Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Yaşlılıkta her şey değişmeye başlar

 

 

Kentsel yeşillik algısı, farklı kent sakinlerinin kişisel güvenlikleri de dahil olmak üzere birçok açıdan belirlenir. Yaşlı yetişkinlerin ve diğer kentsel park kullanıcısı gruplarının güvenlik duygusu arasında fark olup olmadığını ve kişisel güvenliğin değerlendirilmesinde hangi faktörlerin önemli bir rol oynar?

Sorgulanan tüm faktörler söz konusu olduğunda, 60 yaşın altındaki katılımcılar ile 60 yaşın üzerindekiler arasında güvenlik algısında istatistiksel olarak önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, hepsi yaşlı yetişkinlerde güvenlik duygusu için önemlidir. Bu bilgi, yaşlı yetişkinlerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılaması ve onları daha fazla aktiviteye katılmaya teşvik etmesi gereken daha kapsayıcı ve yaşlı dostu kent parkları tasarlamak için çok önemlidir.

Kentsel yeşillik, kent sakinleri için çok çeşitli sosyal faydalar sağlar. İnsanların yaşam kalitesini artırabilecek bu faydalar, kilit öneme sahip hale gelmekte ve herkese açık ve ücretsiz açık kamusal alanlar olarak işlev gören kent parklarının planlama ve tasarım sürecinde dikkate alınmalıdır. Bu yaklaşım, günümüzde, özellikle yaşlı yetişkinler için sağlık ve esenliklerini artırma bağlamında çok önemlidir. Demografik yaşlanma, artan yaşam beklentisi düzeyleri tarafından yönlendirilen, küresel nüfusun yaş yapısındaki sürekli bir değişiklikten kaynaklanan küresel bir eğilimdir. 60 yaş üstü kişilerin toplam nüfus içindeki payı özellikle 21. yüzyılda hızla artmaktadır. Aynı zamanda, fiziksel ve zihinsel performansın azalması, hastalık ve yaralanmaların ortaya çıkması vb. gibi tehditlerin sayısı yaşla birlikte artmaktadır. 2020’de 727 milyon (nüfusun %9,3’ü) olarak tanınan 65 yaş ve üzeri kişilerin payının önümüzdeki otuz yılda iki katından fazla olacağı ve 2050’de 1,5 milyarın üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir (toplam nüfusun %16,0’ı).

Ayrıca önümüzdeki on yıllarda yaşlı yetişkinlerdeki artışın büyük bir yüzdesinin kentsel alanlarda gerçekleşmesi beklenmektedir . Yaşlıların nüfus içindeki payında da güçlü bir artış gözlemlendi: 2005’te %17,2, 2006’da %17,2’ye yükseldi ve 2019’da %25,3’e çıktı. Önümüzdeki yıllar için tahminler daha fazla büyümeyi içeriyor: 2030’da %28,0’a, 2040’ta %32,0’a ve 2050’de %35,0’ın üzerine çıkacak.

Yaşlanma sadece ekonomik alanda değil, yaşam tarzlarında da değişikliklere neden olmakta, özellikle insanların boş zamanlarını nasıl geçirdikleri açısından yeni kültürel kalıplar oluşturmaktadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER