Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

SAYGI VE SEVGİ

Saygı kişiler arsında ki ilişkide kullanılır karşındakinin değeri yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye bir şeye karşı makama dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan hürmet sevgi duygusudur.

Sevgi insanı bir şeye kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten içsel duygudur. Saygıda mecburiyet sevgide istek vardır.Sevgi, insana güvenme ahlakına kefil olma yapacaklarından ve yapmayacaklarından emin olma, hoştun olma gibi çok sayıda duyguları bir tek sözcükle ifade edebilme vardır.

Saygı, bir kültürdür ve iki insan arasındaki empatiyi işaret ettiği gibi bir aile içi yaşamını bir toplum yaşamını ve bir milletin yaşamını da çok önemli ölçülerde belirler saygı konuşma adabını sosyal ve dini ritüelleri kaybettiklerimizle olan ilişkilerimizi ve vecibelerimizi vermemiş olduğumuz ve bize vermiş olan sözlerin bütünü düzenleyen çok anlamlı ve çok güçlü bir anahtar kelimedir.

Saygı toplumsal bir duygudur sevgi bireysel duygudur saygı yaşamın ve insan olmanın gururudur. Saygı kişiler arası ilişkilerle sınırlı değildir hayvanlar, gruplar, müesseseler ülkeler arsında kullanılabilen bir terimdir. Saygı kibarlık ya da görgü ile eş anlamlı kullanılsa da bunlar birer davranışken saygı bir tutumdur.

İnsan önce kendisine saygı duymalıdır kendisine saygı duymayan bir insanın başkasına saygı duymasına mümkün değilken insanın kendisini sevmesi bencilik demektir.

Kendisine saygısı olmayan insan başkasına saygı gösterişi yapıyorsa bu korku ve menfaatten ileri gelmektedir.Çünkü herkes kendi davranışına göre düşünür kendini kontrol edememiş bir takım yanlışlarını görmemiş ya da gördüğü bildiği halde bu yanlışları düzeltmemiş düzeltmeye çalışmamış bir kişi başka bir kişiyi aynı bu çerçevede yargılayacaktır emeksel bir duygudur.

Kendiniz için birini inancı, takımı, siyasi görüşü, doğayı severseniz saygının aşırıya gitmesi sevginin aşırıya gitmesi ve toplumda saygı kültürünün olmaması ya da yıpranması sonucu bölücülüğe toplumda bölücülüğe oluşmasını sağlar.

Saygı toplumda bütünleşmeyi ve olumlu ilişkiler sağlar siyasete saygı doğu kültüründe çok görülen  bir davranış değildir.Onun içindir ki toplumda kamplaşma, iticilik, düşmanlık,yanında ülkenin bölünmesine kadar giden bir süreci getirir.

Ülkemizde 1980 öncesi dış güçlerin etkisi ile siyasi düşmanlık yaratılmış ve binlerce genç öldürülmüştür.1980 sonrası ölümlü kamplaşmalar olmasa da düşmanlığı körükleyici davranışlar hala devam etmektedir. Bunun nedeni de siyasete saygı kültürünün olmayışıdır. Saygı siyasi propagandayı ve insanlara ulaşmayı engellemez aksine her kişinin seçmene ulaşmasını sağladığı gibi siyasete somut propagandayı sağlar söylemler ikna edici uygulanabilir olur siyasiler karşılıklı tartışır seçmen bunun üzere kararını verir.

Bizde siyasilerin bir araya gelmesini bıraktık birbirine hakaret ederek toplumda kamplaştırmaktadırlar. Bu yöntem işe yarıyor ki bu süreç şimdilik bu halde devam ediyor olması gereken seçmenin ülke menfaatleri için en doğru ve inandırıcı adaylara destek vermesi ve bunu yaparken fanatizmden uzak diğer seçmenleri rencide etmeden sürece dahil olmasıdır seçmen doğruları değil de inandığı görüşün yanlışlarını kabul ediyorsa siyaset bilimi bu çizgiyi devam ettirecektir.Bu  çizgi hem ülkeye hem seçmene olumsuz dönüş olacaktır önümüzdeki seçimlerde siyasilerin birbirine saygı duyduğu toplumun kamlaşmadığı bir ortamın olması dileğiyle sağlıklı ve mutlu kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER