Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

SU VE İSRAF

 

Su tüm canlılar için hayati önem taşır ve su hayattır. İçinde taşıdığı oksijen ve besin ögelerini hücrelere taşıyarak, hücrelerin fonksiyonlarını sağlıklı şekilde gerçekleştirebilmeleri için gerekliolan katı maddelerin çözülmesini sağlamaktadır. Kasların dengesi ve eklemlerin kayganlığı su ile sağlanmaktadır. Vücutta oluşan ödemlerin atılmasında su önemli bir rol oynamaktadır.

Suyu nerelerde tüketiyoruz; içmek için, banyoda, tuvalette, çamaşırda, diş fırçalarken, erkekler traş olurken, bulaşık yıkarken ve el ve yüz yıkamada tüketiyoruz.                                                                                                                             Günlük ortalama 1,5-2 litre su içilir. İçilecek su miktarı kişinin ağırlığı ile ilgilidir. Kilogram başına 0.033 ile çarpılarak içeceğimiz su miktarını hesaplayabiliriz.    Banyoda, duş alırken 40-60 litre banyo yaparken 120-150 litre kadar su tüketilir. Tuvalette, farklı sifon hacimleri olmakla birlikte genel kullanım 8-10 litre tüketimdir.                                                                                                                               Çamaşırda, bir çamaşır makinası tek çalışmada 176 litre su harcar.                            Diş fırçalarken, günlük ortalama 3 dakika diş fırçalandığına göre, musluk açık olduğunda 1,5 litre suyu israf ediyoruz.                                                                             Erkekler traş olurken su açık olduğunda 1,5-2 litre arasında su israf olmaktadır.      Bulaşık yıkarken, makine bir yıkamada 15 litre su tüketir, elde aynı bulaşığı yıkarken 100 – 125 litre su tüketilir.                                                                                El yıkamada, insanlar el yıkama sırasında musluğu 20saniye boyunca açık kullanması nedeniyle 2-3 litre su harcamaktadır.

Dünyamızda dengesiz ve bilinçsiz olarak israf edilen su yüzünden, bu gün bile dünyadaki bazı yerlerde su kaynakları tükenmekte, insanlar içilebilir tatlı su kaynaklarının azlığı nedeniyle susuzluktan ölmektedir. Suyun israfıyla, toprak kuraklaşır, nehirler ve barajlar kurur, bitkiler ve hayvanlar ayrıca su olmayan bölgelerde yaşayan insanların çoğu hastalığa yakalanıp ölmektedir. Su kaynakları, böyle giderse savaşlara neden olacak duruma gelecektir.

İnsanlığın her türlü maden ve petrolden daha değerli olan suyu bilinçli ve israf etmeden kullanması gerekmektedir. Yoksa israf edilerek kullanılan suyun tükenmesi nedeniyle gelecek nesillere ekilemeyen topraklar, bitkisiz bir ortam ve su için bir birini öldüren insanların olduğu bir dünya bırakırız. Çocuklarımızın geleceği ve mutlu bir yasam sürmeleri içi,n suyu israf etmemeliyiz.

Su tasarrufu için, kapalı sistem basınçlı sulama yöntemlerinin uygulanması ve arıtılmış atık sular ile az su kullanan sulama usulleri (damlama, püskürtme)  geliştirilerek kullanılmalı. Çiftçilerin eğitimi ve desteklenmesi tasarrufun bilinçli yapılmasını sağlayacaktır. Sanayi sektörü atıklarıyla yer altı ya da akan suları kirletmemelidir. İşletmeler belirli bölgelerde kurulmalı ve arıtma zorunluluğu getirilmelidir. Sanayi sektöründe az su kullanılan üretim teknolojisi geliştirilmeli, geri dönüşümlü su kullanım yöntemlerinden faydalanılmalıdır.  Hızlı nüfus artışının önüne geçilmelidir. Suyun önemi ve tasarrufu içim, tarım ve sanayi sektöründe eğitim çalışmaları yapılmalıdır. Yer altı sularının kirlenmesini önlemeliyiz. Çevremize az su isteyen bitkiler ekerek su tasarrufu edebiliriz. Bitkiyle örtülü bir toprak toprağa giren yağış suyu miktarını çıplak toprağa kıyasla iki katına çıkarmaktadır.

Bireysel olarak yapacağımız su tasarrufunu bir sonraki yazımızda elealacağız.

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER