Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

 Yaşlanma Dostu ve Güvenli Kentsel Yeşillik

 

Yerinde yaşlanma dahil olmak üzere nüfusun aktif ve dostça yaşlanması için koşulların yaratılması, yaşlı yetişkinlerin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığını geliştirmek için kentsel yeşil alanların potansiyelini kullanmaya odaklanmalıdır. Yaşam kalitesini ve esenliği artırmak için sağlık, katılım ve güvenlik fırsatlarını optimize ederek Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından faaliyetle ilgili olarak teşvik edilen yaklaşımlarla uyumludur. Sağlıklı yaşlanma, yaşlıları mümkün olduğunca uzun süre iyi durumda ve bağımsız tutmayı amaçlar. Yaşlı yetişkinlerin sosyal ve fiziksel olarak aktif olabileceği yerlerin yaratılması, küresel bir sağlık önceliğidir. Yaşlı dostu özellikler olarak bahsedilen yeşil alanlar bu bağlamda özellikle önemli bir rol oynamaktadır. İkamet yerine yakın bulunan yeşil alanlar, olumlu algılanan mahalle parkları haline gelir ve 60 yaş üstü insanlar tarafından daha sık ziyaret edilir. “Sağlıklı yaşlanma” ve özellikle “aktif yaşlanma” ile ilgili olarak, kentsel parklar, yaşlı şehir sakinleri için önemli fiziksel aktivite yerleri olarak tanımlanmıştır.

Yürüyüş, dinlenme ve dinlenme ve spor yerleridir ve her gün aktif olma fırsatı sağlarlar. Ayrıca, yaşlı yetişkinlerin yüksek oranda kentleşmiş bir alanda doğayla temas kurmasını sağlar ve onları dışarıda daha fazla zaman geçirmeye teşvik eder. Kent parkları, başkalarıyla bağlar kurarak ve sosyal hayata katılım yoluyla birçok sosyal etkileşim biçiminin gelişimini de teşvik edebilir. Bu faydalar nedeniyle kentsel yeşil alanlar, şehirlerdeki tüm “halk sağlığı kaynakları” için ücretsiz ve kapsayıcı alanlar haline geliyor. Ancak, sadece güvenli kent parkları yukarıda belirtilen tüm işlevleri yüksek düzeyde yerine getirebilir. Aynı zamanda, algılanan güvenlik ile fiziksel aktivite arasında bir ilişki vardır. Özellikle yaşlı yetişkinlerin kentsel yeşil alanların kullanımına ilişkin diğer kullanıcı gruplarına göre farklı algıları, ihtiyaçları ve istekleri vardır. Dinlenmek veya aktif olarak vakit geçirmek için genellikle şehir parklarında kendilerini güvende hissetmeleri gerekir. Bu bağlamda, park seçimlerini, üstlendikleri faaliyetleri ve ziyaret sürelerini etkileyen güvenlikle ilgili birçok faktör, yaşlı yetişkinler tarafından kent parklarının kullanımına ilişkin araştırmalarda dikkate alınmalıdır.

Güvenlik, yaşam bağlamının ve bir kişinin işleyiş biçiminin tanımlanmasına izin veren en önemli kategorilerden biridir. Bireyler veya gruplar tarafından öznel olarak hissedilen nesnel bir tehdit olmama durumu veya bu duruma ulaşma süreci olarak tanımlanır. Bu tanım, güvenliği anlamak için iki bakış açısı içerir: uygun bir yaşam için gerekli olan dış faktörlerle ilgili olan nesnel bakış açısı; ve temel malların mülkiyeti veya mevcudiyetinin bireysel değerlendirmesiyle ilgili olan öznel bakış açısı. Psikolojide güvenlik, bir ihtiyaç, değer, inanç ve duygu olarak anlaşılır. Güvenlik duygusu o kadar önemlidir ki, ya bir ihtiyaç ya da bir değer olarak motive edici bir faktör haline gelir. Güvenlik sorunu, bireyin algısı ve kişisel deneyiminden ayrı olarak mevcut değildir. Sübjektif olmasına rağmen, durumu değerlendirmede ve karar vermede önemli bir rol oynar. Bu nedenle kentsel yeşil alanlarda güvenliğin önemli bir sosyal sorun olduğu ve olmaya devam edeceği sonucuna varılabilir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER