Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nergiz Kılıç Savrık

OKULLAR, ÖĞRENCİLER VE AKILLI TELEFONLAR

Belki hatırlayanınız olacaktır. Bundan 6 ay kadar önce, 2023 Ağustos ayında, Birleşmiş Milletler’in eğitim, bilim ve kültür kurumu UNESCO’nun yayımladığı Küresel Eğitim İzleme Raporuna göre aşırı cep telefonu kullanımı düşük eğitim performansıyla doğrudan bağlantılı. Saatleri bulan açık ekran süresinin ise çocukların duygusal istikrarı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğuna dair kanıtlar var.

Aynı şekilde, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) gibi büyük ölçekli ve uluslararası değerlendirmelerden elde edilen verileri kullanan çalışmalar akıllı telefon bağımlılığının çoğu zaman azalan akademik performansla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.

Bazı Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmalar, cep telefonlarını okullardan yasaklamanın özellikle düşük performans gösteren öğrenciler için akademik performansı artırdığını da gösteriyor.

*

UNESCO akıllı telefonların okullarda yasaklanmasını öneriyor.

UNESCO’nun küresel telefon yasağı önerisi aslında hali hazırda birçok ülkede yasayla uygulanıyor. Fransa 2018 yılında okullarda akıllı telefonları yasa ile yasaklayan ilk ülke oldu. Gine 2021’de aynı yolu izledi. Letonya, Meksika, Portekiz, İspanya, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İskoçya’da da tam veya kısmi yasaklar getirildi.

Bangladeş farklı bir yol izledi. 2011 yılında sınıflarda öğrenciler yerine, öğretmenlere cep telefonu yasağı getirildi. 2017 yılında ise hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin cep telefonlarını sınıfa getirmeleri yasaklandı.

Tacikistan’daki eğitim yasasının 25. maddesi gereği ilkokul ve ortaokullarda öğrenciler tarafından cep telefonu kullanımı yasak. Özbekistan’da okullara girerken tüm cihazların kapatılması şartı var.

2024 yılında okullarda akıllı telefon yasağını uygulamaya koyacak olan ülkeler arasında ise Finlandiya ve Hollanda yer alıyor.

*

Son olarak, İtalya Eğitim Bakanı Giuseppe Valditara, telefon ve tabletlerin eğitim personeline karşı saldırganlığa yol açabildiğini ve okullarda gerginlik yaratabildiğini belirterek, ilk ve orta öğretim sınıflarında akıllı telefonlar ve tabletlerin eğitim amaçlı bile olsa yasaklanacağını açıkladı.

Bakan Valditara, “Akıllı telefon ve tablet kullanımı öğrenciler ve öğretmenler arasında sıklıkla gerginlik yaratabiliyor, bazen de okul personeline karşı saldırganlık eylemlerine yol açabiliyor” açıklamasını yaptı. Yasağın anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerini de kapsaması bekleniyor.

*

Dünyada eğitime önem veren ülkeler birbiri ardında okullarda telefon yasağı getirirken, Türkiye’deki okullarda akıllı telefon yasağını öğretmenler kurulu belirliyor. 2019’da yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre ses ve görüntü kaydı yapma özelliği olan cep telefonu, kamera, tablet, bilgisayar, akıllı saat ve benzeri araçlar bilişim araçları olarak tanımlan ve ders aralarında veya teneffüslerde telefon kullanıp kullanılmayacağı kararı okul yönetimine bırakıldı. Ders saatleri içinde cep telefonu kullandırılıp kullandırılmayacağını ise öğretmenler kurulu belirliyor.

*

Tüm bunlara karşın, cep telefonları ve tabletler öğrenciler için faydalı olabilir. Eğitim için interaktif araçlar sağlayabilir. Öğrencilere matematik, dil, bilim ve diğer konuları öğretmek için uygulamalar kullanılabilir. İnternet erişimi, öğrencilere geniş bir bilgi havuzuna erişim sağlar. Ödevler için araştırma yapmak ve derinlemesine öğrenmek için kullanılabilirler. Bazı uygulamalar ve programlar, öğrencilerin kendi öğrenme hızlarına ve tarzlarına uygun olarak özelleştirilmiş içerik sunabilir. Aile üyeleri, öğretmenler ve sınıf arkadaşlarıyla iletişim kurmak için kullanılabilirler.

Ve fakat…

Cep telefonları ve tabletler, öğrencilerin dikkatini dağıtabilir ve sınıf içinde odaklanmayı zorlaştırabilir.

Uygunsuz içeriklere veya bağımlılık yapıcı oyunlara erişim riski vardır. Bu, öğrencilerin akademik performanslarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Fazla ekran zamanı, öğrencilerin yüz yüze iletişim becerilerini ve sosyal etkileşimlerini azaltabilir.

Uzun süreli ekran kullanımı, göz yorgunluğu ve diğer göz sağlığı sorunlarına yol açabilir.

Son söz olarak, cep telefonları ve tabletlerin okullarda kullanımı, dikkatlice denetlenmeli ve denge sağlanmalıdır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER