Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

Spor ve kentsel gelişme

 

 

Spor, rekreasyon olarak tanımlanmakta ve bir ülkenin gelişmişlik derecesinin ve ekonomik kalkınmasının simgesi olarak kabul edilmektedir. Ancak küreselleşme ve kentleşmenin dramatik büyümesi, şehirlerde spor ve spor tesislerinin önemini vurgulamaktadır. Öte yandan, bazı ülkelerde son zamanlarda spor tesislerinin sadece amaçlanan spor amaçları için değil, aynı zamanda kentsel alanları canlandırmak gibi ikiz amaçlar için de inşa edilmesi yönünde bir eğilim var.

Spor ve kentsel gelişimin kesişimi üzerine araştırmalar yetersiz kalmaktadır. Akıllı şehirlerin gelişiminde sporun rolünü anlamak, bu işbirliklerinin gerçekleşmesi için mükemmel bir fırsattır.

Geçen yüzyılda hem spor hem de şehirler dönüşmüş olsa da, kavşak üzerine araştırmalar spor ve kentsel gelişme konusunda yetersiz kalmaktadır.

Akıllı şehirlerin geliştirilmesinde spor, bu işbirliklerinin gerçekleşmesi için mükemmel bir fırsattır.

Kentsel spordaki patlama her şehri ve şehri etkiler ve şehir planlaması bu eğilimi yansıtmak zorundadır. Bu dönüşüm için bir çerçeve sağlamak amacıyla, kentsel ortamlarda sporun değerlendirilmesinde kamu yetkililerinin rolü yönlendiricidir.

Şehir sporunun ortaya çıkması üç faktörden kaynaklanmaktadır: Bireyselliğin yükselişi, esneklik ihtiyacı (programlar kadar oyun alanları açısından da) ve ücretsiz olması. Araştırmalar spor etkinliklerinin yüzde 46’sının organize oyun alanları, kulüpler vb. dışında gerçekleştiğini belirtmektedir. Günümüzde insanlığın neredeyse yarısı bir şehirde yaşıyor. Sakinler, spor salonları, spor sahaları ve yollarla sınırlı olan koşu, bisiklet ve fitness gibi sporları yapmak zorunda oldukları alanları kullanıyorlar.

Bu yeni etkinlik alanları şunları içerir:

Aslen spor için tasarlanmayan donatılmamış kamusal alanlar (sokaklar, meydanlar, setler…) ve ayrıca şehir mobilyaları (banklar, alçak duvarlar, korkuluklar…).

Yeşil alanlar gibi doğal eğlence alanları (ormanlar, parklar, eğlence merkezleri…).

Yerel tesisler (spor alanları, kaykay parkları, bowling sahaları gibi) ve özel mobilyalar (tırmanma çerçeveleri, duvar çubukları…) gibi açık erişimli spor ekipmanları.

Kentsel alanların yeniden bitkilendirilmesi bu yeni zorluğu tamamen karşılıyor: yeşil alanların ve kentsel yürüyüş parkurlarının oluşturulması hava kalitesini iyileştiriyor ve kentsel sporları daha çekici ve güvenli hale getiriyor. Daha fazla alana ihtiyaç duyulursa, bir çözüm, terk edilmiş tesisleri veya daha önce spor amaçlı olmayan yerleri geri dönüştürmektir. Şehirler ayrıca kendi trafikleri üzerinde de hareket edebilirler: Caddelerdeki trafiği temizlemek için yeniden yönlendirme, yayalaştırma, şerit paylaşımı ve caddelerin her iki tarafındaki park etme yasağının tümü, şehirli sporcuları korumanın yollarıdır.

Kamu otoriteleri iki büyük zorlukla karşı karşıyadır. Birincisi, eski spor malzemeleri (Ekipmanların üçte birinin yenilenmesi gerekiyor). İkinci olarak spor tesislerinin hırsızlık ve vandalizmden korunması gerekmektedir. Birçok kamu kurumu, ön pazar araştırması gerektirmeyen ücretsiz erişimli fitness ekipmanlarının kurulumu veya tırmanma çerçevelerinin, “hızlı” araba parkurlarının kurulumu gibi uygun maliyetli çözümler benimsiyor.

Spor etkinlikleri, bir topluluğun ekonomik faaliyetini ve dükkanlar için işini teşvik eder. Tekerlekli paten gezileri, temalı yarışlar, şehir parkurları ve maratonlar, şehir sporunu teşvik etmek ve trafik yollarını geçici spor alanına dönüştürmek için harika fırsatlardır. Ve ayrıca topluluk ilişkileri kuruyorlar!

16-25 yaş arasındaki gençlerin %44’ü spor yaparken yanlarına akıllı telefonlarını alıyor. Performanslarını paylaşma, çevrimiçi eğitim alma ve dijital spor koçlarından en iyi şekilde yararlanma olanaklarının cazibesine kapılan bağlı şehir sakinleri, şehir sporlarına giderek daha fazla ilgi gösteriyor.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER