Ana Sayfa Arama Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Elif Sude Çaylak
Elif Sude Çaylak

ÖNCELİKLİ DEĞİLSİN SADECE KÖTÜSÜN

Herkesin illa ki karşılaştığı ve hayatında istemesede bulundurduğu bir insan türü var. Tabii ki, bu bulundurma bir tercih meselesi olmadığı için, zorunluluktan karşılaştığımız, oturduğumuz hatta aynı sofrada yemek yediğimiz insanlar.

‘KÖTÜ DAVRANMIYORUM HAK EDİYORLAR!’

Peki bu insanlar kimler ve ne gibi özelliklere sahip? Kendini öncelikli görenler ve her zaman ilk planda olması gerektiğini düşünen insanlar. Bu tür çok fazla parçalar altında yorumlanabilir ama en bilinen özelliklerini özetlemek istiyorum. Empati yoksunluğu, çıkar ilişkilerine bağlı kalarak insan kayırma, manipülasyon, mobbing, kendine her şeyi hak görme, davranış körlüğü, nerede nasıl davranacağını bilmeme, ünvana dayalı karakter değişimleri, bile isteye kötü davranma ve tabii bununda en belirgin kısmı ‘kötü davranmıyorum hak ediyorlar!’ algısı.

Empati yoksunluğu, ikili ilişkilerde bildiğimiz üzere en önemli etkenlerden biri. Sağlıklı bir iletişim kurmanın en temel nitelikleri arasında. Empati duygun yetersizse ve farkındaysan kötü bir karaktere sahipsindir.

Çıkar ilişkilerine bağlı kalarak insan kayıran insanlar ise kısaca ‘adamına göre muamele’ sözü ile bağdaştırabiliriz. Bu da doğal olarak ‘önemli biri değilsen sana istediğim gibi davranabilirim çünkü ben önemli biriyim’ cevabını veriyor.

Manipülasyon ve mobbing sık sık duyduğumuz ve çoğu zaman farkında olmadığımız psikolojik bir şiddettir. “Manipülasyon, başkalarını kendi yararı için kullanmak, kontrol etmek veya başka bir şekilde etkilemek için tasarlanmış davranışolarak adlandırılırken mobbing ise “Psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. En iyi ifade eden anlamıyla yıldırma veya iş yerinde psikolojik teröranlamlarıdır.

‘Kendine her şeyi hak görme’ ve ‘İnsanlara bile isteye kötü davranma’ davranışlarını ise aynı başlıklar altında örneklendirmek istiyorum çünkü; kendine her şeyi hak gören insanlar karşısındaki insana bile isteye kötü davranma yetkisi olduğunu düşünecektir. İlk olarak bu tür karaktere sahip insanları ‘öncelikli’ olarak neden adlandırıyoruz ondan bahsedeceğim. Belirli bir ünvana sahip olma, ünlülük- tanınırlılık, maddi açısının yüksek düzeyde olması, yaşca büyük olmak birde tabii sadece keyfi için bu karaktere sahip insanlar var.

Öncelikle, ünvanın olması, zengin olma, tanınır olma ya da yaşca büyük olma kimseye istediğin gibi davranma yetkisi vermez ve asla vermeyecek. Ben sana saygı duyuyorsam karşılığında değecek bir şey isterim. Seni öncelikli bir yere koyuyorsam güzel muamele görmek isterim ve eğer benden büyüksen ve bana istediğin sözü söyleyip kaba davranışlar sergilersen seni artık kale almam ve hayatın boyunca kötü biri olarak anılırsın.

Bu tür özelliklere sahip insanlar hayatımızda var oldukça bizi ömrümüz boyunca psikolojik bir şiddete maruz bırakacaktır. Hayatımızdan atmaya çalışsakta ‘manipülasyon’ dediğimiz durum karşısında zaten çoğu zaman kendimizi haklı bile göremeyeceğiz. Umarım bu tür insanlar hayattan yavaş yavaş soyutlanır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER