Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Dayanıklı ve sağlıklı şehir inşası

 

 

Dünya nüfusunun yarısından fazlası zaten kasaba ve şehirlerde yaşıyor. 2050 yılına kadar bu oranın neredeyse %70’e çıkması bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2021 Dünya Şehirler Günü’nde, bu hızlı kentsel büyümenin hem zorluklar hem de fırsatlar sunduğunu belirten bir rapor yayınladı.

İklim ve COVID-19 krizleri, toplumlarımızdaki ve sağlık sistemlerimizdeki, özellikle şehirlerdeki mevcut sosyal adaletsizlikleri ve güvenlik açıklarını daha da kötüleştirdi” denilen rapordan öne çıkanlar şöyle: “Yetersiz barınma ve ulaşım, kötü temizlik ve atık yönetimi ve DSÖ yönergelerini karşılamayan hava kalitesi birçok şehirde hala büyük sorunlardır. Güvenli yürüyüş, bisiklete binme ve aktif yaşam için alan eksikliği, şehirleri bulaşıcı olmayan hastalık salgınlarının ve iklim değişikliğinin itici güçlerinin merkez üssü haline getiriyor.

Ancak DSÖ, şehirlerin COVID-19’un ortaya çıkardığı zorluklara hızlı ve yenilikçi bir şekilde tepki verdiğini ve insanların seyahat etme şeklini uyarlamak, gıda güvenliğini ve güvenliğini sağlamak ve yaşlı insanları ve marjinal nüfusları korumak dahil olmak üzere vatandaşları virüsten korumak için hızlı ve yenilikçi bir şekilde tepki verdiğini gördü.

Pandemi sırasında birçok şehir, insanların ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt vermek için topluluklarla mevcut ağları ve ortaklıkları güçlendirirken, çok sektörlü işbirliğini ve sağlık sektörünün güçlü liderliğini güçlendirdi.

DSÖ, bu politikaları ve eylemleri oluşturma ve şekillendirme konusunda şehirleri desteklemektedir. Organizasyon, şehirlerin gelecekteki sağlık acil durumlarıyla yüzleşmeye daha iyi hazırlanabilmesi için bu ilerlemenin devam etmesini sağlamak istiyor.

Toplu taşımaya güçlü bir şekilde odaklanan, mavi ve yeşil alanlara erişimin olduğu ve insanların kolayca dolaşabildiği şehirler daha erişilebilir olacak, mal ve hizmetlere daha eşit erişim sağlayacak ve daha sağlıklı bir yaşam ortamı sağlayacaktır.

Tüketicileri yerel taze meyve ve sebze üreticileriyle buluşturan kentsel çiftçi pazarlarının, hastalıkları önlediği ve sağlığı geliştirdiği, sosyal refahı iyileştirdiği ve aynı zamanda iklim değişikliği ve çevresel bozulmayı ele aldığı görülmüştür. Ayrıca, sakinlerin COVID-19 karantinaları gibi halk sağlığı önlemlerinin etkileriyle başa çıkmasına yardımcı oldular.

Kentsel dayanıklılık oluşturmak neye benziyor?

Hükümetler, ekonomik etki ve maliyet-fayda değerlendirmeleri de dahil olmak üzere sağlık, acil durum hazırlığı, eşitlik ve doğa konularını kentsel ve bölgesel planlama politikalarına ve müdahalelerine entegre etmelidir.

Çeşitli, kompakt, yeşil ve iyi bağlantılı şehirler sunan arazi kullanımı politikalarını ve müdahalelerini desteklemeli ve hem insanlar hem de doğa için sağlıklı kentsel ortamlar sağlamak için sürdürülebilir finansman ve kaynaklar sağlamalıdır. Bir öncelik olarak, aynı zamanda – tüm Üye Devletlerdeki en yüksek hükümet düzeyinde – şehirlerde ve kentsel ortamlarda sağlıkla ilgili acil durumlar için hazırlık yapmalıdırlar.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER