Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

 Spor ve Hoşgörü

 

 

Sporun, barışı ve kalkınma hedeflerini teşvik etmek için uygun maliyetli ve esnek bir araç olduğu kanıtlanmıştır.  Spor aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir kolaylaştırıcısıdır. Sporun hoşgörü ve saygıyı teşvik ederek kalkınma ve barışın gerçekleştirilmesine artan katkısını ve kadınların ve gençlerin, bireylerin ve toplulukların güçlendirilmesine ve sağlık, eğitim ve sosyal içerme hedeflerine yaptığı katkıları kabul ediyoruz.

Sporun bu muazzam potansiyelinden yararlanan Birleşmiş Milletler Kalkınma ve Barış için Spor Ofisi (UNOSDP), uzun süredir spor aracılığıyla insanları bir araya getiriyor ve mega spor etkinliklerinden taban etkinliklerine kadar barış için sporu destekliyor. Bu girişimler, sporun Hedefleri gerçekleştirmede tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olur.

Spor ve fiziksel aktivitelere düzenli katılım çeşitli sosyal ve sağlık yararları sağlar. Sadece fiziksel zindelik üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda çocuklar ve gençler arasında sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini aşılayarak aktif kalmalarına ve bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele etmelerine yardımcı olur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen bir dizi çalışma, fiziksel egzersizin olumlu zihinsel sağlık ve bilişsel gelişimi teşvik edebileceğini de vurgulamıştır. Egzersiz, benlik saygısı ve özgüvendeki gelişmelerin yanı sıra depresyon ve kaygı ile mücadele eden insanlar için olumlu etkilerle ilişkilendirilmiştir.

Spor, yaş, cinsiyet veya etnik kökene bakılmaksızın refaha katkıda bulunur. Herkes tarafından beğenilir ve erişimi rakipsizdir. Örneğin, Dünya Tekvando Federasyonu, dünyanın dört bir yanındaki mülteci kamplarında dövüş sanatını teşvik etmek için Tekvando İnsani Yardım Vakfı’nı kurdu. Bu tür girişimler, genç mültecilerin içinde bulundukları kötü durum hakkında farkındalık yaratır ve özellikle sağlıkla ilgili olmak üzere SKH’lerle tamamen uyumludur.

Çocuklar ve gençler fiziksel aktiviteden muazzam fayda sağlar. Kapsamlı bir eğitim için okul müfredatıyla birlikte fiziksel aktiviteler ve spor gereklidir. Spor, okula gidemeyen çocuklar için yaşam boyu öğrenme ve alternatif eğitim sağlar. Öğrenciler, okulun yanı sıra spor ve fiziksel etkinliklere katılarak takım çalışması, adil oyun, kurallara ve başkalarına saygı, işbirliği, disiplin ve hoşgörü gibi sporun temel değerlerine maruz kalırlar. Bu beceriler, gelecekte grup faaliyetlerine ve profesyonel hayata katılım için gereklidir ve topluluklar ve toplumlar içinde sosyal uyumu teşvik edebilir. Sporun sunduğu kişisel ve sosyal gelişim faydaları göz önüne alındığında, erişimin ve katılımın artırılması birincil kalkınma hedefidir.

Ayrıca spor, en temel haliyle dengeli katılımı teşvik eder ve cinsiyet eşitliğini teşvik etme kapasitesine sahiptir. Spor ve fiziksel aktivite yoluyla kadınlar ve kız çocukları güçlendirilebilir ve sporun sağlık ve psikososyal koşullar üzerindeki olumlu etkisinden yararlanabilir.

Kadınların spora katılımı, genellikle kadınlarla ilişkilendirilen klişelere ve sosyal rollere de meydan okuyor. Spor, kadınların ve kız çocuklarının becerilerini ve yeteneklerini vurgulayarak topluma yeteneklerini ve başarılarını göstermelerine yardımcı olabilir. Bu da kadın katılımcılarda benlik saygısı ve özgüveni geliştiriyor. Spor ayrıca, erkek meslektaşları arasında toplumsal cinsiyet rolleri konusunda farkındalığı artırabilen ve hem bireylere hem de gruplara sosyal ve psikolojik faydalar sağlayabilen sosyal etkileşim ve arkadaşlık için fırsatlar sunar.

Ek olarak, spor ve evrenselliği kültürleri aşma yeteneğine sahip olduğundan spor, çatışmaların önlenmesi ve uzun süreli barışın teşvik edilmesi için anlamlı bir araç olarak kullanılabilir .

Barışa olan katkısında spor, genellikle tabanda ve toplum düzeyinde güvenli ortamlar sağlar; saygı, hoşgörü ve adil oyun değerlerini öğrenir; ve sosyal yeterlilikler geliştirmek. Ortak bir payda ve paylaşılan tutku olarak spor, kültürel farklılıkları veya siyasi bölünmeleri ne olursa olsun topluluklar arasında köprüler kurabilir. Çatışma veya istikrarsızlık zamanlarında, spor faaliyetleri katılımcılara bir normallik duygusu sağlayabilir.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER