Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

Kentsel gelişme eğilimleri

 

 

Kentleşme, sağlık üzerinde önemli bir etkisi olan 21. yüzyılın önde gelen küresel trendlerinden biridir. Dünya nüfusunun %55’inden fazlası kentsel alanlarda yaşıyor – bu oranın 2050’ye kadar %68’e çıkması bekleniyor. Gelecekteki kentsel büyümenin çoğu gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşeceğinden, bugün dünya kentleşmeye ve diğer büyük alanlara rehberlik etmek için eşsiz bir fırsata sahip. Kentsel gelişme eğilimleri sağlığı koruyan ve geliştiren bir şekilde. Bu önemlidir, çünkü vatandaşların sağlığı ve esenliği bir şehrin belki de en önemli varlığıdır.

Bununla birlikte, şehirlerde yaşayan 4,2 milyar insanın çoğu, yetersiz barınma ve ulaşım, kötü temizlik ve atık yönetimi ve DSÖ yönergelerine uymayan hava kalitesi ile karşı karşıyadır. Gürültü, su ve toprak kirliliği, sözde kentsel ısı adaları ve yürüyüş, bisiklete binme ve aktif yaşam için alan eksikliği gibi diğer kirlilik türleri, şehirleri bulaşıcı olmayan bir hastalık salgınının merkez üssü ve iklim değişikliğinin itici güçleri haline getirmek için bir araya geliyor.

Kentleşme, istihdam ve daha iyi kamu hizmetlerine erişim için birçok fırsat sunarken, hızlı ve plansız büyüme de büyük sağlık riskleri oluşturuyor. Kentsel ortamlarda, sağlığın belirleyicileri, sağlık riskine maruz kalmayı, sağlık davranışlarını, sağlık hizmetlerine erişimi ve sağlık durumunu etkileyen karmaşık güvenlik açıkları yaratan sosyal, demografik, ekonomik ve coğrafi faktörlerle bağlantılıdır. DSÖ, şehirleri, sağlık belirleyicilerini ele alma ve halk sağlığı ihtiyaçlarına yanıt verme ve insanlara, özellikle hassas gruplara yönelik temel hizmetlere yönelik kilit operasyonel ortaklar olarak kabul etmektedir.

Peki, kentlerde insan sağlığı nasıl sağlanır? Ya da mutlu ve sağlıklı bir şehir olmak için ne gerekiyor? Herhangi bir şehirde, sayısız faktör karışıma dahil olur – ve elbette sadece bir tür şehirle uğraşmıyoruz. Ancak, dünya kolonizasyon tarihi nedeniyle, modeller hala çok sık Avrupa merkezlidir. Özellikle, tropik bölgelerdeki şehirler hakkında nasıl düşündüğümüzü ayarlamamız gerekiyor.

Başlangıç ​​olarak, dünya nüfusunun neredeyse yarısı tropik bölgelerde yaşıyor ve dünya çocuklarının yarısından fazlası . Bu onu gezegendeki en hızlı büyüyen bölge yapar. Ekonomik ve teknolojik gelişmenin hızı tropiklerde de en hızlıdır.

DSÖ Sağlıklı şehir girişimi, sürekli olarak bu fiziksel ve sosyal ortamları yaratmakta ve iyileştirmekte ve insanların yaşamın tüm işlevlerini yerine getirmelerinde ve maksimum potansiyellerini geliştirmelerinde karşılıklı olarak birbirlerini desteklemelerini sağlayan bu topluluk kaynaklarını genişletmektedir. Sağlık ve refah için sağlıklı şehir ağı ve kentsel yönetişim, sağlığın belirleyicilerini ele alan çok sektörlü eylemler için her iki yaklaşımı da sinerji haline getirmek ve kapsayıcı ve eşitlikçi şehirleri teşvik etmek için stratejik eylemlerdir. Girişim, ülkeleri sağlık ve kalkınma ortakları arasında ortaklık kurarak 3, 11 ve 17. SDG’leri karşılamaları için desteklemeyi amaçladı.

Sağlıklı şehrin kilit alanlarından biri olan sağlık ve esenlik için kentsel yönetişim,  sağlıksız koşulların temel nedenlerini ele almak, çok sektörlü eylemleri teşvik etmek, anlamlı insan katılımını sağlamak ve kimseyi geride bırakmamak için sistematik bir yaklaşımdır. Sürdürülebilir sağlık ve esenlik için gelecek nesil kentsel kalkınma planlamasında bir yaklaşıma sahip olmayı düşünmek için politika yapıcılar arasında savunuculuk yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu girişim aynı zamanda anlamlı insan katılımını gerektirdiğinden, tüm toplum yaklaşımı için farkındalık ve farklı nüfus gruplarının ihtiyaçlarının ele alınması da gereklidir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER