Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Kent mobilyaları alışkanlıklarımızı ve duygularımızı şekillendirir

 

 

Şehir deneyimi aslında insanların her gün etkileşimde bulunduğu sokakların, yolların, parkların, oyun alanlarının ve bahçelerin toplamıdır. Kent mobilyaları, bilinçsizce şehir deneyimimizi, alışkanlıklarımızı ve duygularımızı şekillendirir.
Kentsel kamusal alanlar için tasarlanan nesneler kent mobilyası kapsamında kabul edilmektedir. Banklar, çöp kutuları, otobüs durakları, aydınlatmalar, tabelalar ve daha pek çok farklı formda karşımıza çıkan kent mobilyaları, işlevsellik ve estetiği bir araya getirmelidir.
Tüm bu öğeler kent deneyimini zenginleştirmekte ve kentlilerin davranışlarının şekillenmesinde etkin rol oynamaktadır. Bu nedenle, halkın katılımını ve olumlu çevresel etkiyi teşvik etmesi gereken ilk kişiler şehir mobilyası tasarımcılarıdır.

Mekân kalitesi, kentsel tasarım bilgisinin en önemli endişelerinden biridir ve birçok teorisyen, çevre ve kentsel mekanların kalitesinin yükseltilmesini ve kent mobilyalarının en önemli uzmanlardan birinin bir parçası olarak tasarlanması ve düzenlenmesini bilir . Kentsel tasarım alanındaki faaliyetler.

Kent mobilyası, bir kentin diğer kurucu unsurları gibi, kentin kimliğine ilişkin estetik değerlerin ve unsurların bir parçası olarak değerlendirilir. Kent uzmanlarının sunduğu tanımlara göre, kentsel bedenlere ve mekanlara bir şekilde eklenen her türlü donanım, kent mobilyasının bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Bu tanımla, bir şehirde var olan, sokaklarda çizgi çizmekten, otogarlara ve çöp kutularına kadar çok geniş bir yelpazede tasarım öğeleri, kent mobilyasının tanım çemberinde yer almaktadır.

Kent turizmi sosyal bir olgudur ve kültür turizmi, kültürel alanıyla karşılaştırıldığında hem fiziksel biçimlerin bir bileşimi hem de sosyal-kültürel yetenekler çerçevesinde çağdaş dünya değişikliklerini deneyimlemeyi amaçlar.

Sokakta uygulanan birçok unsurun insan uygarlığı kadar eski bir tarihi vardır. Bu unsurlardan bazıları olarak farklı türdeki sığınaklar ve odalar sayılabilir. Diğer bazı unsurlar ise özellikle tarihi bir yenilik ve icadın etkisidir, örneğin umumi yerlerde umumi telefona duyulan ihtiyaç, telefonun gelişinden ve Avrupa’da ve diğer noktalarda yaygınlaşmasından sonra oluşmuştur. Kentin ve sokağın dönüşüm prosedürünün incelenmesinde çok önemli bir dönüm noktası vardır ve bu sanayi devrimidir ve bu olgu kentin yalnızca görünen yüzünü etkilemekle kalmayıp, en önemsiz kentsel sorunların varoluşsal derinliğine de nüfuz etmiştir, 20. yüzyıl tasarımcılarının farklı dünya köşelerinden ortaya çıkmasıyla bazı bağımlılıkları ortadan kaldırdı ve bazı ihtiyaçlar yarattı, tasarım trendlerinin bu dalı hem çok geniş hem de çeşitli hale geldi; üretim ve teknoloji süreçlerinde yeniliklere neden oldu ve daha eksiksiz ve kapsamlı tasarımlara neden oldu; bütünleşme, koordinasyon, kimlik ve dayanıklılık gibi kavramlar kent mobilyası bileşenlerinin tasarım çalışmalarının gündemine alındı.

Diğer sağlık yararları, insanların giderek daha fazla yeşil alanlara yaklaşmasının nedenidir. Artan kentsel nüfus ve artan kirlilik sonucunda çevre dostu kent mobilyaları acil bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Kent mobilyaları, dinlenme, iletişim, aydınlatma, oyun, koruma, navigasyon, atık bertarafı vb. işlevleri sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bugüne kadar kent mobilyası alanında birçok projede yer aldık.

 

 

Banklar, piknik masaları ve sandalyeler insanlara oturma alanı sağlamak içindir. Bu öğeler, insanların düşünebileceği, dinlenebileceği ve sosyalleşebileceği bir ortam yaratmak için gereklidir.

İyi organize olmuş bir şehir, sadece temizliği, yeşil alanları, turistik ve tarihi alanları, boş zaman alanlarıyla değil, aynı zamanda vatandaşların ve turistlerin kamusal alanda rahat bir şekilde gezinme ihtiyaçlarını temin etmesiyle de temsil edilmektedir. Bu nedenle herhangi bir şehrin haritalara, sokak tabelalarına ve bilgi panolarına ihtiyacı vardır.

Satranç tahtalı dış mekan mobilya takımları ve çocuklar için tasarlanmış oyun alanları da çocukların oyun ihtiyacını karşılayan kent mobilyalarından bazılarıdır. Şehir hayatı içinde bir eğlence unsuru yaratarak şehir deneyimini zenginleştirirler.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER