Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

MHP

 

Orhun kitabelerine kadar uzanan Türk milliyetçiliği anlayışının modern fikir hareketinin hüviyet kazanması, 19. Yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşmiştir. Türk milliyetçiliğinin bir kadro ve fikir partisi olarak siyasi hayatımızdaki yerini alışı, Milliyetçi Hareket Partisinin kurulmasıyla gerçekleşmiştir.

Millet partisi ve Cumhuriyetçi köylü Millet Partisi milliyetçilerin toplandığı ve Milliyetçi hareket partisinin temeli olan partilerdir. Millet Partisi 1948 yılında Mareşal Fevzi Çakmak ve Osman Bölükbaşı önderliğinde bir grup milliyetçi-muhafazakar tarafından kurulmuştur. 1950 genel seçimlerinde 3.1 oy alarak sadece Osman Bölükbaşı milletvekili seçilebilmiştir. Demokrat Partinin 1954 yılında millet partisini kapattırmasının ardından, Osman Bölükbaşının genel başkanlığında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi kurulmuştur. Cumhuriyetçi köylü Millet Partisi 1961 genel seçimlerinde yüzde 14 oy alarak CHP ve AP’ den sonra üçüncü parti olmuştur. 1962 yılında CKMP’si ikiye bölünmesiyle Osman Bölükbaşı partisinden ayrılarak Millet Partisini tekrar kurmuştur. 1965 Seçimlerinde yüzde 2.2 oy alarak başarısız olmuştur.

Türk milliyetçileri Alparslan Türkeş’in siyaset sahnesine çıkışına kadar partileşme sürecini tamamlayamamıştır. Milliyetçiler farklı partilerde ve sivil toplum kuruluşları etrafında faaliyette bulunmuşlardır.  Alparslan Türkeş 1963 yılında Hindistan sürgününden dönmüştür. Alparslan Türkeş, Türk siyasi hayatının liberal, muhafazakar ve sosyalist siyaseti arasında kaldığını gördükten sonra, siyasete atılmayı bir görev olarak telakki etmiştir.

Alparslan Türkeş, Dündar Taşer başta olmak üzere arkadaşlarıyla CKMP ne katılmışlardır. Katılımdan kısa süre sonra partide teşkilatlanma doktrin çalışmalarına başlamışlardır.  CKMP’ si 1967 yılında yapılan kongresinde ‘’9 Işık’’ olarak bilinen doktrin tanıtmaya başlamışlardır. Bu doktrin parti programının çerçevesini belirlemiştir. CKMP’ si 8-9 Şubat 1969 olağan büyük kongresinde, delegelerin büyük desteği ile ismi Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirilmiştir. Genel İdare Kurulunun ilk toplantısında partinin amblemi üç hilal olarak kararlaştırıldı. Aynı kongrede, gençlik kollarının amblemi, hilal içinde kurt amblemi olarak benimsenmiştir.

1969 seçimlerine, Alparslan Türkeş başkanlığında seçime giren Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 3 oy almış ve Alparslan Türkeş ilk kez milletvekili seçilmiştir. 14 Ekim 1973 seçimlerinde MHP yüzde 3.4 oy ile 3 milletvekili çıkarmıştır. Seçim sonucuna göre kurulan, Cumhuriyet Halk Partisi, Milli Selamet Partisi koalisyonu kısa süre sonra bozuldu. Uzunca zaman süren hükümet krizinden sonra, 31 Mart 1975’te Süleyman Demirel Başbakanlığında MHP’nin iki bakanlıkla yer aldığı yeni bir koalisyon hükümeti kuruldu. MHP’nin kararlı tavrı ve ideolojik mücadelesi sağ kesimde önemli bir siyasi güç olmasını sağlamıştır. MHP‘nin koalisyondaki başarısı, 5 Haziran 1977 milletvekili seçimlerinde, yüzde 6,4 oy alarak 16 milletvekili çıkarmasına neden olmuştur.  Bu oy oranı ile ülkenin 4. Büyük partisidir. Bu seçim sonucunda, Süleyman Demirel Başbakanlığında kurulan hükümette, 5 bakanlıkla yer almıştır. Milliyetçi Hareket Partisi siyasi bir güç olup, gençlik kolları güçlenince, CHP etrafında hareket eden sosyalist ve komünist illegal örgütlerin hedefi olmaya başladı. Ülkücü gençlik Derneğinde örgütlenen ülkücü gençler, komünizmin ülkeye gelmemesi için siyasi ve fiziki mücadeleye başladı. Bunun sonucu olarak sol, sosyalist gençlerle ülkücü gençler arasında ölümle sonuçlanan çatışmalar başladı. Kurtarılmış bölgeler ilan edilmeye ve karşı görüşten olanlara hayat hakkı tanınmamaya başlamıştı. Bazı olaylar,  bu siyasi görüşlerin dışında olan, dış güçlerin etkisiyle illegal örgütlerce yapıldı veya körüklendi. Her gün onlarca genç birileri tarafından katledildi. Hükümetler yetersiz kaldı. Olayların yoğun olduğu illerde sıkıyönetim ilan edildi, sıkıyönetimlerde başarısız oldu ya da öyle planlandı.

Tüm bu sonuçlar, planlı olarak darbenin önünü açtı. Kenan Evren liderliğinde kuvvet komutanları ordu ile yönetime el koydu. 1980 darbesi ve sonrası MHP’ sini bir sonraki yazımızda ele alacağız.

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER