Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nergiz Kılıç Savrık

EKMEK DİYET OLUR MU?

1/2

Şimdiye kadar hemen hemen tüm araştırmacılar, Düşük karbonhidratlı diyetler uzun vadeli etkisinin çok az araştırıldılar. Araştıran varsa da çok görünür olmadı. Ekmek yememek olarak da adlandırılan tahıl ağırlık beslenmenin daha önce de kısa vadede olumlu kilo değişimleriyle ilişkilendiriliyordu.

Yeni bir araştırmaya göre, tam tahıllarla birlikte bitkisel proteinler ve yağlar tüketmek uzun vadede kilo alımını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu tür düşük karbonhidratlı bir diyetin, et ve rafine nişastalardan oluşan diyetlere kıyasla uzun vadede kiloyu korumaya daha çok yardımcı olduğunu öne sürdü.

Araştırmanın bulguları geçtiğimiz Ocak ayında JAMA Network Open dergisinde yayımlandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün aktardığına göre, araştırmaya 1986’dan 2018’e kadar uzanan üç çalışmanın parçası olan toplam 120 binden fazla katılımcı katkı sağladı. Katılımcılar her dört yılda bir diyetleri ve kiloları hakkındaki güncellemeleri araştırmacılarla paylaştı.

Veri analizleriyse Kasım 2022 ile Nisan 2023 tarihleri arasında yapıldı.

Araştırmacılar, hayvansal protein ve yağa ağırlık veren diyetler ile bitkisel protein ve yağa ağırlık veren diyetler de dahil olmak üzere beş tür düşük karbonhidrat diyetini inceledi.

Çalışmanın bulguları, düşük karbonhidratlı diyetin kalitesinin “uzun vadeli kilo değişiminin düzenlenmesinde kritik bir rol oynayabileceğini” gösterdi.

Araştırmacılar, “tam tahıllardan ve diğer bitkisel gıdalardan elde edilen yüksek kaliteli protein, yağ ve karbonhidrat içeren diyetlerin daha az kilo alımı ile ilişkili olduğunu” belirtti.

Çalışmanın, verilerin katılımcılar tarafından bildirilmesi gibi sınırlamaları vardı. Bu da ölçüm hatalarının “kaçınılmaz” olduğu anlamına geliyor.

Daha önce birçok çalışma bitki bazlı diyetleri daha düşük vücut kitle indeksi (BMI) ile ilişkilendirmişti.

Öte yandan, geçtiğimiz yıl European Heart Journal’da yayımlanan bir çalışmada ise bitki bazlı diyetlerin kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceği ortaya konuldu.

Ancak… Pek çok uzman, ekmeksiz diyet olmayacağı görüşünde. Son yıllarda popüler diyet kültürlerinin etkisiyle ekmek tüketimi konusunda çokça tartışma bulunmaktadır.

Kilo verme gündeme geldiğinde çevremizin “Ekmeği kes, zayıflarsın’” önerisi ne kadar doğru? Ne kadar sağlıklı?

Ekmek tüketmeden yapılan diyetlerin bilimsel dayanağı var mı?

Pek çok uzman, “Hayır yoktur” diyor ve ekliyor: “Aksine ekmek yemeden kilo verdiğinizde beraberinde bireylerde kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, yeme ve davranış bozuklukları, karaciğer hastalıkları ve daha birçok sağlık problemleri gözlenmektedir.

Sağlıklı, kalıcı ve kaliteli bir kilo kaybı için ekmeksiz diyet olmaz!

2/2

Diyet sürecinde ekmek kesildiğinde gerçekleşen zayıflama aslında günlük hayatta sıklıkla tükettiğiniz bir besini tüketmediğiniz ve daha az enerji aldığınız için gerçekleşir.

Ekmek yerine geçebilecek olan pilav, makarna, patates, mısır, leblebi veya çorbayı tüketmeye devam ettiğiniz sürece ekmeği kesmeniz yeterli bir çözüm olmayacaktır.

Aynı zamanda ekmek tüketmeyerek kilo verdiğinizde yağ kaybından ziyade daha çok su kaybı yaşanır, böylelikle kas kaybına bağlı olarak metabolizmanız da yavaşlar.

Galiba işin sırrı beyaz undan kaçınmak ve doğru zamanda, doğru miktarda, doğru çeşit ekmeğe yönelmek.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER