Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

KURBAN

 

Kurban, Allah’a teşekkür etmek, şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir. Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.

Kurban, koyun keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunun için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Etleri yenilen vahşi hayvanlar evcilleştirilse dahi kurban edilemez. El Cevap: Erkek eşi için kurban kesmek durumunda değildir. Bir ailede erkek kurban kesecek durumda ise keser ve bu ailesi için yeterlidir. Mihrini borç aldı diye onun adına kurban kesilmesi diye bir gereklilik yoktur.

Kurban kesmek, geleneksel fıkha göre sünnet veya vacip bir ibadettir. Üzerinde ittifak edilen nokta kurban kesmenin farz olmadığıdır. Bu ülkemizde göz ardı ediliyor. Sanki farzmış gibi herkesin kurban kesmesi teşvik ediliyor. Kurban kesecek kişinin zekat verecek, hacca gidecek nitelikte olması gerekir.

Son yıllarda, bazı kesimin gelir kaynağı haline gelen kurban, trilyonluk meblağların ciro edildiği bir sektöre dönüştü. Bu yüzden kurban sünnet ya da vacip olmaktan çıkartılıp fiilen farzlaştırıldı. Bu kesimlerin elinden gelse, ailenin tüm bireylerine bir veya iki kurban kestirecekler. Son yıllarda, kurbanın esas İslami hedefi olan “yoksulların et yemesi” adeta unutulmuştur.

İslam dinine göre, her türlü hayır, zekat, fitre vb. en yakınımızdan başlayarak uzağa doğru ilkesi ile durumunu bildiğimiz ya da inandığımız kişilerin beyanı ile maddi yönden fakir diyebileceğimiz kişilere verilmesiyle yapılmalıdır.

Bu zamanda kurban kesmenin zorluğu, tatillerin uzun olmasıyla tatil programı yapılması ve kurbanı kestirmek, ayırmak ve dağıtmadaki zorluklardan dolayı tembellik edilip şirket ve vakıflara ücreti yatırılıp kurban görevi yerine getiriliyor. Bu konudaki rant çok büyük olduğu için insanlar tembelliğe teşvik ediliyor. Bazı şirketlerin arife günü kesim yaptığı da başka bir durum.

Yurt dışı hisseler daha ucuz olduğu için yurt dışı bağış teşvik edilmiş oluyor.

Bu teşvikin sebebi kontrolsüzlük mü?

Yoksa ülkemizde fakir olmayışı mı?

Burada kurban kesmeyip bağış yapanlar adına soru sormak istiyorum. Kurban bağışı almak için farklı konularda masraf edilmektedir.

Bu masraflar bu bağışlardan mı karşılanıyor?

Kişi adına kesim yapılıyor mu bunlar fakirlere değil de vakfın okuttuğu çocuklara için mi kullanılıyor? Etin fazlası nasıl değerlendiriliyor?

Vakfın okuttuğu çocuklar için zaten yıl boyunca bağış toplanmıyor mu?

İbadetin doğrusu tarafınızca yapılan ibadettir. Kurbanınızı kendiniz kesip ailenize yakın olan ihtiyaç sahiplerinde başlayarak dağıtmanız dinen en uygun olanıdır.

Kurbanı en uygun şekilde yaparak, çevremizdeki insanları memnun etmenin mutluluğunu ve Allaha şükrümüzü yerine getirmenin huzurunu yaşamak dileğiyle,

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER