Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Altyapı yatırımlarına tesir eden faktörler

 

 

Altyapının tasarımının bir parçası olarak veya çevresel koşullar nedeniyle erken yaşlanması, resmin yalnızca bir parçasıdır. Varlıklar yalnızca tasarlandıkları amaç kadar iyidir; bu nedenle, kullanım kalıpları aniden değişirse, bu büyük zorluklar yaratabilir.

Peki, altyapıyı yenilemek veya değiştirmek isteyen şehir plancılarının karşılaştığı zorluklar nelerdir? Bu çalışmanın güvenli ve zamanında gerçekleşmesini sağlamak için hangi ekipman, uzmanlık ve metodolojilere ihtiyaç var?

Şehirler ve diğer birleşik kentler, daha sonra kullanım kalıplarını bir yıl gibi kısa bir sürede bile önemli ölçüde etkileyebilecek dinamik etkilere maruz kalır ve bu da uzun vadeye uygun altyapı tasarlamayı son derece zorlaştırır.

Zaman geçtikçe, altyapı eskime belirtileri gösteriyor ve değiştirilmesi planlanıyor. Birçok il ve ilçede gelişen kentsel nüfus ve beklenenden daha yüksek kullanım seviyeleri nedeniyle daha da kötüleşen bir durum. Daha yüksek nüfus, daha fazla güç, daha yüksek seyahat kapasitesi ve daha büyük kanalizasyon sistemleri gerektirir; bu artan talep, eskisinin üzerine inşa edilen daha yeni altyapı ile karşılanıyor ve her onarım veya değiştirme işini bir öncekinden daha zorlu hale getiriyor.

Düşen kamu bütçeleri bu süreci daha da zorlaştırıyor ve özellikle belediyeler, altyapı yatırımlarını büyük oranda erteleme yoluna gidiyor. Bunun belli başlı sebepleri vardır. Bir kere Türkiye’de ve özellikle Afyonkarahisar dahil ilçelerde, seçim yakın yolların kazılması bir handikap olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca muhalefetin “borç” üzerinden yüklenmesi, belediye başkanlarının kaldıramayacağı siyasi bir risk olarak görülmekte, bu da mevcutla idare etme yolunu seçmelerine neden olmaktadır.

 

Bu durumda da farklı geliştirme aşamalarında birçok projenin bulunduğu yoğun, yerleşim alanlarında, altyapı üzerinde çalışmanın, şehir yaşamına müdahaleyi sınırlayan garantilerle ele alınması gereken son derece karmaşık ve teknik zorluklar vardır.

Ulaşım ağları etkin bir şekilde çalışmazsa, kentsel yaşamın akışı bozulur. İşletmeler, öngörülebilir veya uygun bir zaman diliminde mal gönderip alma garantisine sahip değilse, insanlar işe gidip gelmek veya eğlence için şehre seyahat etmek için mücadele eder ve daha geniş ekonomi zarar görmeye başlar.

Yenilenmeye yönelik acil talebin itici gücü, özellikle ulaşım ağlarının, su temin sistemlerinin ve benzerlerinin on yıllar hatta yüzyıllar öncesine dayanabileceği eski şehirlerde, yaşlanan altyapının işleyen saatidir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER