Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Enver Deniz

2014 SONRASI SAVUNMA SANAYİ

 

2013 te silahlanan ANKA ve İHA, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından sabote edilince proje gecikmiştir. 2014 yılında Bayraktar TB Silahlı insansız hava aracı olarak üretilmeye başladı. FETÖ teşkilatı çökertilmeye başlayınca, TUSAŞ, ROKETSAN VE ASELSAN araştırmalarını yoğunlaştırıp yeni projeler ortaya koymaya başladılar.

Havacılık ve uzay sanayisinde küresel ilk yüz oyuncu arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay sanayi  proje konularına bağlı olarak Yapısal Gurubu, Uçak Grubu, Halikopter Grubu, İnsansız Hava Aracı (İHA) Grubu, Uzay Sistemleri Grubu, Milli Muharip Uçak (MMU) Grubu olmak üzere altı stratejik iş merkezi  bünyesinde örgütlenmiştir.

TUSAŞ Atak ve genel maksat helikopteri yapımını 2019 yılında tamamlamıştır. Bundan sonraki süreçte geliştirme ve yerlilik oranını artırma için çalışmalar yapılmıştır. Gökbey ve yeni üç adet halikopter yapımı için çalışmalar sürmektedir. Hürkuş, hürjet ve milli muharip uçak yapımı için çalışmalar devam etmektedir.  Gelişmiş İHA olan ANKA, AKSUNGUR VE Uydu yapımları devam etmektedir. TUSAŞ’ın hedefi 2025 yılına kadar yılda 3 milyar dolarlık ihracatı hedeflemiştir.

ANKA 3 bitince F 35 sınıfında görünmez bir uçaktır. ANKA 3 bitince ihracatımız artacaktır. 2029 yılına kadar süreci tamamlanan ANKA 3 yılda 24 adet yaılacak şekilde planlamaktadır.

Roketsan, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin kullandığı mühimmatlar ile uydu fırlatma sistemi üzerinde çalışan firmadır. Roketsan, mikro uydu fırlatma sistemi üzerinde 2015 yılında çalışmaya başladı. 2 yıl gibi kısa süre içinde bir sonda roketi geliştirildi ve 2017 yılında uzaya ilk kez bağımsız erişim sağlandı. Bu testler sonunda, kademe ayırma ve atmosfer dışında kontrollü uçuş gibi pek çok teknoloji kazanımı elde edildi.

Hava savunma sistemleri, Hisar, Sungur ve ALKA NEW Ağ yetenekli (elektromanyetik ve lazer teknolojisini kullanan) silah yapımı ve yeni araştırmalar yapmaktadır.

Kara kuvvetlerine, Obüs mühimmatı, topcu roketi, çok namlulu roket atar silah sistemi, Bora füzesi, TRG-300 Füzesi, TRLG-230 Füzesi, TRG-230 Füzesi, TRLG-122 Füzesi ve çok namlulu ÇNRA silah sistemi üretmiştir.

Deniz Kuvvetleri için, AKYA Ağır sınıf torpido, ORKA Hafif sınıf torpido, denizaltı savunma harbi roketi ve atıcı sistemi, Atmaca gemi savar Füzesi üretmiştir.

Hassas güdümlü İHA-230 Havadan karaya, Al karaya, pagut akıllı dolanan mühimmat sistemi, Çakır seyir Füzesi, Cirit lazer güdümlü füze, Atmaca karadan karaya, MAM serisi akıllı mühimmat, Tank topu ve tank savar füze sistemi, Taktik tank savar füze sistemi ve çeşitli kısa ve uzun menzilli roketler üretmektedir. Ayrıca balistik koruma sistemleri ile tank beka çözümleri üzerine çalışmaktadır.

Aselsan haberleşme ve engelleme sistemleri, radar ve radar karıştırıcılar askeri taşıma araçları insansız kara aracı, insansız deniz araçları ve silah sistemleri üretip geliştirmektedir. Aselsan’ın Ürettiği Koral yeni nesil elektronik harp sistemleri yapıldı geliştirmeye devam edilmektedir.

Havelsan, askeri savunma sistemlerinin yazılımlarını yapan savunma sanayisidir. Savunma sanayisinde ihtiyaç olan yazılımların yerli üretimi burada yapılmaktadır. Bu yazılımlar sayesinde, savunma sanayisi ürünleri mili hale gelmektedir.  Yazılımı bize ait olan ürünlerin egemenliği de bizde oluyor.

Bayraktar TB 2 ile silahlı insansız hava aracı yapan bayraktar, Kızılelma, 5 nesil radara yakalanmayan savaş uçağının ilk uçuşu 14 Aralık 2022 tarihinde yapıldı.

Kızılelma ve Anka 3,5. Nesil savaş uçaklarımız deneme ve geliştirme süreçlerini tamamlayarak 2020’li yıllarının sonlarına doğru ruhsatlandırılıp, seri üretimi ve satışı planlanıyor.

Savunma sanayisindeki gelişmelerin, egemenliğimiz için ne kadar önemli olduğunu yakın tarihimizde yaşayarak görmüş olduk. Bu gelişmelerin diğer sanayi dallarında olması dileğiyle,

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER