Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KENTLEŞME

 

 

 

Kentsel iklim, iklim değişikliği ve kentleşme ile birlikte önemli ölçüde değişti. Kentsel alanlarda, sert kaplamaların (örneğin yollar) büyük ölçüde kullanılması ve yüksek yoğunluklu bina inşaatı şunlarla sonuçlanır: Doğal hidrolojik sistemi tahrip eden çok sayıda geçirimsiz yüzey; atmosferik döngüyü etkileyen değişen sınır tabakası süreçleri. Hidrolojik ve atmosferik sistemin birleşik etkileri, sürdürülebilir kentsel tasarım stratejileriyle azaltılabilecek güçlü yağışlara yol açacaktır.

Yeşil Bitki Örtüsü Yağmur Suyunu Depolayabilir

Kentsel yeşillendirmenin arttırılması ve kentsel yapı yoğunluğunun azaltılması, aşırı meteorolojik olaylarla mücadelede faydalıdır. Geçirimsiz yüzeyler, kentsel alanlarda ısı toplayarak suyun buharlaşmasını hızlandırarak daha fazla yağışa neden olabilir. Aksine, yeşil bitki örtüsü yağmur suyunu depolayabilir ve ayrıca terleme nedeniyle kentsel ısı adası etkisini azaltabilir. Spesifik olarak, bitkiler güneş radyasyonunun zemine ulaşmasını engelleyebilir ve bitki terlemesi kentsel termal ortamı soğutabilir. Ayrıca mavi alanlar (göller, sulak alanlar ve kanallar gibi) yağmur suyunu düzenleyen ve kentsel taşkınları önleyen rezervuarlardır. Bu nedenle yeşil yüzeyler (çatı ve duvarlar), yeşil alanlar ve mavi alanlar artırılarak kentsel tasarıma entegre edilebilir. Örneğin Londra, su yönetimini iyileştirmek için yeşil alanını 2050 yılına kadar yüzde 50’ye çıkarmayı planlıyor. Performansa dayalı kentsel tasarım, acil durumlara ve yüksek belirsizliğe sahip aşırı hava olaylarına daha iyi yanıt verebilmek için kentsel morfolojiyi yeniden düşünmek için özellikle etkili bir stratejidir. Kentsel performansa dayalı kriterler, çevresel performans, sosyal performans ve ekonomik performans dahil olmak üzere kentsel tasarıma entegre edilebilir.

Aşırı Yağışlarda Yüzey Suyu Drenajı

Sürdürülebilir kentsel drenaj sistemi, yoğun yağışlarla ilgilenen bir afet önleme tesisidir. Drenaj borusu ölçeğinin iyileştirilmesi, taşkın kontrol kabiliyetini artırabilir. Bununla birlikte, eski tasarım standartları, sınırlı kentsel yeraltı boru alanı ve inşaat maliyeti nedeniyle, kentsel drenaj sisteminin yenilenmesi de kısıtlıdır ve aşırı yağışlarda yüzey suyu drenajını yönetemeyebilir. Kentleşme, doğal su döngüsü üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğundan, kapsamlı ve sürdürülebilir kentsel drenaj çözümleri kentsel tasarım, yeşil ve mavi alanlar entegre edilerek, su koruma tesislerinin koordineli kontrolü ile doğal afetlere karşı kentsel dayanıklılık geliştirilerek geliştirilmelidir.

‘İzleme, Tahmin Ve Risk Değerlendirme’

Düşük olasılıklı ancak riskli ve yüksek maliyetli sonuçlarla karakterize edilen aşırı hava olaylarının neden olduğu kayıpları azaltmak için tahmine dayalı önlemler her zaman vazgeçilmezdir. Kent yönetimi düzeyinde entegre bir ‘izleme, tahmin ve risk değerlendirme’ bilgi platformu oluşturulmalıdır. Hidrolojik veya meteorolojik sistemlerin izlenmesine dayalı olarak, risk değerlendirmesi ile birlikte tahmin yayınlanabilir. Örneğin, hava tahmini ile yağışı karşılamak için su önceden tahliye edilebilir. Aşırı hava olaylarının tahmini, yönetim personeline ve vatandaşlara yayınlanabilir ve önceden önlem alınabilir. Bilgiyi etkili bir şekilde aktarmak ve hızlı yanıtları sağlamak için güvenilir iletişim sistemleri gereklidir. Yönetim önlemleri, aşırı meteorolojik olaylara yanıt olarak da önemli roller oynayabilir. Temel olarak kentsel güvenlik yönetimi, toplumun tüm üyelerinin aktif katılımını gerektiren bir faaliyettir. Şehir düzeyi iyi yapılandırılmış bir acil durum planı hazırlamalı, ulusal hükümet düzeyi ise hukuk sistemini iyileştirmelidir. Ayrıca sigorta, kayıp ve risklere karşı koruma sağlayabilen etkili bir azaltım önlemidir.

Aşırı Yağışların Sıklığını Artıran Su Döngüsü

Kentler, birbirleriyle etkileşim halinde, birbirine bağımlı ve kısıtlanmış sosyal, ekonomik, kaynak, çevresel ve afet unsurlarından oluşan karmaşık dinamik mekansal-bölgesel sistemlerdir. Yağışlar, kentsel termal çevre ve atmosferik çevre yakından ilişkilidir. Artan sıcaklık, suyun daha fazla buharlaşmasına neden olur ve aşırı yağışların sıklığını artıran su döngüsünü geliştirir. Kentsel ısı adası etkisi, kentsel mikro iklimde su döngüsünü yoğunlaştıracaktır. Bu nedenle, kentsel taşkınları önlemek için sürdürülebilir kentsel tasarım, bina tasarımlarını, mavi ve yeşil alan planlamasını, sürdürülebilir kentsel drenaj sistemlerini ve ısı adası azaltma teknolojilerini entegre etmelidir. Risk azaltımı için ekolojik, dijital, öngörücü, yönetim ve politik yöntemler de sentezlenmelidir.

Gelecekteki İklim Değişikliği

Küresel ısınma etkisi nedeniyle, daha az nemli olan iç şehirler gelecekte daha fazla sağanak yağışla karşılaşabilir ve toplum, can ve mal için büyük bir potansiyel tehdit oluşturabilir. Bu nedenle kentsel dayanıklılık ve sünger kentlerin inşası sadece kıyı kentlerinde değil, nispeten kurak olan iç kentlerde de düşünülmelidir. Gelecekte iklim değişikliği altında iklime uyum sağlayan şehirlerin inşasına ağırlık verilmelidir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER