Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ahmet Semih Tulay

3000 YILLIK BİR YEMEK TARİFİ

Hani kimi zaman Afyonkarahisar’ın 8000 yıllık yemek lezzeti olduğu yazılır çizilir ya, ben  size sadece 3000 yıllık bir yemek tarifi vereceğim. Üstelik bilimsel araştırmalar sonucu elde edilmiş ve denenmiş bir Frig yemeği tarifidir bu.

Günümüzde Ankara-Polatlı İlçesi’nin 29 km kuzeybatısındaki Yassıhöyük Köyü’nde yer alan Frig Krallığı’nın başkenti Gordion’da saptanmış olan 125 adet tümülüs (yığma mezar) vardır. Bunların en ünlüsü, en büyüklerinden biri olan ve arkeolojik kazısı yapılan Midas Tümülüsü’dür. Midas Tümülüs’ü Rodney S. Young başkanlığındaki ABD Pennsylvania Üniversitesi Müzesi (Penn Museum) araştırma ekibi tarafından 1957 yılında bilimsel kazısı yapılmış ve müze haline getirilmiştir.

Tümülüste Kral Midas’ın cenaze şöleninden kalma olduğu düşünülen kaplardaki içki ve yemek kalıntılarının kimyasal analizleri, Pennsylvania Üniversitesi’nden Dr. Patrick Mc Govern tarafından Biyomoleküler arkeoloji laboratuvarında yapılmış, bu incelemeler sonucu Frigler’in yeme-içme kültürleri hakkında bilgi edinmek mümkün olmuştur. Şölene katılanların arpa birası, üzüm şarabı ve bal liköründen (belki Frigler’in ünlü ballı, sirkeli şaraplarından) yapılmış bir içki içtikleri, yemek olarak kuzu etli ve bol baharatlı bir mercimek yemeği ve mangalda pişirilmiş koyun ya da keçi yedikleri anlaşılmıştır.

Kral Midas’ın cenaze töreninde yenen yemeğin tarifi Gordion kazı ekibinden Ayşe Salzmann ve Penn Müze Yemek Şirketi’nden Pam Horowitz tarafından, paleobotanist ve kazı ekibi üyesi Dr. Naomi Miller ile Dr. Patrick Mc Govern’ın katkısıyla geliştirilmiştir. İşte ortaya çıkan 3000 yıllık yemeğin tarifi.                                                                                                                                  Tarif 4 kişilik olup, pişirme süresi 2 saattir.

Malzemeler

700 gr güveçlik kuzu

1,5 su bardağı yıkanmış yeşil mercimek

4 su bardağı su

1 adet büyük soğan

1 adet havuç

2 sap kıyılmış kereviz

1 tatlı kaşığı kimyon

1 yemek kaşığı kekik

2 yemek kaşığı bal

1 çorba kaşığı tuz

1 çorba kaşığı iri öğütülmüş karabiber

4 yemek kaşığı zeytinyağı

½ bardak kırmızı şarap (isteğe bağlı)

Güveçlik kuzu etini 3 cm’lik küpler halinde keserek tuz ve karabiberle baharatlayın. Daha önceden 175 °C’de ısıtılan Hollanda fırında (*) eti 2 yemek kaşığı zeytinyağında, orta/yüksek ateşte et kahverengi olana değin soteleyin. Et pişince cam bir kaseye alın.

Aynı Hollanda fırında doğranmış soğan, havuç ve kerevizi 2 yemek kaşığı zeytinyağında yaklaşık 5 dakika soteleyin. Sebzeleri sürekli karıştırırken Hollanda fırının kapağını kapalı tutun. Sebzeler 5 dakika sote edildikten sonra, bunlara kimyon ve kekik ve yarım bardak kırmızı şarap (isteğe bağlıdır konmayabilir de) ilave ederek kapağı kapalı tutun ve karışımı 5 dakika daha Hollanda fırında karıştırmaya devam edin. Cam kaptaki eti tüm sularıyla birlikte tekrar Hollanda fırınına koyun. Tencereye 2 bardak su ekleyin ve 30 dakika hafifçe kaynatırken tencereyi her 5 dakikada bir karıştırın. 30 dakika sonra etin yumuşak olup olmadığını kontrol ederek yumuşayana değin kaynatmaya devam edin. Bu adım, kapak açık ya da kapalıyken yapılabilir. Yemekten tadın ve tadına göre tuz ve karabiber ekleyin.

Tencereye yeşil mercimek ve kalan 2 bardak suyu ekleyin. Tencereyi karıştırıp tekrar 30 dakika pişirin. Tüm bu adım boyunca, özellikle kaynatma sırasında tencerenin kapakla kapatıldığından emin olun. 2 yemek kaşığı bal ekleyin ve her şeyi tekrar karıştırın.

Hollanda fırını ocaktan alın ve bu noktada 175 °C’ye değin önceden ısıtılan fırının içine yerleştirin. Her şeyin konduğu Hollanda fırını öteki fırınının içinde 40 dakika pişirin. Hollanda fırın, pişirme fırınının içinde olduğu süre boyunca kapak açık kalmalıdır. Yahniyi fırında 40 dakikadan daha uzun süre tutarak fazla pişirmeyin, aksi takdirde kuruyacaktır. 40 dakika sonra etin tamamen pişip pişmediğini kontrol edin. Et son derece yumuşak olmalı ve çatalla dürtünce kolayca ayrılmalıdır. Bu duruma gelince Hollanda fırını pişirme fırınından çıkarın ve servis yapın. Afiyet olsun!

 (*) Hollanda fırını: Fırında da kullanılabilen sıkı geçme kapaklı silindirik, ağır ölçekli çok amaçlı bir pişirme tenceresidir. Ağır metal ya da seramikten yapılan bu tencereler içinde pişirilen yiyeceklere sabit, eşit ve çok yönlü radyan ısı sağlar. Bu yemekte Hollanda Fırını yerine demir döküm tencere ya da belki toprak güveç de kullanmak olasıdır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER