Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

Sınır Tanımayan Spor

 

 

Spor, genellikle savunmasız ve marjinalleştirilmiş grupları dahil etmek için ilk adım olarak kullanılır. Sokak futbolu, gençlik çalışanlarının yabancılaşmış gençlerle temas kurmasının bir yolu olarak birçok şehir merkezinde kullanılmaktadır.

Sporculara ve sporcu kadınlara genellikle statüleri, başarıları ve bazen de başarıya giden ilham verici yolculukları nedeniyle hayranlık duyulur. Pek çok genç, sosyal adalet ve insan hakları için mücadele etme çabalarından dolayı onlara hayranlıkla bakıyor. Örneğin Lilian Thuram, Fransız Milli Futbol Takımı tarihinin en çok forma giyen oyuncusudur ve ırkçılığa karşı verdiği mücadele ve gençleri savunmasıyla tanınmaktadır. Eric Cantona aynı zamanda ünlü bir eski futbolcudur. Fakir bir göçmen aileden geliyordu ve şimdi oyunculuk ve evsizlere verdiği destekle tanınıyor.

BM, faaliyetlerine dikkat çekmek ve örgütün misyonunu desteklemek için sanat, müzik, film, edebiyat ve spor dünyasından bazı önde gelen şahsiyetlere güveniyor.

Örnekler şunları içerir: futbolcu Leo Messi, UNICEF İyi Niyet Elçisi; tenis yıldızı Maria Sharapova, BM Kalkınma Programı (UNDP) İyi Niyet Elçisi ve şarkıcı Céline Dion, UNESCO Barış Sanatçısı. 17

Sınır Tanımayan Spor, çeşitli spor dallarından bir grup sporcunun başlattığı kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Oyun oynama ve spora katılma hakkını savunmayı taahhüt eder: sosyo-ekonomik durumu veya içinde bulunduğu bağlam ne olursa olsun her çocuk, oyun oynama ve spora katılma hakkına sahip olmalıdır; risk altındaki topluluklarla çalışarak spor yoluyla eğitimi teşvik eder ve böylece eşitsizliğe karşı mücadeleye katkıda bulunur. Sloganı “Dayanışma öncelikle kolektif bir spordur”.

Performans arttırıcı ilaçların kullanımı, muhtemelen insan haysiyetinin ve sağlığının en iyi bilinen kötüye kullanımıdır. Ayrıca, saygı, insan onuru ve mahremiyet hakkı ile ilgisi olan kadın sporcuların hormon tedavisi ve cinsiyet testi ile ilgili tartışmalı konular da vardır. Sponsorlar sporcuları ve kadınları sömürebilir ve hırslı ebeveynler erken gelişmiş yetenek gösteren çocukları sömürebilir. Yoğun antrenman ve rekabet baskısı, spor yaralanmalarına yol açabilir ve zihinsel sağlık için risk oluşturabilir.

Spor fırsatları her zaman kapsayıcı değildir ve spor tesislerine erişimde kadınlara, dini veya kültürel azınlıklara veya diğer gruplara karşı ayrımcılık unsurları vardır, örneğin okulda sadece erkek çocuklara sunulan futbol dersleri. Ticari baskılar ve çıkarlar, onur ve başkalarına saygıyı zedeleyen insan hakları ihlallerine yol açabilir. Örneğin, bazı oyuncular futbolda “profesyonel fauller” yapmak veya kriket maçlarını düzeltmek için rüşvet alırlar.

Bazı insan hakları ihlalleri, spor malzemeleri endüstrisinin küreselleşmesiyle ilişkilidir. Örneğin, spor giyim ve ekipman tedarikçileri, çocuk işçiliğin kullanıldığı fabrikalarla sözleşme yaptıkları için eleştirildi.

Sporla ilgili en yaygın insan hakları sorunu eşitlik ve ayrımcılık yapmamadır.

Spora erişimde eşitliğin etkin bir şekilde uygulanması, çeşitli ekonomik, sosyal ve lojistik engellerle karşı karşıyadır: spor tesislerinin varlığı, bunlara erişebilmek ve bunları karşılayabilmek, spor kulüplerine ve tesislerine kabul edilmek, tesislerin erişilebilirliği vb. üzerinde. Sporun yaygın olarak kabul edilen entegrasyon rolüne rağmen, çoğu ülkede birçok genç fiilen spora erişimden mahrumdur.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER