Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

MHP’de DEVLET BAHÇELİ DÖNEMİ

 

4 Nisan 1997 tarihinde başbuğunun vefatı ile sarsılan MHP, toparlanıp 18 Mayıs 1997 de olağanüstü kongre ile Başbuğun yerine yeni genel başkanı seçmeye hazırlanıyordu.

Bu kongrede, Tuğrul Türkeş, Devlet Bahçeli, Ramiz Ongun, Enis Öksüz, Muharrem Şemsek ve İbrahim Çiftçi genel başkan adayı oldular. Seçim sonucuna göre, Tuğrul Türkeş 412, Devlet Bahçeli 359, Ramiz Ongun 231, Enis Öksüz 104, Muharrem Şemsek 80, İbrahim Çiftçi 13 oy aldı. 6 Temmuz 1997 de yapılan 2. Olağanüstü kongre öncesi, Tuğrul Türkeş ve Devlet Bahçeli dışındaki adaylar, Devlet Bahçeli lehine adaylıktan çekildiler. Kongre sonucuna göre Devlet Bahçeli 697, Tuğrul Türkeş 483 oy aldı. Devlet Bahçeli bu sonuca göre MHP’nin 2nci genel başkanı seçilmiştir. Tuğrul Türkeş kongre sonrasında, MHP’den ayrılarak 1998 yılında Aydınlık Türkiye Partisini (ATP) kurmuştur.

13 Kasım 1997’de olağan kongrede Devlet Bahçeli yeniden genel başkan seçilmiştir. İç mücadeleden kurtulan Devlet Bahçeli yönetimindeki parti hızlı bir şekilde teşkilatları harekete geçirerek, iktidar mesajı vermeye başladı. “Devletin Başına Devlet Gelecek” sloganıyla MHP teşkilatları ve mensupları şehirlerde, köylerde ev ev dolaşarak partinin ideolojisini ve iktidara geldiklerinde yapacaklarını anlattılar.

MHP 18 Nisan 1999 milletvekili seçimlerinde yüzde 18 oy alarak kuruluşundan bu yana en büyük başarıyı sağlamıştır. Türkiye’nin, her bölgesinden oy alıp milletvekili çıkaran en yaygın partisi olmuştur. Türk Milleti MHP ye büyük bir teveccüh göstermiştir. Türkiye’nin birçok ilinde mahalli seçimleri de kazanmıştır. MHP 21 il dahil 499 belediye başkanlığı kazanmıştır.

MHP iktidara gelmek konusunda milletin yolunu takip etmiş ve milletin isteğini dikkate alarak, Demokratik Sol Parti ve Anavatan Partisi ile koalisyon kurarak zor şartlar altında iktidar sorumluluğunu paylaşmayı tercih etmiştir. MHP 12 Bakanlık alarak koalisyonun ikinci büyük ortağı olmuştur. Koalisyonda milli hassasiyetleri temsil edip, bu konularda taviz vermeyeceğini göstermiştir.

5 Kasım 2000 tarihinde 6. Olağan Büyük Kongresini yaparken, organizasyonu ve verdiği mesajlarla Türk siyasi hayatında bir dönüm noktası olmuştur. Kongrede Devlet Bahçeli oyların tamamını alarak Genel Başkan seçilmiştir. Bu koalisyon döneminde personel alımında sınav sistemi getirilmiştir. Ekonomideki sıkıntılar sonrası banka yolsuzlukları ortaya çıkmış ve bankalar için yeni düzenlemeler gelmiştir. Şuan bankaların güvenli ve güçlü oluşu o zaman alınan karaların isabetli oluşundandır.

Koalisyon ortakları, MHP’nin hassasiyetleri nedeniyle rahatsız olmuşlar ve MHP siz hükümetin yolunu aramaya başlamışlardır. Bu hareketlerden rahatsız olan MHP’’ hodri meydan’’ diyerek seçimin yolunu açmıştır. 3 Kasım 2002 de yapılan Seçimlerde, DSP %1.22, ANAP %5.13, DYP %9,54 ve MHP %8,36 oy oranı ile baraj altında kalmıştır. Saadet Partisinden ayrılan milletvekilleri AK partiyi kurarak seçime girdiler. AKP %34.28 oy oranı ile iktidar, CHP %19.39 oy oranı ile ana muhalefet olarak meclise giren ikinci parti oldu. Bu sonuçlarla Türk siyasi hayatında yeni bir sayfa açılmıştır. AK Partinin genel seçim başarısından sonra, 28 Mart 2004 tarihinde yapılan mahalli seçimlerde, AKP %41.67, CHP &18.23 ve MHP %10.45 oy oranı ile ilk üç sırayı paylaşmıştır.

AKP ve MHP mahalli seçimde oylarını yükseltmişlerdir. Mahalli seçimlerde oy oranını yükselten MHP, bir sonraki genel seçime hazırlanmaya başladı. 2002 genel seçiminden sonra MHP de gelişen olayları bir sonraki yazımızda ele alacağız.

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER