Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

Sportif aktivitelerin karar vermeye etkisi

 

 

Spor, aktif kalmanın, arkadaş edinmenin ve okul çalışmaları dışında başka bir şeye katılmanın harika bir yoludur. Spor tercihleri, spora katılım bir aktivitenin yoğunluğudur. Aktivite yoğunluğu, bireyin karar verme sürecinde çok önemli bir faktördür, çünkü bazı insanlar şiddetli yoğunluğu tercih eder, bazıları orta yoğunluğu tercih eder ve bazıları bu türler arasında ayrım yapmaz ve aktiviteyi kendi başına tercih eder. Bu konudaki ana akım toplumsal cinsiyet görüşü erkeklerin kadınlara göre daha yoğun faaliyetleri tercih ettiğini göstermektedir. Kadınlar ve kızlar, ılımlı aktiviteler için daha yüksek tercihler gösterir ve bu genellikle yaşla birlikte artar. Orta düzeyde aktiviteler, düzeyi düşük olan ve organize sporlara katılmayan kişiler tarafından da tercih edilmektedir. Buna karşılık, erkekler ve erkekler, genellikle yaş arttıkça azalmakla birlikte, güçlü tercih etme eğilimindedir.

Spor eğlenmek içindir. Sevdiğiniz bir spor varsa ancak takıma katılıp katılamayacağınızdan emin değilseniz, yine de deneyin. Denemeden bilemezsiniz. Ve örneğin kros ve koşu gibi bazı sporlar, insanların karşılaşmalarda, maçlarda veya oyunlarda rekabet etmeye hazır olmasalar bile çoğu zaman katılmasına izin verir.

Diğer bir anahtar boyut, aynı zamanda belirli bir faaliyete katılım için çok önemli bir etkileyen faktör olan faaliyetin rekabet gücüdür. Erkekler ve erkek çocuklar, kadınlara ve kızlara kıyasla, yalnızca daha rekabetçi faaliyetlere katılmayı tercih etme eğilimindedir. Bu tercih genellikle yaşla birlikte azalır ve lise altı eğitime sahip olanlarda daha yaygındır. Buna karşılık, rekabetçi olmayan faaliyetler genellikle kadınlar ve kızlar tarafından ve organize sporlara katılmayanlar tarafından tercih edilmektedir.

Bir etkinliğin bireysel mi yoksa grup halinde mi gerçekleştirildiği önemli olduğundan, etkinlik türü de bir diğer ilgili boyuttur. Bu boyut cinsiyete göre bölünemez; ancak bu boyutta bireysel tercihleri etkileyebilecek başka faktörler de vardır. Ekip faaliyetleri genellikle daha az eğitimli ve daha düşük gelirli kişiler tarafından tercih edilirken, bireysel faaliyetler genellikle sosyo-ekonomik durumu yüksek ve eğitim seviyesi daha yüksek olan kişiler tarafından tercih edilir.

Spor tercihleri alanı (kişilik psikolojisinin bir parçası olarak) şehir planlaması, politika oluşturma, tesis yönetimi, KA program planlaması, beden eğitimi (PE) müfredat planlaması, müdahale programlama, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi gibi diğer alanlarla yakından ilişkilidir. sadece çocuklar ve ergenler değil, tüm popülasyonlar arasında aktif yaşam tarzı uygulaması. Bu alan, yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum, eğitim düzeyi, ikamet türü, aile büyüklüğü, aile etkisi, akran etkisi, aile refah durumu, beslenme alışkanlıkları ve kültürel gibi her nüfus grubundaki belirli faktörler nedeniyle hassas bir alan olarak görülmelidir. bakış açıları. Özellikle, spor tercihlerinin bu karmaşık fenomenini etkileyen az ya da çok bireysel faktör yoktur. Her sektörün gücü, KA tercihlerinin tüm bireylerin yaşam tarzına yaşam boyu KA olarak uygulanması olan ortak bir amaç ile aynı çabada birleştirilmelidir. Bu tür bir yaklaşım, sadece KA tavsiyelerini karşılamak için değil, aynı zamanda sağlığın zihinsel, sosyal ve ruhsal boyutunun yeterli şekilde yerine getirilmesini sağlamak için bir “araç” olarak hizmet etmelidir.

Beden eğitimi alanındaki araştırmacılar, aktivite katılımını tanımlamanın ve anlamanın hem mevcut hem de yaşam boyu KA katılımının teşvik edilmesi için kritik olduğunu belirtmişlerdir. Pek çok faktör arasında, çocukların tutumlarının KA katılımı üzerinde önemli bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, olumlu tutumları olan çocukların okul dışında aktiviteye olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER