Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

Yaşlanan toplumlar için altyapı

 

Yaşlı dostu bir şehir, sakinlerinin aileleri, mahalleleri ve sivil toplum içinde aktif olarak yaşlanmalarını sağlayan destekleyici bir ortam sunar ve topluluğa katılımları için kapsamlı fırsatlar sunar. Başka bir deyişle: yaşlıların aktif olarak dahil olduğu, değer verdiği ve ihtiyaçlarını etkin bir şekilde karşılayan altyapı ve hizmetlerle desteklendiği bir yer. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) şehirleri daha ‘yaşlı dostu’ hale getirmelerine yardımcı olma çabalarına yerel yönetim destek vermesi gerekir. Küresel Yaşlı Dostu Şehirler Rehberi ve eşlik eden bir ‘Yaş-Dostu Şehirlerin Temel Özellikleri Kontrol Listesi’ne göre, yaşlı dostu bir şehir ideal olarak kapsayıcı olmalı ve sadece yaşlı yetişkinler için değil, şehirde yaşayan tüm insanlar için fırsatlar sunmalıdır. Bu model, ileri yaşlarda optimal işleyişi sürdürmek için bireysel adaptasyon ve çevresel değişim arasındaki dinamik etkileşimi ifade eder. DSÖ projesi, ‘yaşlı dostu’ bir şehrin aktif yaşlanmayı teşvik eden bir şehir olduğunu öne sürmüştür. Böyle bir şehir, insanlar yaşlandıkça yaşam kalitesini artırmak için sağlık, katılım ve güvenlik fırsatlarını optimize eder.

WHO projesi için, dünyanın dört bir yanından 35 şehirden çok sayıda ortak, örneğin çeşitli paydaş gruplarıyla büyük ölçekli odak grup oturumları yürüterek işbirliği yaptı. Bu araştırmaya dayalı olarak, kentsel yaşamın sekiz alanında yaşlı dostu kentlerin özellikleri belirlenmiştir. Bu alanlar: dış mekanlar ve binalar; toplu taşıma; Konut; sosyal katılım; saygı ve sosyal içerme; sivil katılım ve istihdam; iletişim ve bilgi; ve toplum desteği ve sağlık hizmetleri. Bu küresel çalışmanın dikkate değer yönlerinden biri, gelişmiş ülkelerdeki şehirlerde olumlu, yaşlı dostu özellikler daha sık görülmesine rağmen, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki şehirler arasında odak grup temalarında sistematik bir farklılık olmamasıydı.

Yaşlı dostu şehirler girişimi dünyanın her yerinden şehirleri kapsamasına rağmen, Batı odaklı olabilecek ve yaşlı yetişkinlerin günlük yaşamları için kritik olan bazı yaşlı dostu yönleri gözden kaçırmış olabilecek bazı eleştiriler var. Gelişmekte olan bir ülkedeki yaşlı dostu şehirler ilkelerini benimsemiş önemli dünya şehirleri insanlara çok boyutlu bir yaklaşıma odaklanarak aktif ve sağlıklı yaşlanmayı teşvik eden şehirlerdir. Proje kapsamı finansal yeterlilik, genel ve hastane bakımı, toplum ve evde bakım, ulaşım ve hareketlilik, konut ve yapılı çevre, aktif yaşlanma, daha esnek istihdam ve aile dostu önlemleri içerir. Bu aile dostu önlemler, Doğu bağlamında yaşlı dostu olma görüşünü yansıtmaktadır. Yerel yönetim, şehirleri yaşlı nüfus ve diğerleri için daha kapsayıcı hale getirmek için tüm bu alanlarda adımlar atıyor. Tipik zorluklar, yüksek binalardaki küçük dairelerde ev tadilatlarının sağlanması ve insanların büyük çoğunluğunun toplu taşımaya güvendiği şehirde erişilebilir ulaşım imkanları yaratmaktır.

OECD’ye göre yaşlanan toplumlar, altyapı ve kentsel gelişim kalıplarının yeniden tasarlanması, sosyal izolasyon, erişilebilirlik eksikliği ve konut satın alınabilirliği gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıyadır. OECD ayrıca, sadece işletmeler ve profesyoneller için değil, aynı zamanda kentte yaşlanmaya katkıda bulunabilecek ve bundan faydalanabilecek yaşlı insanların da toplumun yararlanabileceği çok sayıda fırsattan bahsetti. Bu fırsatlar, teknoloji ve inovasyondaki yeni gelişmeleri, yaşlıların özerkliklerini korumalarına veya yeniden kazanmalarına izin veren mevcut konut tesislerini güçlendirmeye yönelik piyasa yaklaşımlarını ve yaşlı insanlar tarafından gönüllü ağlarda yaşlılar için hizmetlerin düzenlenmesini içerir. Ayrıca, özellikle beyaz bir sektörün, yani tıp ve sağlık sektörleriyle ilgili tüm mesleklerin gelişmesiyle birlikte, sözde ‘gümüş ekonomi’nin gelişmesi için yer vardır. Ve bu fırsatların çoğu genellikle politikalardan destek gerektirir; bu, yerel politika yapıcıların, ülke düzeyinde uygulanan sadece bakım desteği ve emeklilik planları yerine, terimin en geniş anlamıyla toplumun yaşlanmasıyla ilgili çalışmalara giderek daha fazla dahil oldukları anlamına gelir. ve/veya değiştirilmiştir. Yaşlanan toplumlara yönelik politikalar, geleceğe hazırlanmanın bir yolu olmalıdır. Özellikle ilgi çekici olan, yapılı çevre ve teknolojinin kullanımıdır.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER