Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nergiz Kılıç Savrık

ÇOCUKLARDA GÖRME PROBLEMLERİ

Toplumda sık rastlanan ve doğuştan gelen astigmat, korneadaki şekil bozukluğundan kaynaklanır, kişilerin hem uzağı hem de yakını görmelerinde önemli problemlere neden olabilir.

Genellikle ilkokul çağındaki çocukluk dönemlerinde ortaya çıkabilen ve çocukların “Tahtayı uzaktan, kitabımı ise yakından net göremiyorum, bu yüzden de başım ağrıyor” gibi söylemlerle ifade etmeye çalıştığı astigmat, önemli görme problemlerinin başında gelir.

Gözün kırma yani refraksiyon kusurlarından biri olan astigmat, miyop ve hipermetropa göre toplumda daha az görülen hem yakını hem de uzağın bulanık görülmesine sebep olan önemli bir görme problemidir. Doğuştan gelen astigmatın ilk belirtileri çocukluk döneminde ilkokul başlangıcında ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle okula giden çocuklar görme problemleri yaşayabilmekte hatta okuldan soğuyabilmektedir.

Eğer çocuğunuz, baş ağrısı gibi nedenler ileri sürerek okula gitmek istemiyorsa dikkatli olmanızda büyük yarar var.

Astigmatizm belirtileri çocuklarda şunlar olabilir:

Bulanık görme: Uzak veya yakın mesafedeki nesnelerin belirsiz veya bulanık görünmesi.

Göz yorgunluğu: Okuma veya uzun süreli gözle yakın mesafedeki işlerle uğraşma sonrası gözlerde yorgunluk hissi.

Baş ağrısı: Astigmatizm nedeniyle oluşan göz yorgunluğu veya odaklanma zorluğu baş ağrılarına yol açabilir.

Göz kızarması: Gözlerin sürekli olarak odaklanma çabası nedeniyle kızarabilir.

Işığa hassasiyet: Astigmatizmi olan çocuklar genellikle ışığa daha fazla hassasiyet gösterebilirler.

Okul çağında ve yetişkinlik döneminde teşhis edilen astigmatın uzman göz doktorları tarafından kontrol altına alınabildiğini biliyoruz. Astigmatizm tespit edilirse, çocuğunuzun göz doktoruyla konuşarak en uygun tedavi seçeneğini belirlemek önemlidir. Ayrıca, düzenli göz muayeneleri astigmatizm gibi göz sağlığı sorunlarının erken tespiti için önemlidir.

Astigmatizm tanısı konulduğunda, tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

Gözlükler veya kontakt lensler: Astigmatizm düzeltilmesi için özel olarak yapılmış gözlükler veya kontakt lensler reçete edilebilir.

Göz egzersizleri: Bazı durumlarda, göz kaslarını güçlendirmek ve göz koordinasyonunu geliştirmek için belirli egzersizler önerilebilir.

Lazer cerrahisi: Bazı vakalarda, astigmatizmi düzeltmek için lazer cerrahisi (LASIK veya PRK gibi) düşünülebilir. Ancak, çocukların büyümesi ve gözlerinin tamamen gelişmesi beklenene kadar bu seçenek genellikle yetişkinlere daha uygun olabilir.

Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi’nden Prof. Dr. Abdullah Özkaya, astigmatizma olarak da adlandırılan astigmatın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verirken, çocukların görme problemi yaşadığında okula gitmek istemeyebileceğinin özellikle altını çiziyor.

Dr. Özkaya, şunları anlatıyor: “Doğuştan gelen astigmatın da teşhis edilmesi için çocukların bebeklikten itibaren rutin göz muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Erken yaşta teşhis edilen astigmat, çocukların ve gençlerin gözlüğe adaptasyonu çok daha rahat olabilmektedir. Gözlük kullanmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük derecesi olarak ilerleme ya düşmeye yol açmaz.

Sıklıkla doğuştan olan astigmat beraberinde gelişen başka bir hastalık yoksa ve göz, alerji veya kirpik iltihabı nedeniyle ovuşturulmuyorsa ilerlemez. 20 yaşa kadar astigmat için herhangi bir cerrahi müdahale yapılmamaktadır.”

Sonuç olarak… Çocukların hem okul hayatında hem de yetişkinlik rutin göz muayenelerinin aksatılmadan yapılması gerekiyor..

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER