Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Gıda sahtekarlığı en çok hangi ürünlerde yapılıyor?

 

 

Gıda sahtekarlığına karşı mücadele, gıda zincirinin her seviyesindeki tüm paydaşlar arasında işbirliği ve istişareyi içeren küresel bir yaklaşım gerektirir. Yürütülen soruşturmalar, organize suç örgütlerinin gıda sahtekarlığı ve tağşiş vakalarının arkasında giderek daha fazla yer aldığını gösteriyor. Sonuç olarak, gıda sahtekarlığının tespiti ve önlenmesi, önemli bir bütçe içerir ve ulusal düzeyde stratejik planlama ve yatırım gerektirir.

Bilim adamlarına göre gıda sahtekarlığının en yaygın yapıldığı ürünler şunlar: Zeytinyağı, süt, bal, safran, portakal suyu, elma suyu, üzüm şarabı, vanilya özü ve balık.

Gıda ürünü iddiaları ile gıda ürünü özellikleri arasında kasıtlı olarak bir uyumsuzluğa neden olmaya gıda sahtekarlığı deniliyor. Ayrıca şöyle bir tanımı daha var: İşletmelerin veya bireylerin, haksız avantaj elde etmek için gıdanın bütünlüğü konusunda başkalarını aldatmaya yönelik kasıtlı eylemleri.

Gıda sahtekarlığı türleri arasında tağşiş, ikame, seyreltme, kurcalama, simülasyon, kalpazanlık ve yanlış beyan da sayılabilir.

Özellikle gıdanın doğası, kimliği, özellikleri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, menşe ülkesi veya menşe yeri, üretim yöntemi veya üretimi konusunda tüketicilerin yanlış yönlendirilme olasılığını gösteren herhangi bir bilgi .

Gıda bağlamında dolandırıcılık, gıdanın menşei, bileşimi ve nasıl elde edildiği ve/veya hazırlandığına ilişkin açıklamanın doğru olacağı anlamına gelir, yani daha düşük ekonomik değere sahip hiçbir şey eklenmemeli veya daha yüksekse, daha düşük ekonomik değere sahip hiçbir şey eklenmemeli veya çıkarılmamalıdır.

Gıda yanlış tarif edilirse, yani müşterilere sağlanan menşei, bileşimi vb. bilgiler doğru değilse ve bu yanlış açıklama müşteriyi finansal kazanç sağlamak amacıyla aldatmak amacıyla yapılırsa, gıda sahtekarlığı-ekonomik saikli tağşiş olarak da bilinir-işlenir.

GIDA SAHTEKÂRLIKLARI

Seyreltme: Yüksek değerli bir sıvı bileşenin daha düşük değerli bir sıvı ile karıştırılması.

İkame: Yüksek değere sahip bir bileşenin veya ürünün bir kısmının başka bir bileşen veya ürünün daha düşük değerli bir parçası ile değiştirilmesi.

Gizleme: Düşük kaliteli gıda bileşenlerinin veya ürünün gizlenmesi.

Yanlış etiketleme: Ekonomik kazanç için ambalaj üzerinde yanlış iddiada bulunmak.

Onaylanmamış geliştirme: Kalite özelliklerini geliştirmek için gıda ürünlerine bilinmeyen ve beyan edilmemiş malzemelerin eklenmesi.

Sahtecilik: Ekonomik kazanç için gıda ürünlerinin marka adının, ambalaj konseptinin, tarifinin, işleme yönteminin vb. kopyalanması.

Gri pazar üretimi/hırsızlık/saptırma: Bildirilmeyen fazla ürünün satışı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER