Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

Su tasarrufu

 

 

Tarım ve sanayide su tasarrufu yapmak için gerekli şartları bir önceki yazımızda açıklamıştık. Tarım ve sanayi dışında önemli bir tasarrufta bireysel tasarruftur. Günlük ortalama su tüketimi dünyada 80 litre iken, ülkemizde 190 litredir.

Bireysel tüketim, içtiğimiz su,  banyoda, mutfakta, tuvalette, diş fırçalarken, traş olurken, el yüz yıkarken ve bahçe-çiçek sularken yaptığımız tüketimdir. Bu tüketimleri yaparken nasıl tasarruf edeceğimiz konusuna değineceğiz.

Mutfak:Evde kullanılan suyun yüzde 10’u mutfakta kullanılmaktadır. Yemek pişirme, temizleme, yıkama ve içme maksatlı su kullanımında birkaç noktaya dikkat ederek harcamamızı kısabiliriz.

Sebze ve meyvelerimizi akar suyun altında yıkamak yerine, bir kabın içinde içine sirkede koyarak hem dezenfekte eder hem de yıkamış oluruz.Donmuş yiyecekleri hızlı çözülsün diye akar suyun altına tutmak yerine, kullanmadan bir gece önce buz dolabında çözülmeye bırakın. Daha sağlıklı bir yolu tercih etmiş olursunuz. Mikro dalga ile çözme yöntemi de çok sağlıklı olmamasına rağmen, suda çözme yerine bir tercih olarak mutfaklarımızda bulunmaktadır. Yıkama sularını çiçekleri sulamada yada tuvaletleri temizlemede kullanabiliriz.                                                                                                                                Elde bulaşık yıkarken mümkün olan en az miktarda deterjan kullanın. Deterjan ne kadar az olursa durulama içinde o kadar az su tüketiriz. Elde bulaşık yıkarken yeteri kadar su ısıtın. Suyu boşa akıtmayın deterjanlı bulaşığı içinde su olan kapta önce ıslatın ya da bulaşık durulayacağınız çeşmenin altına koyun ki deterjan çözülsün, sonra akan suda daha az tüketimle durulanacaktır. Akan durulama suyunu biriktirip tuvalete dökmek için kullanabilirsiniz. Bulaşık makinesi kullanıyorsanız iyice doldurmadan kullanmayınız. Haşlama sularını dökmeyiniz, çorbalarda yada soğuyunca çiçek veya ağaçları sulamada kullanınız. Sıcak su borularına yalıtım yaparsanız, sıcak sudan önce uzun süre soğuk suyu boşa akıtmamış olursunuz.

Çamaşır:Evde harcadığımız suyun yüzde 15-20’si çamaşır yıkamak için kullanılır. Çamaşır için sadece su değil deterjan ve enerjide kullanılır. Çamaşır makinenizi tamamen doldurduktan sonra çalıştırın. Bu şekilde her yıkamada 10 litre kadar su tasarrufu yapmış olursunuz. Elde çamaşır yıkarken de suda önce beyazları sonra renklileri yıkayarak su ve enerji tasarrufu yapmış oluruz.

Banyo: Günlük su tüketiminin yüzde 40’ı banyoda harcanır. Banyoda su tasarrufunun en kolay yolu su tasarruflu duş başlığı ve sifon kullanmaktır. 6 dakika duş yaptığınızda 50 litre kadar su tasarrufu yapmış olursunuz. Duş suyu ısınıncaya kadar akan soğuk suyu bir kovada toplayın. Bu suyu diğer temizlik işlerinizde kullanabilirsiniz. Banyoda küvet doldurmayı değil duş yapmayı tercih ediniz. Diş fırçalarken ve tıraş olurken suyu boşa akıtmayın her seferinde 2-3 litre su tasarruf etmiş olursunuz. Tıraş bıçağını akan suda değil, bir kap içinde temizleyerek kullanın.

Musluklar:Musluklarınız su damlatıyorsa mutlaka tamir edin. Damlayan musluklar günde 30- 200 litre suyun ziyan olmasına sebep olur. Damlayan muslukların altına suyu toplayacak kaplar koyarak suyun ziyan olmasını önlemiş olursunuz.

Bahçe:Bitkilerinizi serinlikte sulayın. Daha önce biriktirdiğiniz suları kullanınız. İklime uygun daha az su tüketen bitkiler ekiniz. Yağmur sularını yer altına yerleştireceğiniz tanklarda biriktirip bahçe sulamada ve araç yıkamada kullanınız.

Kişisel olarak yapabileceğimiz tasarruf yöntemlerini uygulayarak, çok sevdiğimiz geleceğimize, rahat yaşayabileceği bir dünya bırakabiliriz.

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER