Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Gıdadaki sahtekarlığı önlemek

 

 

Gıda sahtekarlığını tespit etmek (veya caydırmak) için neler yapılıyor? Tarım ve Orman Bakanlığı ve çok sayıda kuruluş gıda sahtekarlığını önlemek için büyük çaba harcıyor. Bir gıda kenti olan Afyonkarahisar’da da tam ve eksiksiz bir denetim yapıldığını biliyoruz. Hatta Bakanlık, bu sahtekarlığa bulaşan gerçek ve tüzel kişileri belli dönemlerde açıklayarak kamuoyuna ifşa etmektedir. Ancak buradaki ince çizgi, şudur, tedarikçi firmanın hatası asıl firmaya kesilebilmektedir. Bunu özellikle sucuk üretimi açısından Türkiye’nin bir numarası olan Afyonlu firmaları rahatlatacaktır.

Fakat dünya da gıda sahtekârlığıyla boğuşuyor. Örneğin;

  • Hollanda’da, gıda sahtekarlığı değerlendirme ve azaltma araçları aracılığıyla gıda sahtekarlığıyla mücadele etmek için devam eden üniversite işbirliği vardır.
  • ABD’de Küresel Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI), Michigan Eyalet Üniversitesi liderliğindeki Gıda Dolandırıcılığı Girişimi ve Güvenli Gıda Girişimi, gıdadaki sahtelik durumlarını önlemek için çaba gösteriyor.
  • Menşe Ülke Etiketlemesi (COOL), perakendecileri gıdaların kaynağına ilişkin bilgilerden sorumlu tutmak için hükümetler tarafından uygulanan başka bir stratejidir.

Ek olarak, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin tanımlama standartları yönergeleri, bir gıdanın özelliklerini tanımlar. Bu yönergeler, bir yiyeceğin ne çağrılabileceğini veya adlandırılabileceğini belirler. Örneğin, bir reçel veya meyve konservesinin “reçel” veya “koruyucu” olarak adlandırılabilmesi için belirli özellikleri karşılaması gerekir.

Doğru ürünü satın aldığınızdan emin olmak için ne yapabilirsiniz?

Gıda ve beslenme uzmanları şunları önermektedir:

  • Satın aldığınız şeyin ürün üzerinde açıkça tanımlandığından emin olmak için etiketi okuyun. Dolandırıcılığın kurbanı olabilecek yaygın gıdaların farkında olun.
  • Güvenilir perakendecilerden alışveriş yapın ve alışveriş yapanlar topluluğuyla bağlantı kurun.
  • Bildiğiniz markaları seçin.
  • Gıda sahtekarlığından şüpheleniyorsanız, bunu derhal perakendeciye bildirin.

Yiyeceklerin nasıl üretildiğinin ve sizin ve ailenizin kullanımına nasıl sunulduğunun temellerini anlamak için zaman ayırın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER