Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

Sporun yaşam kalitesinin artırılmasındaki rolü

 

Şehirler milyarlarca insanı işe, eğitime, kültüre ve eğlenceye yaklaştırıyor. Her yıl milyonlarca insan daha iyi bir yaşam arayışı içinde kentsel alanlara göç ediyor . 2007’den beri dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor. Ve 2050 yılına kadar, insanlığın üçte ikisi – 6,5 milyar insana eşit – kentli olacak. B u insanları şehirlerde sağlıklı halde yaşatmak, güzel anlar geçirmelerini sağlamak için yapılacak şeylerin başında elbette spor gelir.

Yaşam ve spor, kentlerimizde kentliliğin ve yaşam kalitesinin önemli unsurlarıdır. Birbirini tamamlayan ve birbirine yakın yerlerde olması gereken kullanımlardır. Fiziksel aktivite, spor ve egzersizin potansiyel sağlık yararları iyi bilinmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan büyük ölçekli şehirlerde yaşam boyu kentsel spor yaşam tarzı katılımını kolaylaştırmak için, uygun kentsel özellikleri artırmak gereklidir. Mevcut yapılı çevrelerin sağlanması, spor ve egzersiz yapılabilme olanakları halk sağlığı politikalarında önemlidir.

Kentsel spor yaşam tarzının etkisini daha da artırmak için, spor ve egzersiz için destekleyici yapılı çevrelerin sağlanması, bu kamu yararını yaşanabilir şehirler kavramlarına ve kentsel yaşam kalitesi için hayati bir gösterge haline gelmelidir.

Fiziksel aktivite ve egzersize yaşam boyu katılım, insani gelişmenin sağlanmasında ve genel yaşam kalitesinin artırılmasında kritik bir rol oynar. Özellikle, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde ve yönetilmesinde kilit destekleyici faktörlerden biridir. Ancak düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz katılımı yoluyla uzun süreli sağlık yararları elde etmek için yeterli aktif yaşam tarzını destekleyen yapılı çevrelerin sağlanması garanti edilmelidir.

Ağırlıklı olarak gelişmiş ülkelerde bulunan çok sayıda kentsel merkezde, sağlığı geliştirici tesisler ve fiziksel aktivite ve egzersiz için yeşil alanların kentsel ortamlara yerleştirilmesine ilişkin kentsel planlama konsepti, yerel kentsel sağlık politikalarının temel unsurlarından biri olarak oluşturulmuştur. Bu nedenle, şehir parkları, kapalı spor tesisleri, açık hava etkinlikleri ve su yolları boyunca uzanan yollar, metropoliten alanlarda kentsel özellikleri etkinleştiren temel fiziksel aktivite olarak tanımlanabilir.

Özellikle orta-yoğun egzersiz alanları ve çok işlevli spor aktivitelerinin gelişmiş kardiyovasküler sağlık, kas-iskelet gücü ve nöro-motor kontrol işlevselliği ile ilişkili olduğu ve böylece fonksiyonel fiziksel uygunluğun korunmasına neden olduğu gösterilmiştir. Önlenebilir kronik tıbbi durumların ortaya çıkması ve/veya ilerlemesi ve yaşam boyunca fiziksel bağımsızlığın ve hareketliliğin sürdürülmesi için daha düşük risk. Bununla birlikte, fiziksel aktivite, spor ve egzersizin sağlık açısından iyi belgelenmiş genel faydalarına rağmen, yaşam boyu spor yaşam tarzının kentsel yaşam kalitesi kavramlarına dahil edilmesi oldukça önemsiz olmuştur. Aslında, bu şehir yaşanabilirliği yapısını ele alan çoğu kuruluş, spor yaşam tarzının kritik sağlığı geliştirici yönlerini şehir yaşamı yönergelerine dahil etmemektedir. Ayrıca, dünya çapında popüler hale getirilen şehir yaşanabilirlik sıralamalarının hiçbiri, hayati bir şehir yaşanabilirlik faktörü olarak fiziksel aktivite ve egzersizi tamamen göz ardı ederek, ölçülebilir kriterlerine dahil etmiyor.

Sportif yaşam tarzının kentsel yaşam politikaları ve değerlendirmelerinin kalitesine dahil edilmesinin savunulmasına yardımcı olmak için, önerilen kavramsal çerçeve, bu nedenle, kentsel bir spor için sürdürülebilir bir fiziksel temel oluşturarak fiziksel aktivite, spor ve egzersizin yapısal bileşenlerine yeniden odaklanmayı savunacaktır. yaşam tarzının küresel genişlemesi (karayolu trafiği ortamlarında ve resmi kıyafetlerle gerçekleştirilen yürüyüş ve bisiklet, bu kentsel spor yaşam tarzı konseptine dahil değildir). Toplamda, bu çerçeve spor ve egzersiz için yeterli kentsel özelliklerin kentsel ortamlara mekansal entegrasyonunun daha geniş, uzun vadeli bir incelemesi için bir başlangıç noktası olarak görülmelidir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER