Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

SELİN ALTYAPI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

 

Altyapı projelerinin hazırlanmasında güncel ve modern uygulamaları kullanan şehirler, dayanıklılıklarını artırmak için büyük bir adım attılar. Ancak tek başına bir proje, bir şehri savunmasız olmaktan tamamen afete hazırlıklı hale getirmeyecektir. Örneğin kentsel tasarımda en çok ihmal edilen alanlardan birisi olan ulaştırma ağları, malların ve insanların hareketini kolaylaştırarak günlük ekonomik faaliyetlerde önemli bir rol oynamaktadır. Aşırı hava olaylarının neden olduğu acil durumlarda, kurtarma ve tahliye operasyonlarında ulaşım altyapısı esastır. Sonuç olarak, selin altyapı üzerindeki etkisi, selin etkisini su altında kalan yerel bölgenin çok ötesine genişletebilir.

Kritik Kentsel Yaşam Hatları

Taşkınlar dahil doğal tehlikeler, birbirine bağımlı kentsel ulaşım ağlarında yıkıcı arızaları tetikleyebilir. Nüfus artışı ulaşım talebini artırırken, kentleşme ve iklim değişikliği kentsel selleri yoğunlaştırdı. Bununla birlikte, kritik kentsel yaşam hatlarının dayanıklılığını artırmak için eyleme geçirilebilir içgörüler geliştirmeye yönelik açık ihtiyaç olmasına rağmen, teori ve yöntemler az gelişmiş durumda. Ayrıca, altyapı sistemleri daha akıllı hale geldikçe, güvenlik uzmanları, doğal tehlikeler sırasında hedefli siber-fiziksel saldırı tehdidinin arttığına işaret ediyor. Sağlamlıktan ziyade verimliliği en üst düzeye çıkarmak için tasarlanan ulaştırma ağları kademeli arızalar dahil olmak üzere doğal hedefli bileşik kesintilere karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Sağlamlığı İncelemek İçin Analitik Bir Çerçeve

Ulaştırma ağlarındaki önceki çalışmalar öncelikle tek ağlara (ve tek kesintilere) odaklanmış olsa da , gerçek dünya altyapı ağları nadiren tek başına görünür. Birbirine bağlı ve birbirine bağımlı ağlar ağı sırayla tek katmanlı ağlardan farklı olabilecek davranış sergileyen zengin bir topolojiye yol açar. Yakın tarihli bir çalışma, birbirine bağlı iki ağdan oluşan bir sistemdeki sağlamlığı incelemek için analitik bir çerçeve sunmuş ve bu tür karşılıklı bağımlılığın onları tekli ağlara kıyasla savunmasız (veya daha az sağlam) hale getirdiği bulunmuştur.

Hızlı Senaryo Tarama Araçlarının Faydası

Temel bulgular, yeşil altyapının yoğun bir şekilde uygulanmasının havzadaki taşkın derinliğini ve hızını önemli ölçüde azaltabileceğini, ancak özellikle aşırı taşkın olayları sırasında kalan riskin devam ettiğini göstermektedir. Çalışma alanında en iyi performans gösteren müdahale stratejisinin havza çapında merkezi olmayan yağmur suyu yakalama olduğu bulunmuştur. Araştırma ayrıca, tarama yönetimi stratejileri, senaryoları keşfetme ve çok çeşitli çok disiplinli paydaşları dahil etme yoluyla mevcut taşkın modelleme yaklaşımlarını tamamlamak için hızlı senaryo tarama araçlarının faydasını kanıtlıyor.

Hızlı kentsel genişlemeyle birlikte, inşaatçılar, bu alanlar daha ucuz arazi oranına sahip olduğundan, geri kazanılmış sulak alanlar, taşkın ovaları ve şehrin alçak arazilerinde giderek daha fazla inşaat yapmaktadır.

Kentsel Ulaşım Sistemleri Stres Altındadır

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2019 Küresel Riskler Raporuna Göre, aşırı hava olayları en büyük endişe kaynağı olan küresel risklerdir. Kentsel mega bölgelerdeki sel baskınları ile birlikte yoğun yağışlar, iklim değişikliği ve hızlı kentleşmenin ikili zorlamaları altında hem yoğunluk hem de sıklık bakımından artmaktadır. Sonuç olarak, dünya genelinde kritik kentsel yaşam hattı altyapı sistemleri, kentsel selden en kötü etkilenenler arasında çok modlu kentsel ulaşım sistemleri ile stres altındadır. Ayrıca, ulaşım ağları işlevsel olarak birbirleriyle ve elektrik şebekesi ve iletişim ağları gibi diğer altyapı sistemlerine bağımlıdır. Bu nedenle, bir sistemdeki sınırlı bir kesinti bile kontrolden çıkarak yaşam hattı fonksiyonlarının ciddi şekilde kaybına neden olabilir.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER