Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Onat Kafkas

MUTLULUĞUN FORMÜLÜ

Şubat ayının ortalarında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’de yaşayanların yüzde 52,7’sinin mutlu olduğunu açıkladı.

Mutluluğun formülüne de bakacağız ancak, TÜİK’in mutluluk verilerine inceleyelim…

Mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2022 yılında yüzde 49,7 iken 2023 yılında 3,0 puan artarak yüzde 52,7 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise 2022 yılında yüzde 15,9 iken 2023 yılında 2,2 puan azalarak yüzde 13,7 olarak gerçekleşti.

Açıklanan rakamların inandırıcılık sorunu olsa da mutlu olduğunu beyan eden erkeklerin oranı, 2022 yılında yüzde 46,5 iken 2023 yılında yüzde 50,3 oldu. Kadınlarda ise bu oran, 2022 yılında yüzde 52,7 iken 2023 yılında yüzde 55,1 oldu.

Evli bireylerin, evli olmayan bireylere göre daha mutlu olduğu görüldü. Mutlu olduğunu belirten evli bireylerin oranı, 2023 yılında yüzde 56,4 iken evli olmayanlarda bu oran, yüzde 45,8 olarak gerçekleşti. Evli olanların mutluluk düzeyi cinsiyete göre incelendiğinde; evli erkeklerin yüzde 53,2’sinin, evli kadınların ise yüzde 59,5’inin mutlu olduğu gözlendi.

Genel tanıma göre mutluluk, genellikle kişinin içsel bir huzur ve memnuniyet hissetmesi olarak tanımlanır. Her birey için mutluluğun tanımı farklı olabilir ve farklı şeylerden mutlu olabilirler. Ancak genel olarak, mutluluk fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak iyi hissetmekle ilişkilidir.

Yaklaşık beş yıldır ekonomik krizin vurduğu orta ve alt sınıftaki insanlar, emekliler pazara çıkamazken, evlenme oranları düştüğü için Türkiye’nin geçen yılki nüfusunun sadece 93 bin arttığı ülkemizde, mutluluktaki bu çılgın artışa ne demeli?

Neyse dönelim TÜİK’in açıkladığı mutluluk verilerine…

Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyi incelendiğinde; 18-24 yaş grubunda mutluluk oranı, 2022 yılında yüzde 47,9 iken 2023 yılında 6,1 puan artarak yüzde 54,0 oldu.

Mutluluk oranının 55 ve daha yukarı yaştaki bireylerde ise azaldığı gözlendi. Mutluluk oranı 55-64 yaş grubunda bir önceki yıla göre 2,8 puan azalarak yüzde 49,7 olarak tahmin edildi. 65 ve daha yukarı yaştaki bireylerde ise 2022 yılında yüzde 57,7 iken 2023 yılında 1,7 puan azalarak yüzde 56,0 oldu.

Bireylerin mutluluk kaynağı çoğunlukla aileleri

Bireylerin mutluluk kaynağı olan kişiler incelendiğinde; en çok ailelerinin mutlu ettiğini belirtenlerin oranı, 2023 yılında yüzde 69,9 olurken bunu sırasıyla; yüzde 15,0 ile çocukları, yüzde 5,4 ile kendisi, yüzde 3,8 ile eşi, yüzde 2,9 ile annesi/babası ve yüzde 1,8 ile torunları takip etti.

Bireyleri en çok sağlıklı olmak mutlu etti

Bireylerin mutluluk kaynağı olan değerler incelendiğinde; kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı, 2023 yılında yüzde 69,5 olurken bunu sırasıyla; yüzde 13,2 ile sevgi, yüzde 9,2 ile başarı, yüzde 5,3 ile para ve yüzde 2,6 ile iş takip etti.

Her 100 kişiden 67’si geleceğinden umutlu

Kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı, 2023 yılında yüzde 67,1 oldu. Erkeklerin geleceklerinden umutlu olma oranı yüzde 67,2 iken kadınlarda bu oran yüzde 67,1 oldu.

Bireylerin ortalama yaşam memnuniyet düzeyi 5,7 oldu

Bireylerin hayatlarını bir bütün olarak düşündüklerinde hissettikleri yaşam memnuniyet düzeyini hesaplamak amacı ile; hiç memnun olmayanlar için “0”, çok memnun olanlar için “10” arasında bir değer alınarak ortalama hesaplandı. Bireylerin ortalama yaşam memnuniyet düzeyi 2022 yılında 5,5 hesaplanırken 2023 yılında 0,2 puan artış ile 5,7 oldu. Erkeklerde ortalama yaşam memnuniyet düzeyi 2023 yılında 5,6, kadınlarda ise 5,8 oldu.

En yüksek memnuniyet oranı yüzde 74,6 ile asayiş hizmetlerinde

Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri incelendiğinde; 2023 yılında asayiş hizmetlerinden memnun olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 74,6 olurken bunu sırasıyla yüzde 68,2 ile ulaştırma, yüzde 65,4 ile sağlık, yüzde 61,0 ile Sosyal Güvenlik Kurumu, yüzde 58,6 ile adli ve yüzde 57,7 ile eğitim hizmetlerinden memnuniyet takip etti.

Ülkenin en önemli sorunu hayat pahalılığı oldu

Ülkenin en önemli sorunu incelendiğinde; 2020 yılında birinci sırada yüzde 18,5 ile işsizlik, ikinci sırada yüzde 17,3 ile hayat pahalılığı, üçüncü sırada yüzde 17,2 ile eğitim yer aldı. 2023 yılında hayat pahalılığı yüzde 33,8 ile ilk sırada yer alırken, yüzde 16,5 ile eğitim ikinci sırada ve yoksulluk yüzde 13,4 ile üçüncü sırada yer aldı.

*

Durum bu. Madem yarıdan fazlamız mutlu… Biz de her türlü güzelliğe rağmen mutlu olmayı beceremeyenlere bir kamu hizmeti olarak bir iki mutluluk tarifinde bulunalım…

Mutlu olmak için birkaç şey yapılabilir:

Kendi değerlerinizi tanıyın ve onlara uygun hareket edin: Kişinin kendi değerlerine uygun şekilde yaşaması ve hareket etmesi, mutluluğu artırabilir.

Pozitif ilişkiler geliştirin: Aile, arkadaşlar ve sevdiklerinizle sağlıklı ilişkiler kurmak ve onları sürdürmek mutluluk hissinin artmasına yardımcı olabilir.

Kendi kendinizi kabul edin: Kendi eksikliklerinizi ve güçlü yanlarınızı kabul etmek ve kendinizle barışık olmak önemlidir. Olumlu bir benlik algısı, mutluluğu artırabilir.

Duygusal ve zihinsel sağlığınıza dikkat edin: Stresle başa çıkmak için etkili stratejiler geliştirin, duygusal ihtiyaçlarınızı tanıyın ve onlara uygun şekilde davranın.

Hayattan zevk alın: Zaman zaman keyif aldığınız aktivitelerle meşgul olmak, yaşamın tadını çıkarmak ve küçük mutlulukları fark etmek önemlidir.

Başkalarına yardım edin: Başkalarına yardım etmek, empati göstermek ve topluma katkıda bulunmak, insanın mutluluğunu artırabilir.

Hedefler belirleyin ve onlara ulaşmaya çalışın: Kişisel ve profesyonel hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak, insanın kendine olan güvenini artırabilir ve mutluluğunu artırabilir.

Unutmayın ki mutluluk, sürekli bir durum değildir ve zaman zaman inişler ve çıkışlar yaşanabilir. Ancak bu ipuçları, genel olarak daha mutlu bir yaşam sürmeye yardımcı olabilir.

*

Yine de mutlu olamıyorsanız, politikacıları dinleyin ya da TÜİK’in rakamlarına dalın… Birisinden birisi size mutluluk verebilir…

SELİGMAN’IN MUTLULUK FORMÜLÜ: H=S+C+V

Amerikalı bir psikolog, eğitimci ve kişisel gelişim kitaplarının yazarı Martin Elias Peter Seligman, ‘Gerçek Mutluluk’ kitabında en olumlu ve güçlü niteliklerimizi ortaya çıkarabilmemiz için öneriler ve bir de mutluluk formülü sunuyor. Seligman’ın mutluluk formülü şöyle: H (Happiness/Mutluluk)= S(Set range/Belirlenmiş mutluluk aralığımız) + C (Circumstances/Yaşam koşullarımız) + V (Voluntarycontrol/Gönüllü kontrolümüz altındaki faktörler). Seligman, her insanın az ya da çok genetik olarak yerleşik bir ‘belirlenmiş mutluluk aralığı’ ile dünyaya geldiğini belirtiyor.

Örneğin, piyangoyu kazanırsınız ve mutluluk seviyeniz yükselir. Birkaç hafta sonra ‘fabrika ayarınıza’ geri dönersiniz. Ya da işinizi kaybederseniz mutluluk seviyeniz bir süreliğine düşer. Ancak, yine sonunda varsayılan mutluluk ayarlarınıza kavuşursunuz.

Seligman’a göre yaşam koşullarımız mutluluğumuzu etkiliyor, ancak yalnızca belirli bir dereceye kadar. Bu yüzden insanlar zor zamanlar ile karşılaştıklarında bile mutluluğu bulabiliyorlar.

Son olarak, Afyon’un mutlulukta Türkiye ikincisi olduğunu da hatırlatalım.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER