Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

VETERİNERLİK

 

Veteriner hekimler, hayvan refahını sağlar ve onların sesi olurlar. Bu gün insanların refahı ve hastalıklarında yapılan tüm araştırma ve tedaviler hayvanlar içinde yapılmaktadır. Nisan ayının son cumartesisi Dünya Veterinerler Günü olarak kutlanır. Dünya Veteriner Hekimler birliği  (WVA) 2000 yılında bu günü kutlama kararı almıştır. Bu günde veteriner hekimler dernekleri tarafından hazırlanan projeler değerlendirilip ödüllendirilir.

Her yıl veteriner hekimler günü kapsamında yüz yüze ve çevrim içi etkinlikler düzenlenir. Bu etkinliklerde nasıl daha iyi olabileceklerine ilişkin çalışmalar yürütürler.

İlk veterinerlik fakültesi 1762 yılında Claude Bourgelat tarafından Fransa’nın Lyon şehrinde kuruldu. Avrupa’da yayılan sığır vebasının verdiği büyük zarar bazı bilim insanlarının bu alanda çalışmalar yapmasına ve hayvan sağlığı ve hastalıklarının araştırılmasına neden oldu. Buda ilk veterinerlik fakültesinin kurulmasıyla sonuçlanmış oldu. 1934 yılında Arapçadan Latinceye geçilince “Baytar22 deyimi yerine “Veteriner Hekim” deyimi kabul edilmiştir.

Veteriner Hekim, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve hayvanların nüfus kontrolünü sağlayan, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları oluşmadan önleyen, hayvan hastalıkları ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir mesleğin mensubudur.

Veteriner hekimliğinde bölümleri, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü, Klinik Bilimler Bölümü, Klinik Öncesi Bilimler Bölümü, Temel Bilimler Bölümü, Zooteknik ve Hayvan Besleme Bölümüdür. Mezun olan veteriner hekimler büyükbaş hayvan, Küçükbaş hayvan, Kanatlı hayvan ve evcil hayvanlara bakan hekimler olarak ayrı çalışma yapmaktadırlar.

Veteriner hekimliğin görev alanını sadece hayvan sağlığı ile sınırlamak yanlış ve toplum zararın olacak kısır bir düşüncedir. Veteriner hekimliğin görev alanı doğrudan doğruya insan sağlığıyla da ilgilidir. İnsan sağlığı ile hayvan sağlığını birbirinden kesin olarak ayırmak mümkün değildir.  Veteriner hekimliğin görevi hem hayvan hem de insandır. Hayvanların evcilleştirilmesiyle veteriner hekimliğinin başladığı kabul edilir. Bu sebepten dolayıdır ki Veteriner hekimler aşı, ilaç ve serum yapımı konusunda da başarılı çalışmalar yapmışlardır. COVİT 19 salgını döneminde de Veterinerlik Fakülteleri aşı yapımında başarılı çalışmalar yapmışlardır.

Veteriner Hekimlik ülkemizde şerefli bir tarihe sahiptir. Bunların başında Mehmet Ali Bey, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Adil Mustafa Şehzadebaşı, Süreyya Tahsin Aygün, Şefik Kolaylı, Yüzbaşı Hüdai ve Kemal Cemil Beyler, Binbaşı Ahmet Bey, Osman Nuri Koçtürk, Mahir BÜYÜK Pamukçu yad edilen meslek büyükleridir.

Kurtuluş Savaşı sırasında sığır vebası serumu ile sığır vebası kontrol altına alınarak ordunun lojistik gücünü yeniden kazanması sonucunda, Mareşal Fevzi Çakmak, ‘’Eğer Türk Veteriner Hekimleri olmasaydı İstiklalimizi Kazanamayacaktık’’ sözünü söylemiştir.                                                                          Balkan Savaşı arasında sığır vebası yaygındı. Yakalanan sığırlara bir şey yapılamıyor hayvanlar heder oluyordu. Sığır vebasının insanlarda hastalık yapmadığını bilen Veteriner Hekim Teğmen Şefik Kolaylı hastalanan hayvanların kesilmesini ve bunların etlerinin kavrularak askere yedirilmesini ve askerde tek hastalık görülürse kendisini idam edilmesi teklifiyle önerisini kabul ettirdi. Böylece askerin beslenme ihtiyacı karşılanmış oldu. Ülkemizde ilk kök hücre tedavisini 1957 yılında Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün yapmıştır.

Türk Veterinerliğinin geçmişi meslek olarak şanla şerefle ve başarılarla doludur. Bu kadar başarılı işler yapan veteriner hekimlerimizin gününü kutlar daha nice başarılı işler yapacakları konusunda da emin olduğumuzu belirtmek isterim.

Sağlıkla ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER