülke yollarının, köprülerin, limanların, havaalanlarının, demiryolu ağlarının ve kamu hizmetlerinin sağlıklı kalması aynı zamanda bunlar için iş kapısıdır.

Ülke genelinde küçük şehirler, kritik altyapılarını değiştirmek ve yeniden inşa etmek için yeterli finansman bulmakta zorlansa da spesifik yatırımlara merkezi idarenin doğrudan müdahalesi ile sorun çözülebilmektedir.

Yüksek etkili kentsel altyapı elde etmek için seçenekler yelpazesi artık çok daha fazla. Altyapı çalışmalarına farklı bir şekilde yaklaşmaya istekli şehirler için – örneğin yeni yeteneklerin devreye alınmasını sağlamak için kuralları ve düzenlemeleri güncelleyerek – günümüzün zorluklarını karşılamaya ve finansmandan en iyi şekilde yararlanmaya yardımcı olabilecek yaratıcı ve ulaşılabilir yeni nesil çözümler var.

Bu cümleden olarak birçok belediyenin yurt dışından kredi bulduğunu da belirtmek gerekir.

Ancak, gelecekteki altyapı tasarımlarının gerçekten sürdürülebilir olması için reaktif olmaktan ziyade ileriye dönük ve proaktif olması gerekecektir. Bir ekosistem gibi, bunlar, varlıkları için tek bir yol gösterici amaç yerine, çok sayıda kullanıma hizmet eden birçok küçük ölçekli, ağ bağlantılı öğeyi içerecektir. Örneğin, kentsel topluluk bahçe arazileri, yalnızca kentsel sakinler için yiyecek sağlamakla kalmaz, aynı zamanda merkezi sisteme ne kadar daha az olması gerektiğini söyleyen gerçek zamanlı sensörlerle su ve atıkların en küçük ölçekte geri dönüştürülmesine izin veren yağmur suyu yönetim sistemleri olarak hizmet eder.

Şehirlerin mevcut koşulları doğru bir şekilde ölçmesi ve geleceği modellemesi gerekecek. Yeni ve iyileştirilmiş kentsel tasarımlara yerleştirilmiş sensörler ve teknolojik kontroller, mevcut koşulları izleyebilir ve değişiklik gerektiğinde gerçek zamanlı geri bildirim sağlayabilir. Bu tür yeni nesil izlemenin en iyi bilinen örneklerinden biri Güney Kore, Songdo’dadır.trafik akışından evsel atıklara kadar her şeyin son derece duyarlı ve ağ bağlantılı olduğu bir yer. Cisco ve Siemens gibi şirketler, ortaya çıkan bu geri bildirim sistemlerine güç sağlamak için sağlam bilgi teknolojisi altyapısı ekliyor. Bu akıllı şebeke ağları, talebe yanıt olarak elektrik tahsisine veya insanların bir araya geldiği otobüsleri tahsis ederek veya trafik düzenlerine göre otomatik olarak ışıkları değiştirerek sıkışıklığa yanıt veren toplu taşıma sistemlerine giderek daha duyarlı hale gelecektir. Rio de Janeiro’da, bina çökmeleri veya su baskını gibi altyapı arızalarına karşı kamu güvenliği müdahalelerinin hızlı bir şekilde tanımlanabileceği, analiz edilebileceği ve hem teknik uzmanlara hem de genel halka dağıtılabileceği yüksek teknolojili bir operasyon merkezi bulunmaktadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER