Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Mobilyaların insan sağlığına etkisi

Kent mobilyaları, vatandaşların ruh sağlığını açıklamada ve tahmin etmede önemli bir rol oynamaktadır. Çevre koşullarının toplum ve ruh sağlığı üzerindeki etkisi, çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu kapsamda kent mobilyaların insan sağlığına olumlu ya da olumsuz rolü vardır. Bu nedenle kentsel alanlardan keyif alma, özellikle şehir plancılarının ve sağlık politika yapıcılarının üzerinde durmaları gerekmektedir. Kent mobilyalarının durumları ile kentsel mekan miktarı arasındaki ilişkiyi araştırmak ve bir kentte ruh sağlığının durumunu incelemek başta sosyologlar, psikologlar ve sonuçta üniversitelerin görevi olmalıdır.

Bu çalışmanın bulgularına dayalı olarak, vatandaşların kentsel mekanları ve bu mekanlardaki mobilyaları ne kadar çok kullanırsa, o kadar iyi ve daha iyi uyum sağlarsa, ruh sağlığının da o kadar yüksek olacağı söylenebilir.

Sağlık, sosyal tesislerinde insan refahı ile ilgili olan doğal malzemelerin, özellikle de ahşabın uygulaması iyileştirici etkisi var mıdır? Elbette vardır. Sadece kentte değil, toplumsal yaşamın yoğun olarak yaşandığı bölgelerdeki mobilyalar da ruh sağlığına doğrudan etki eder.

Sağlık hizmetlerindeki ilerlemeyle bağlantılı olarak nüfusun yaşlanması, azalan doğum ve azalan ölüm nedeniyle, sağlık, sosyal ve günlük bakım gibi yapılı çevrelerin özelliklerini keşfetmeye güçlü bir ihtiyaç vardır

Örneğin.

Ahşap bekleme odasındaki bir vaka çalışmasında karmaşık bir metodoloji ile test edildi. Bu alanda, 20 dakika boyunca bekleme odasında hareket eden 50 gönüllü üzerinde fizyolojik tepkilerin deneysel testleri daha da yapıldı. Bu yazıda tüm gönüllülerimizin ahşap bekleme odasına girmeden önce ve kaldıktan sonra yüzlerinden alınan EEG (elektroensefalograf) (dört kişilik) ve duyguları kaydedildi. Spesifik olarak, EKG (elektrokardiyograf), kalp hızı (HR) ve solunum aktivitesi, kendi tasarladığımız EKG holterimiz (40 kişi) kullanılarak ölçüldü ve ayrıca kan basıncı ve kortizol seviyeleri gözlemlendi.

Evde bakım kavramları yaygın olarak desteklense de, farklı sağlık tesislerinin hastane ve kliniklerinde akut veya uzun süreli sağlık sorunları yönetilmeye devam edecektir.

Mimari tipolojiler arasında hastanelerin tasarımı, mimarlar için en karmaşık komisyonlardan biri olarak kabul edilir. Mimarlar için maaş seviyeleri açısından hastaneler en üst sıralarda, dördüncü veya beşinci seviyede bulunabilir. Herhangi bir binanın yenilenmesi, mimarlar için nihai ücrete %20 ekler. Bugün, çoğu kamu komisyonu kamu alımlarından gelmektedir. İyi, tanınmış ve ödüllü mimarların böyle bir komisyonda çalışması beklenemez. Mühendisler, projelere mimari kalite kazandırmak için yetiştirilmemiştir ve sadece yapısal ve teknolojik konularda çalışabilirler. Projeleri daha düşük fiyatlara teslim etme avantajına sahiptirler.  Bu, binaların cömert ek ısı yalıtımı, cephelerin yeni dış sıvası ve teknolojilerin değiştirilmesi ile ele alınmaktadır. Bu binaların çok az iç kısmı karmaşık ve programlı bir şekilde yenilenmiştir. Hastaneler soğuk ve kişiliksiz ortamları, monoton ve depresif iç mekanları, mantıksız yerleşimleri, engelleyici olmayan çözümlerin olmaması, arkaik iç mekan tesisleri, uygun olmayan aydınlatma, gürültü vb. güvenlik, aşinalık veya müşteri dostu tedavi gibi, ancak yönelim bozukluğu ve stresle sonuçlanıyor. Tüm dünyada, mimarlar tarafından tasarlanan hastanelerin gözle görülür trendleri gözlemlenebilir.

Günümüzde modern hastaneler, ortamlarının insancıllaştırılmasına odaklanılarak tasarlanmakta ve hastaların ve personelin ihtiyaçlarına öncelik verilmektedir. Postane, banka, kuaför, süpermarket, sinema, kütüphane ve restoranlar gibi hizmetler sunarlar. Mevcut hastanelerin temel kavramlarını değiştirmek ekonomik olarak çok zordur; genellikle yenilerini inşa etmek daha kolaydır. Yetenekli mimarlar ve iç mimarlar tarafından yönetilen insanileştirme odaklı hastanelerdeki mevcut alanların çevresel estetize edilmesi zorunlu hale geliyor. Ayrıca, sağlık tesislerinin yönetimi ve tefrişat yöntemleriyle, özellikle doğal malzemelerin, özellikle ahşabın uygulanmasıyla bağlantılı birçok klişe vardır.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER