Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Çocuklar için Oyun Alanı Olarak Şehir

 

Kentsel tasarım, meydanlarda çiçek kutusu yapmanın, otobüs ve taksi duraklarını belirlemenin ötesinde bir şey. Sakinleri ve yabancı turistler için cazibe yaratan, sadece toplu binaları ve sokak trafiğini değil, aynı zamanda şehrin peyzajını, parklarını ve mobilyalarını da içeriyor. Diğer kent mobilyaları gibi otogarların da standart tasarımı kentin yüzünü etkilemekte ve yerli turistlerin memnuniyetinin artmasında ve yaygınlaşmasında önemli rol oynayabilmektedir.

Kent mobilyası, kentsel tasarımda dikkate alınan bileşenlerden biridir ve tüm kentin bir parçası olarak kent kimliğini ve yapısını tanımlar. Bu çocuklar için de böyledir. Çocukların bir yerden başka bir yere güvenle hareket edebilecekleri ve birbirleriyle sosyal olarak etkileşime girebilecekleri çocuk dostu şehirler tasarlamak küresel bir sorun haline geldi. Birleşmiş Milletler verilerine göre 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i kentsel alanlarda yaşayacak ve bu nüfusun çoğunluğu 18 yaşın altındaki bireylerden oluşuyor. Daha fazla oyun alanı inşa etmek artık çözüm olmayabilir. Bunun yerine eğlenceli ve eğitici etkinliklere olanak sağlayan mekanlar giderek daha popüler hale geliyor.

Örneğin etkileşimli oyun alanları, çocukların ve genç yetişkinlerin sosyal, entelektüel ve fiziksel becerilerini geliştirmeleri için bir alan sağlar. Sokaklarda ve kamusal alanlarda çeşitli fiziksel tasarımların oyun oluşturma potansiyeli, herhangi bir yapay oyun alanından daha fazla beceri geliştirebilir. Ayrıca tasarımda mizahın kullanılması eğitim deneyimini daha verimli hale getirebilir. Çocukların günlük özgürlüklerinin, sosyal etkileşimlerinin kalitesini arttırmada ve genel gelişimlerini etkilemede tasarımcıların büyük rolü vardır.

Banklar, piknik masaları ve sandalyeler insanlara oturma alanı sağlamak içindir. Bu unsurlar, kentler arasında düşünmek ve dinlenmek ve sosyalleşmeyi teşvik etmek için bir yer sağlar.

Tasarım için anahtar bir konsept bulma. İnsanlar, kamusal alanda rahatça gezinmek için haritalara, sokak tabelalarına ve bilgi panolarına ihtiyaç duyacaklar.

Çocuklar için tasarlanmış dev satranç tahtaları ve oyun alanları da çocukların oyun ihtiyacını karşılayan kent mobilyalarından bazılarıdır. Şehir hayatı içinde bir eğlence unsuru yaratarak şehir deneyimini zenginleştirirler.

Atık bertarafı, kapasite, kullanım veya atık türü gibi farklı gereksinimlere göre değişebilen mobilyaları içerir. Geri dönüştürülebilir atıkların ayrılması önemli bir örnektir.

Mekan tasarımında aydınlatma etkin rol oynar. Karanlık alanları aydınlatmasının yanı sıra yayaların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak, belirli yolları veya alanları öne çıkarmak gibi işlevleri vardır.

Öte yandan, ulaşım sistemlerinin en önemli parçalarından biri olan yolların trafik akışının ayarlanmasında ve düzenlenmesi de oldukça önemlidir.

Günümüz kent insanı, toplumsal ihtiyaçlarını karşılamak ve toplumsal rolünü oynamak için, uygun sınırlamalara, koşullara ve olanaklara sahip mekanlara ihtiyaç duymaktadır. Çağdaş kentlerde, kentin fiziksel bileşenlerinden biri olan kentin kamusal alanları, kamusal ve sosyal bir konsepte sahiptir ve aslında insanın sosyal ihtiyaçları büyük önem taşımaktadır. Daha önceki birkaç on yıldan bu yana, başka bir zaman, kamusal alanlar bir yaşam alanı olarak kabul edildi ve mobilya gibi kentsel unsurların uygun şekilde planlanması ve tasarlanmasının önemi yeniden keşfedilen bir meseledir. Şehir planlamasının temel amaçları sağlık, huzur ve güzelliktir; bu nedenle bunları başarmak, şehir mobilyalarının doğruluğuna, sabrına ve doğru planlanmasına bağlıdır.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER