Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Gıda Dolandırıcılığı Örnekleri

 

 

Ekonomik olarak motive edilmiş tağşiş, birisi bir gıdanın değerli bir bileşenini veya bir kısmını kasıtlı olarak dışarıda bıraktığında, çıkardığında veya ikame ettiğinde meydana gelir. Örneğin üreticiler pahalı bir zeytinyağına daha ucuz bir bitkisel yağ ekleyip ürünü yüzde100 zeytinyağı olarak sattıklarında müşterilerini aldatıyorlar.

Gıda sahtekarlığının ne sıklıkta gerçekleştiğini veya bunun ekonomik etkisini tam olarak tahmin etmek zor olabilir, çünkü gıda sahtekarlığı tespit edilmekten kaçınmak için tasarlanmıştır. Uzmanlar tarafından yapılan dış tahminler, gıda sahtekarlığının küresel gıda endüstrisini milyarlarca dolar zarara uğrattığı tahmin ediliyor.

Neyin eklendiğine, değiştirildiğine veya bırakıldığına bağlı olarak, gıda sahtekarlığı sağlık sorunlarına, bazı önemli sorunlara ve hatta ölüme neden olabilir. Bazı örnekler, karıştırılmış baharatlardan kaynaklanan kurşun zehirlenmesini ve sadece bir gıda alerjeni içeren gizli, ikame edilmiş bir bileşene karşı alerjik reaksiyonları içerir.

GIDA DOLANDIRICILIĞI ÖRNEKLERİ

Bal ve Akçaağaç Şurubu: Etiketleri gıdalarını saf bir ürün olarak gösterse de, bazı vicdansız şirketler daha önce bal veya akçaağaç şurubunu mısır şurubu, pirinç şurubu, şeker pancarı şurubu veya şeker kamışı gibi daha ucuz tatlandırıcılarla karıştırabiliyorlar.

Zeytinyağı: Bal ve akçaağaç şurubuna benzer şekilde, pahalı sızma zeytinyağı daha ucuz bitkisel yağ ile seyreltilip, saf zeytinyağı olarak daha yüksek bir fiyata satılabilir.

Deniz ürünleri: Deniz ürünleri dolandırıcılığı, genellikle, bir balıkta daha pahalı bir balık türünü daha pahalı bir balık türüyle değiştirdiğinde meydana gelir; örneğin, daha pahalı kırlangıç ​​balığı ( Lutjanuscampechanus ) yerine daha ucuz balık ( Lutjanusspp.) veya kaya balığı ( Sebastesspp.) satmak gibi.

Meyve Suyu: Üreticiler sitrik asit, tatlandırıcı ve su karışımını “%100” limon suyu olarak sattıklarında veya üzüm suyunu “%100” nar suyuna karıştırdıklarında, tüketicinin zararı çoğunlukla ekonomiktir. Ancak, bir şirket, son kullanma tarihi geçmiş pis meyve suyunun düşük kalitesini gizlemek için kirli koşullarda saklanan son kullanma tarihi geçmiş, kontamine meyve suyunu taze meyve suyu ile karıştırdığında, ortaya çıkan meyve suyu muhtemelen onu içen kişiye sağlık açısından zarar verebilir.

Baharatlar: Bir tür baharat sahtekarlığı, pahalı bir baharatın (safran gibi) diğer baharat olmayan bitki materyali (bitki sapları gibi) ile bir araya gelmesiyle oluşur. Başka bir sahtekarlık türü, özellikle renk kalite algısını güçlü bir şekilde etkilediğinde, baharatlara belirli bir renk vermek için boyaları kullanmaktır. Biber tozu, zerdeçal ve kimyon gibi baharatlarda kanser gibi olumsuz sağlık sorunlarına neden olabilen kurşun bazlı boyalar ve diğer endüstriyel boyalar bulunmuştur.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER