Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

MHP’DE AYRIŞMA

 

7 Haziran 2015 seçimleri sonucunda, hiçbir parti hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamadı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini Davutoğlu’na verdi. Ak Parti koalisyonu kurmayacak, diğer partilerle bu işin olmayacağı algısını yaratacaktır.

CHP ile 35 güne yakın koalisyon görüşmesi yapıp olumsuz olduğunu açıkladılar. Kalan 10 gün içinde MHP ile görüşüp olumsuz sonuç alınca, plan gereği Cumhurbaşkanı seçim kararı aldı. İki aylık azınlık hükümetini kurma görevi Ahmet Davutoğlu’na verildi ve grubu olan partilerden hükümette bakan olarak görevlendirilmek üzere isim talebinde bulunuldu. MHP, hdp ile aynı hükümette birlikte görev almayacağını beyan ederek isim vermeyi reddetti. Tuğrul Türkeş parti kararına uymayarak hükümette görev aldı.

1 Kasım 2015 tarihinde yapılan erken seçimde, AK Parti oyunu artırarak tek başına iktidara geldi.  MHP’nin oyu %16,29 dan %11,90 a düştü. MHP de genel başkan olmak isteyen Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan tüzük değişikliği yapmak için olağanüstü kurultayı toplamak istiyorlardı. Genel merkez bu kurultaya karşı çıktı. Muhalif kanat kurultayın yapılması için mahkeme kararı aldırdı. Karar sonrası muhalifler otel salonu için izin alamayınca, tarlada kongre yaptılar. Genel merkez, başka bir ilde kongrenin ve tüzük değişikliği kararlarının iptali için dava açtı. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Milliyetçi Hareket Partisi’nde muhaliflerin 19 Haziran 2016’da düzenlediği olağanüstü genel kurulun iptaline karar verdi.

Bu karar ile muhalif kanadın önde gelen isimlerinden Koray Aydın, Meral Akşener ve Ümit Özdağ ayrılarak yeni bir parti kurma kararı aldılar. Sinan Oğan ayrılmayarak partide kalmaya karar verdi. Parti kurullarınca muhalif liderlerin ihraç kararları alındı. Sinan Oğan mahkeme kararı ile partiye geri döndü, ancak partide tekrar çalışama imkanı bulamadı. İYİ parti kurulunca, CHP gurup oluşturması için İYİ partiye milletvekili transfer etti. İYİ Partide parti içi hakimiyet çekişmeleri başladı. Koray Aydın partide fetö hakimiyetini dile getirerek ayrışma noktasına geldi. Genel başkanın çabaları sonrası yeniden faal olarak çalışmaya başladı.

Bu olaylar, milliyetçi kesimin farklı kulvarlarda yelken açmasına kadar gitmiştir. MHP, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş yasasında AK Parti ile beraber hareket etti. Yeni kurulan İYİ parti, CHP ve hdp ile birçok küçük parti sisteme karşı çıktı fakat sistem referandum sonrası yasalaşmış oldu.

2018 yılında yapılan ilk Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi seçimine,  Cumhur İttifakı adına Recep Tayip Erdoğan aday oldu. Millet ittifakında ise Muharrem İnce, Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu aday oldular. Bunların dışında hdp den Selahattin Demirtaş ile Vatan Partisinden Doğu Perinçek aday oldular. Cumhur İttifakı %53.7 , Millet İttifakı %33.9, HDP adayı %8.4 oy almışlardır. Sistemin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan olmuştur.

Seçim sonucu, AK Parti %42.6 ile 295, CHP %22.6 ile 146, HDP %11.7 ile 67, MHP %11.1 ile 49 ve İYİ Parti %10 ile 43 milletvekili kazanarak mecliste partilerini temsil etmişlerdir. Seçimden sonra, ittifaklar arasında ki uzlaşmaz tutum artarak devam etti. Siyasetin dili ve üslubu sertleşmeye başladı.

Bir tarafta, geçmişte milliyetçilere hakaret eden AK Parti, diğer tarafta HDP ile iyi anlaşan CHP ve İYİ Parti yer aldı. Türk Milliyetçileri tavanda bölündü, ancak tabanda hala milli duygularla hareket edip, diyaloglarını sosyal alanda devam ettirmektedirler.

Milliyetçilerin makam hırsı ile ayrıştığı değil, hizmet yarışıyla bir arada durdukları ve güçlü oldukları günlerin gelmesi dileğiyle,

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER